Cel puțin 11 persoane au murit și 64 au fost rănite, după atacurile cu rachete rusești. De asemenea, patru regiuni au rămas fără curent electric.
Potrivit fostului președinte rus Dimitri Medvedev acesta a fost doar un ”prim episod” din ceea ce va urma. Surse militare de la Kiev vorbesc deja despre faptul că Rusia va mai ataca în mod similar în zilele următoare, cu toate că resursele Moscovei sunt pe terminate.
Conform oficialilor de la Kiev, Rusia a folosit în atac 83 de rachete și 17 drone iraniene, iar 43 dintre acestea au fost doborâte pe cer.
Președintele american Joe Biden a reacționat după atacul Rusiei asupra Ucrainei, cu peste 90 de rachete folosite în doar câteva ore.
“Aceste atacuri nu fac decât să întărească și mai mult angajamentul nostru de a fi alături de poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie”, a transmis Biden.
“Alături de aliații și partenerii noștri, vom continua să impunem costuri Rusiei pentru agresiunea sa, să îl tragem la răspundere pe Putin și Rusia pentru atrocitățile și crimele sale de război și să oferim sprijinul necesar forțelor ucrainene pentru a-și apăra țara și libertatea. Cerem din nou Rusiei să pună capăt imediat acestei agresiuni neprovocate și să își retragă trupele din Ucraina”, a completat președintele american.
Regiuniule Liov, Poltava, Sumy și Ternopîl au rămas fără curent electric în urma atacurilor cu rachete rusești.
“Ca urmare a bombardamentelor, a avut loc o lovitură asupra infrastructurilor critice (în principal instalații de alimentare cu energie) în 8 regiuni și în orașul Kiev, unde au avut loc peste 30 de incendii. În urma atacului terorist, 11 persoane au fost ucise și 64 rănite“, au transmis ucrainenii.
Germania livrează Ucrainei primul din cele patru sisteme de rachete aer-aer IRIS-T SLM, a anunțat luni, pe Twitter, Ministerul german al Apărării, preluat de CNN.
Ultimele atacuri cu rachete rusești asupra Kievului și a altor orașe ucrainene “arată cât de importantă este această capacitate pentru autoapărarea Ucrainei“, a adăugat acesta.
Germania a anunțat că va face această livrare în urmă cu câteva luni.
În urma unei serii de atacuri cu rachete rusești pe teritoriul Ucrainei luni, președintele francez Emmanuel Macron a condamnat “loviturile deliberate” ale forțelor Moscovei “împotriva civililor“.
“Este o schimbare profundă a naturii acestui război“, a declarat Macron în timpul unei deplasări în regiunea franceză Mayenne. Comentariile sale au fost confirmate pentru CNN de către Palatul Elysee.
El a adăugat că se va întâlni cu consilierii săi diplomatici și militari pentru a discuta despre aceste lovituri. Asta se va întâmpla odată cu întoarcerea sa la Paris.
Șeful administrației militare a orașului din regiunea Dnipropetrovsk, Oleksandr Vilkul, a declarat că în orașul Kryvyi Rih au avut loc explozii:
“Preliminar, drone kamikaze Shahid (n.r. – de fabricație iraniană)” a scris Vilkul pe Telegram, conform jurnaliștilor americani de la CNN.
Deocamdată nu există detalii despre dimensiunea pagubelor produse de acest atac sau despre eventualele victime.
Dmitri Medvedev le-a transmis ucrainenilor că atacul cu rachete asupra Capitalei Kiev este doar un prim episod din ceea ce va urma.
”Statul ucrainean, în actuala configurație, cu regimul politic nazist, va reprezenta o amenințare directă și evidentă pentru Rusia. Din acest motiv, dincolo de apărarea oamenilor noștri și a granițelor țării noastre, obiectivele acțiunilor noastre viitoare, din punctul meu de vedere, trebuie să fie demontarea completă a regimului politic al Ucrainei”, a transmis Medvedev.
Între timp, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a asigurat Ucraina de întregul sprijin al NATO pe toată durata războiului, indiferent cât ar dura acesta.
