Într-o primă declarație cu privire la explozia de la Podul Crimeei, Vladimir Putin a susținut că aceasta reprezintă „un atac terorist menit să distrugă infrastructură civilă critică a Rusiei”. Președintele rus a dat vina a dat vina pe serviciile secrete ucrainene.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care, în această seară, președintele rus s-a întâlnit cu Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de Investigații. În clipul publicat de agenția rusă Interfax, șeful Comisiei de anchetă îi relatează lui Putin, că a fost deschis un dosar penal pentru acte teroriste, iar în incident ar fi fost implicați “cetățeni ai Rusiei și ai altor țări străine, care au ajutat la pregătirea acestui atac terorist”.
„Dragă Vladimir Vladimirovici, echipa noastră principală de investigații, de experți, experți criminaliști au ajuns la fața locului foarte repede. Cu participarea specialiștilor în explozibili, specialiștii criminaliști au examinat locul în detaliu și au obținut primele concluzii preliminare. Am inițiat un dosar de terorism, iar acest fapt este confirmat de datele obținute din prima fază a investigației. Mulți martori și martori oculari au fost interogați, iar mai multe studii speciale au fost lansate și în mare parte terminate – examinări pe explozibili, genetice și criminaliste. Instrucțiunile relevante au fost transmise cătr FSB și către ministerul de interne”, a declarat Bastrikin.
În replică, Putin îi cere acestuia să confirme că nu există nicio îndoială că a fost un atac terorist și că în spatele acestuia se află serviciile secrete ucrainene.
„Tocmai ce ați raportat că nu există îndoială că este un atentat terorist îndreptat împotriva infrastructurii civile critice a Federației Ruse?”, întreabă președintele rus.
„Întocmai”, îi răspunde Alexander Bastrikin.
„Și autorii, cei care au comandat și executat sunt serviciile secrete ucrainene și cetățenii ruși care se află în străinătate și au ajutat serviciile secrete ucrainene?”, a continuat Putin.
Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua externă de energie electrică după ce sâmbătă, în urma unui bombardament, aceasta funcționa doar pe baza energiei electrice produse de generatoarele diesel.
Anunţul a fost făcut pe Twitter de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care a lansat un nou apel al crearea unei zone de securitate în jurul centralei.
„Echipa noastră la #Zaporojie confirmă că #ZNPP este reconectată la reţeaua electrică – o alinare temporară într-o situaţie imposibil de susţinut”, a scris acesta.
Our team at #Zaporizhzhya confirms the offsite power line lost yday was restored & #ZNPP is reconnected to the grid—a temporary relief in a still untenable situation. A protection zone is needed now. I will travel to 🇷🇺 & will see 🇺🇦@ZelenskyyUa thereafter to establish the zone.
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) October 9, 2022
Un bombardier rusesc Su-24 s-a prăbușit în regiunea Rostov, la circa 100 de kilometri de granița cu Ucraina, oficialii ruși citați de agenția de stat TASS precizând că pilotul se afla în timpul unui zbor de antrenament.
„Pe 9 octombrie, în regiunea Rostov, la aterizarea după un zbor de antrenament, o aeronavă Su-24 s-a prăbușit. Echipajul s-a catapultat”, a transmis TASS, care a precizat că nu au existat pagube produse la sol, iar echipajul s-ar afla în afara oricărui pericol.
Serviciul de presă al Districtului Militar de Sud a subliniat că avionul zbura fără armament.
Russia Su-24 crashed. The hard landing of the plane took place in the village of Sibyrka, Rostov at 11 in the morning, the pilots ejected. pic.twitter.com/bWAA2tn2Dr
— NOËL 🇺🇦 (@NOELreports) October 9, 2022
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin a convocat pentru ziua de luni Consiliul de Securitate al țării, un format care reuneşte miniştri cheie, politicieni şi reprezentanţi ai serviciilor de securitate şi ai armatei.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a confirmat întrunirea pentru luni, subliniind că au fost convocați membrii permanenți ai Consiliului de Securitate.
Deși întrunirile Consiliului de Securitate au avut loc în mod regulat în această perioadă, întrunirea de luni va fi prima după ce sâmbătă dimineață Podul Crimeii a fost serios avariat în urma unui atac ucrainean.
Piotr Tolstoi, vicepreședinte al Dumei de Stat, cere răzbunare după ce podul Kerci a fost afectat de o explozie care ar fi fost orchestrată de serviciile secrete ucrainene.
Tolstoi crede că armata rusă ar trebui să atace toată infrastructura ucraineană, de la poduri, centrale electrice la drumuri, până când Ucraina va fi dusă în secolul 18. ”Vom reface apoi totul”, zice Tolstoi.
”Toate drumurile dinspre Polonia, sediile și adăposturile guvernamentale, apoi după victorie, vom reface totul. Va trebui să ducem Ucraina în secolul 18”, a transmis Tolstoi.