”NATO va continua să sprijine curajosul popor ucrainean pentru a lupta împotriva agresiunii Kremlinului atât timp cât va fi nevoie”, a transmis reprezentantul NATO.
Stoltenberg a condamnat ”atacurile groaznice şi la întâmplare ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina”.
La câteva ore după ce armata sa a semănat panică și moarte în orașele din Ucraina, de la Moscova, Vladimir Putin a lansat noi avertismente.
Dictatorul rus a declarat luni, înainte de întrunirea Consiliului de Securitate al Kremlinului, că a atacat Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru că a comis ”acte teroriste” împotriva Rusiei.
În plus, acesta a promis un “răspuns dur” din partea Moscovei dacă atacurile vor continua, transmite Sky News.
”Dacă atacurile continuă împotriva Rusiei, răspunsul va fi dur. Răspunsurile vor fi de aceeași amploare ca și amenințările la adresa Rusiei.
În cazul unor noi încercări de a comite acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsul Rusiei va fi dur”, a subliniat Putin.
Clădirea în care se află consulatul german din Kiev a fost lovită de rachete rusești căzute luni dimineaţă.
Ministerul de Externe al Germaniei a confirmat informaţia apărută inițial pe reţelele sociale.
🚨BREAKING: German consulate in Kyiv hit by Russian missile strike https://t.co/zfenW489NZ
— The Independent (@Independent) October 10, 2022
Ucraina a fost, luni dimineață, ținta a zeci de rachete trase de către forțele Moscovei. Numai în capitala Kiev, cel puțin 8 oameni au murit și 24 au fost răniți.
Din stradă, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj către populație. Acesta avertizează că țara sa are de face cu teroriști.
”Este o dimineață grea. Avem de-a face cu teroriști. Zeci de rachete. Au două ținte. Instalații energetice – în toată țara. Ei caută panică și haos, vor să ne distrugă sistemul energetic. Sunt fără speranță.
A doua țintă sunt oamenii. Ei au ales în mod special această perioadă de timp și astfel de obiective pentru a provoca cele mai multe pagube. Rămâi la adăpost astăzi”, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, printr-un mesaj video postat la scurt timp după bombardamentele asupra Kievului.
Trei rachete lansate luni dimineață de forțele armate ruse care ținteau Ucraina au trecut peste spațiul aerian Republicii Moldova, anunță într-un comunicat de presă Ministerul Apărării de la Chișinău.
Conform statului vecin, evenimentul a fost consemnat între orele 8:33 – 9:02. Atunci, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Țintele respective au parcurs următoarele direcții:
1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.
2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei
Rachetele rușilor au fost observate și de Ministerul Apărării Naționale al României.
”Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian “MOLDATSA”.
Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, se arată într-o postare pe Facebook a ministerului moldovean.
La rândul său, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a scris pe Twitter că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a explica de ce rachetele lansate de la Marea Neagră în Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.
Three cruise missiles launched on Ukraine this morning from Russian ships in the Black Sea crossed Moldova’s airspace.
I instructed that Russia’s ambassador be summoned to provide an explanation.
— Nicu Popescu (@nicupopescu) October 10, 2022
Bombardamentele masive ale rușilor de luni dimineață au vizat nu mai puțin de 13 orașe ucrainene.
Opt oameni au fost uciși și 24 răniți în urma atacului cu rachete al Rusiei asupra cartierului Shevchenkivskyi din Kiev, anunță consilierul ministrului ucrainean de interne, Rostislav Smirnov, transmite agenția ucraineană de știri Ukrinform.
”Statul terorist al Federației Ruse lansează lovituri aeriene masive și rachete pe teritoriul Ucrainei și utilizează vehicule aeriene de luptă fără pilot (UCAV)”, a spus comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhni pe Facebook.
Acesta a mai precizat că Rusia a lansat 75 de rachete către teritoriul ucrainean. Dintre acestea, 41 au fost neutralizate de forțele de apărare anti-aeriană.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că valul de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene lansate de către forțele ruse a vizat surse de energie.
Liderul de la Kiev a mai făcut un apel către populație să rămână în adăposturi.