”Trebuie să ne unim și să începem. Și nu ne pese de Occident, pentru noi acum este mai important să ne mobilizăm în mintea poporului rus”, a adăugat Tolstoi.
În ultimele 24 de ore, aviația ucraineană a efectuat 30 de lovituri împotriva unor poziții ale armatei ruse: 24 asupra unor zone unde era desfășurat personal militar, arme și echipament și nouă lovitură asupra unor sisteme de rachete antiaeriene rusești.
Anunțul a fost făcut de Statul Major al Forțelor armate ale Ucrainei, într-un raport publicat în această dimineață. Totodată, au mai fost lovite două puncte de control ale ruşilor, trei depozite cu muniție și alte 11 obiective militare.
Bilanțul a fost publicat la 24 de ore după ce Podul Kerci a fost afectat de explozia unui camion capcană. Daunele au fost estimate la 8 milioane de euro de către ruși, care au anunțat că traficul rutier a fost reluat pe pod. De altfel, propaganda de la Moscova spune că rușii ”au scăpat ușor” și daunele de la pod nu au fost atât de devastatoare pe cât sperau ucrainenii.
Zeci de oameni au fost uciși sau răniți în timpul bombardamentelor din timpul nopții de la Zaporojie. “Peste noapte, ocupanţii ruşi au lovit cu cinism clădiri rezidenţiale şi infrastructură civilă”, precizează comandamentul central al armatei ucrainene.
“Informaţiile despe victime sunt în curs de confirmare, însă se ştie, deja, că sunt zeci de morţi sau răniţi”, au transmis autoritățile. Potrivit reprezentantului primăriei din Zaporojie, Anatoli Kurtev, 17 oameni muriseră în primă fază după ce rușii au lansat mai bine de 12 rachete asupra orașului și au lovit, printre altele, un bloc de locuințe.
Orașul Zaporojie se află la aproximativ 125 de kilometri de centrala nucleară controlată momentan de armata rusă.
#Zaporizhzhia
At night, the russian army launched almost a dozen rocket attacks on the city. As a result of the shelling a high-rise building was destroyed – there are victims#RussiaIsATerroristState #GenocideOfUkrainians pic.twitter.com/aifdu3yErO— funny bunny 🐰 (@soy_ucraniana) October 9, 2022
După ce în dimineața zilei de sâmbătă Podul Crimeii a fost lovit de o puternică explozie, spre seară circulația trenurilor a fost reluată și cea a autoturismelor, însă doar pe un singur sens.
Lovirea Podului Crimeii, operațiune pe care forțele armate ucrainene au revendicat-o deja în mod neoficial și despre care Rusia susține că a fost un atac terorist, executat prin explozibilul pus într-un camion, reprezintă atât o victorie simbolică a Ucrainei dar și una strategică, ce pune la îndoială capacitatea Rusiei de a continua să-și aprovizioneze trupele de pe front.
Presa rusă a scris sâmbătă seară că Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat întărirea măsurilor de protecție a podului ce străbate Strâmtoarea Kerci, a rețelei de electricitate și a conductelor de gaz către Peninsula Crimeea. Anterior, un înalt oficial rus ceruse un răspuns „brutal” în cazul în care se dovedește că Ucraina se află în spatele atacului asupra podului ce leagă peninsula anexată ilegal în 2014 și Rusia. De altfel, Medvedev declarase în urmă cu trei luni că în cazul unui atac asupra Podului Crimeii „Ziua Judecății de Apoi va veni”.
„Toate dovezile de până acum nu susțin ideea că Putin este un strateg nebun care va folosi arma nucleară ca o modalitate de a se dezlănțui în nebunia sa, dar susțin ideea că este un strateg cu adevărat teribil, care este depășit de situație”, a comentat situația Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.
Potrivit unei analize CNN, atacul asupra Podului Crimeii îi lasă liderului de la Kremlin, despre care se spune că se implică personal în gestionarea acestui conflict, doar o serie de alternative sumbre. Explozia podului din Crimeea accelerează alegerile strategice pe care președintele rus Vladimir Putin trebuie să le facă în legătură cu ocuparea de către Rusia a sudului Ucrainei.
Întreaga armata rusă era deja prost aprovizionată, gestionată și în retragere. Este posibil ca acum să fie nevoie de traversări cu feriboturi șubrede pe vreme rea sau de zboruri de transport aerian de marfă extrem de periculoase pentru a consolida transporturile militare în Crimeea și spre liniile de front.
Ucraina a țintit liniile logistice ale Rusiei – în special dependența sa de calea ferată – cu o precizie lentă și răbdătoare. Mai întâi Izium, care a dus la prăbușirea în jurul Harvului. Apoi Lyman, care duce la erodarea controlului Rusiei asupra Donetsk și Luhansk. Și acum podul din strâmtoarea Kerci, care devenise atât de vital pentru tot ceea ce Rusia încearcă să păstreze în sud.
Putin se confruntă acum cu o serie de decizii accelerate și dureroase, toate acestea dezmințind grav fața sa continuă de poker de mândrie și bombăneală față de semnele de înfrângere lentă care se adună.
La vest de râul Nipru, armata sa din Kherson este asediată de forțele ucrainene care se deplasează rapid. Trupele lui Putin sunt deja în retragere, parțial din cauza aceleiași slabe aprovizionări care va fi accentuată de explozia de la Kerch.
Ele sunt din nou izolate de această linie de aprovizionare șubredă de o altă serie de poduri avariate sau vizate peste Nipru. În ultima săptămână, ei s-au retras deja peste 500 de kilometri pătrați (aproximativ 193 de mile pătrate).
Poate Moscova să susțină această forță pe două rute de aprovizionare avariate? O prezență precară a devenit poate peste noapte aproape imposibilă.
Al doilea punct de decizie se referă la Crimeea. Putin se află acum în fața alegerii dificile de a o fortifica în continuare cu forțe epuizate care se confruntă cu probleme de realimentare sau de a-și retrage parțial armata pentru a se asigura că resursele lor semnificative din peninsulă nu vor fi izolate.
Putin trebuie să aleagă între a-și alimenta ambițiile mai mari cu șanse de succes în scădere sau să-și consolideze forțele în jurul unui obiectiv pe care are mai multe șanse de a-l atinge.
Una dintre ele comportă riscul unui colaps catastrofal, pentru întreaga sa aventură brutală în Ucraina – și, foarte posibil, pentru domnia sa. Cea de-a doua îl lasă cu o pierdere imediată de imagine, dar cu o șansă mai mare de a susține ocuparea unor părți mai mici din Ucraina.
Deși nu și-au asumat responsabilitatea, oficiali ucraineni de rang înalt au sărbătorit public explozia podului. Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare a postat un mesaj batjocoritor pentru ziua de naștere a lui Putin, iar serviciul poștal a anunțat timbre care comemorează explozia. În Kiev, locuitorii au pozat pentru selfie-uri în fața unui panou publicitar care înfățișa podul în flăcări.
„Astăzi a fost o zi bună şi preponderent însorită pe teritoriul statului nostru. Erau vreo 20 de grade şi însorit în mari părţi ale ţării. Din păcate, în Crimeea a fost înnorat. Deşi este şi cald. Dar indiferent câţi nori sunt, ucrainenii ştiu ce să facă. Şi ştiu că viitorul nostru este luminos. Acesta este un viitor fără ocupanţi.
Pe întreg teritoriul nostru, în special în Crimeea. Dacă ocupanţii fug în timp ce au o şansă, aceasta va fi cea mai bună opţiune pentru ei. Dacă sunt forţaţi să rămână, orice ocupant poate găsi o modalitate de a se preda. Garantăm păstrarea vieţilor tuturor militarilor ruşi care depun armele şi se predau în mod voluntar”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său adresat națiunii.
Pe de altă parte, în dimineața zilei de sâmbătă, centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată complet de la alimentarea cu electricitate externă în urma unui nou bombardament al forțelor ruse. În prezent, centrala funcționează cu ajutorul energie produse de generatoarele diesel, însă ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a reiterat avertismentele potrivit cărora un dezastru la centrala nucleară Zaporojie ar putea avea loc în curând.
”Acum, doar profesionalismul angajaţilor ucraineni de la centrala nucleară oferă siguranţă împotriva unui posibil accident nuclear”, a scris Haluşcenko într-o postare pe Facebook.
Pe de altă parte, Germania a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina transmițând un mesaj ferm de susținere pentru Kiev.
NATO trebuie să lucreze la consolidarea apărării sale, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.
“Trăim vremuri serioase și, în astfel de vremuri, este de asemenea important să știm unde avem lacune în materie de apărare. Apărarea aeriană este un astfel de domeniu în care este urgent să acționăm”, a declarat Lambrecht în timp ce vizita trupele germane desfășurate în Lituania.
Germania a anunțat, de asemenea, mai multe livrări de armament pentru Ucraina, inclusiv sistemul de apărare aeriană IRIS-T, și un total de 100 de tancuri din Grecia și Slovacia.
Nu în ultimul rând, forțele ucrainene au lovit sâmbătă un nou depozit de muniție și nod feroviar pe frontul de est, în apropiere de Mariupol, aflat la peste 30 de kilometri în spatele liniei frontului. Ministerul Apărării ucrainean a postat pe Twitter o poza cu un HIMARS pe care sunt inscripționate 69 de capete de mort, reprezentând tot atâtea ținte lovite.
69 skulls – 69 significant confirmed hits.
And this is only on one Ukrainian HIMARS.
A great weapon in the right hands. Each HIMARS salvo brings us closer to peace in Europe.
📷 @WSJ pic.twitter.com/N1I7OyBc4v— Defense of Ukraine (@DefenceU) October 8, 2022