”O țintă a rușilor sunt oamenii. Rămâneți în adăposturi astăzi. Respectați întotdeauna regulile de siguranță. Și amintiți-vă întotdeauna: Ucraina a fost aici înainte de apariția acestui inamic, Ucraina va fi aici după el”, a spus Zelenski.
Rusia oferă replici sângeroase după ce forțele ucrainene ar fi atacat, sâmbătă, podul din Crimeea. Mai multe explozii au avut loc luni dimineaţa în Kiev, precum şi în oraşele Liov, Ternopil şi Dnipro.
Un prim bilanț făcut de autoritățile ucrainene anunță 8 morți și peste 20 de răniți, mulți în stare gravă.
The moment of the explosion in Kyiv. Listen to the conversation of Ukrainians. They do not panic. Psychologically, the Ukrainians have already defeated russians. #WarInUkraine #War #StandWithUkraine #Ukraine #Україна #мобилизация pic.twitter.com/5HbNYse7kh
— Veselij Soldat (@VeselijSoldat) October 10, 2022
La scurt timp după atacuri, a venit și o reacție din partea lui Volodimir Zelenski. Într-un mesaj pe Telegram, liderul de la Kiev a spus că ”rușii încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”.
Explosion near Klitschko bridge this morning #kyiv #Ukraine #UkraineRussianWar #Kiev pic.twitter.com/gAMz2oz4yO
— Js Dumont 🔝🔜 (@veo_live) October 10, 2022
”Distrugeți oamenii noștri care dorm în casele lor în Zaporojie. Omorâți oamenii care merg la muncă în Dnipro și Kiev. Alarma aeriană nu se oprește în toată Ucraina. Sunt rachete care lovesc. Din păcate, există morți și răniți. Vă rugăm să nu părăsiți adăposturile. Aveți grijă de voi și de cei dragi. Să rezistăm și să fim puternici”, a spus acesta.
Rusia a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac cu rachete asupra orașului Zaporojie ucigând mai mulți civili, atac ce a venit după ce Ucraina a atacat Podul Crimeei, infrastructura critică pentru aprovizionarea armatei ruse.
Ziua de sâmbătă a fost marcată de explozia surprinzătoare asupra Podului Crimeei, un simbol personal pentru Putin dar și principala linie de aprovizionare a armatei ruse pe frontul din sudul Ucrainei. Deși cei mai mulți experți independenți sunt de părere că Ucraina a executat acest atac cu rachete ATACMS, varianta oficială, care convine atât Ucrainei cât și Rusiei, este că podul a fost avariat în urma exploziei unui camion încărcat cu explozibil.
Duminică seară, într-un clip difuzat de către agenția de presă rusă, Interfax, Putin acuză direct serviciile secrete ucrainene de acest atac pe care l-a catalogat ca fiind „un atac terorist asupra infrastructurii critice a Rusiei”.
„Autorii, executanţii şi comanditarii sunt serviciile secrete ucrainene”, a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu şeful Comitetului de anchetă rus. „Nu este niciun dubiu. Acesta este un act de terorism îndreptat spre distrugerea infrastructurii civile esenţiale a Federaţiei Ruse”, a mai spus președintele rus.
Deși sâmbătă seara mass media din Rusia anunța că circulația feroviară a și fost reluată pe pod, imaginile apărute duminică pe rețelele de socializare arată că încă se lucrează pentru îndepărtarea vagoanelor de tren care au luat foc în urma atacului ucrainean.
Think we can say the Russian claim to have reopened the rail line on the Kerch bridge to regular traffic was a tad full of BS https://t.co/baXwUlihJK
— Phillips P. OBrien (@PhillipsPOBrien) October 9, 2022
Podul Crimeei, inaugurat chiar de către Vladimir Putin în 2018 reprezintă mai mult decât un simbol pentru acesta, și încă din noaptea de sâmbătă spre duminică, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra orașului Zaporojie, oraș aflat în teritoriile proaspăt anexate de Rusia.
Treisprezece persoane au murit, iar numărul răniților a crescut la 89 de persoane, printre care 11 copii, în atacul cu rachete lansat de forțele rusești asupra orașului Zaporizhzhia, a declarat duminică un înalt oficial ucrainean.
Adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, Kyrylo Tymoshenko, a împărtășit bilanțul actualizat într-o postare pe Telegram. “Numărul de morți și răniți a crescut. Printre ei se află mulți copii! În urma atacului cu rachete asupra orașului, 13 persoane au murit, inclusiv un copil. 89 de civili au fost răniți, inclusiv 11 copii”, a scris Timoșenko.
Piotr Tolstoi, vicepreședinte al Dumei de Stat, a cerut duminică o răzbunare pentru atacul de sâmbătă asupra podului peste Strâmtoarea Kerci, cerând ca armata rusă să atace toată infrastructura din Ucraina, care să fie adusă înapoi în secolul XVIII.
De altfel, într-o analiză a celor de la CNN, aceștia arată că președintele rus ar putea interpreta acest atac ca pe un afront personal și să răspundă virulent. Kremlinul intenționează să arate că atacul asupra podului din Crimeea nu a fost atât de grav și că linia vitală crucială de legătură între Rusia continentală și Peninsula Crimeea anexată ilegal va reveni la normal în curând.
„Daunele fizice pot fi reparate – Rusia a trimis imediat o echipă de urgență numeroasă la fața locului – dar daunele aduse prestigiului Rusiei și, mai ales, imaginii lui Vladimir Putin, nu vor fi atât de ușor de reparat”, scriu cei de la CNN.
Acesta este podul său, proiectul său, construit cu echivalentul a aproape 4 miliarde de dolari din vistieria rusă. Este o “verighetă” simbolică care unește Mama Rusia și Ucraina, sau cel puțin o regiune care încă aparține legal Ucrainei, crucială nu doar pentru efortul de război al lui Putin, ci și pentru obsesia sa de a readuce Ucraina sub controlul Rusiei.
Discursul lui Putin din 21 februarie adresat poporului rus, rostit chiar înainte de a ordona invazia Ucrainei, a scos la iveală viziunea sa deformată asupra istoriei. Ucraina, insistă el, nu este cu adevărat o țară independentă: “Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi”, a afirmat el. “Este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii, a culturii și a spațiului nostru spiritual”.
Acest discurs, unul dintre cele mai revelatoare ale președinției sale, arată clar că acest război fratricid împotriva Ucrainei este foarte personal pentru el. Timp de mulți ani, el a făcut o fixație asupra lui Petru cel Mare, țarul rus care a fondat Sankt Petersburg, orașul în care Putin s-a născut și a crescut. Am vizitat odată biroul administrației orașului în care Putin a lucrat la începutul anilor 1990, după ce s-a întors de la slujba sa ca agent KGB în Germania de Est. Pe peretele de deasupra biroului său se afla un portret al lui Petru cel Mare.
În luna iunie a acestui an, când războiul de măcinare din Ucraina a intrat în a patra lună, Putin s-a comparat din nou cu Petru cel Mare, insistând că Petru, care a cucerit pământ de la Suedia, “returna” Rusiei ceea ce îi aparținea de fapt.
Se pare că acum Putin crede că întoarcerea Ucrainei la Rusia este destinul său istoric. Probabil că el vede atacul galopant asupra podului din Crimeea nu doar ca pe un atac asupra patriei ruse, ci și ca pe un afront personal. Și este probabil să răspundă cu cruzime.
Deja, la o zi după atac, forțele rusești bombardează clădiri de apartamente civile din Ucraina. Susținătorii liniei dure a lui Putin îndeamnă la mai multe lovituri asupra infrastructurii Ucrainei. Liderii occidentali avertizează că un Putin din ce în ce mai frustrat ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice. Experții militari spun că acesta ar putea riposta asimetric, lovind ținte neașteptate.
„Un lucru este clar: pe măsură ce luptele se apropie de Rusia, Vladimir Putin își vede “misiunea istorică” în pericol. Iar asta înseamnă că emoțiile ar putea depăși rațiunea. Pentru Ucraina și pentru lume, acesta este un moment periculos”, mai scriu cei de la CNN.