LIVE Actualizat 16-10-2022
16:46

Război în Ucraina, ziua 235. Minskul anunță că mii de soldați ruși vor ajunge în Belarus pentru a proteja granițele țării

Ziua 235 de război în Ucraina. Continuă luptele grele între cele două armate, iar ultimul exemplu este atacul forțelor ruse asupra a 11 sate și orașe din estul țării.
16.10.2022 | 19:43
Razboi in Ucraina ziua 235 Minskul anunta ca mii de soldati rusi vor ajunge in Belarus pentru a proteja granitele tarii
Forțele ucrainene au respins un atac în forță al armatei ruse. Foto: facebook.com/zelenskiy.official
ADVERTISEMENT
16-10-2022
16:46

Guvernul de la Minsk a anunțat că aproape 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus 

Aproape 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus, ca parte a unei “grupări regionale” de forțe despre care guvernul de la Misk susține că sunt necesare pentru a-i proteja granițele.

Primele trenuri de trupe cu militari ruși care fac parte din (gruparea regională) au început să sosească în Belarus“, a scris pe Twitter Valery Revenko, șeful departamentului de cooperare militară internațională al Ministerului Apărării.

Conform rferl.org, el a precizat că “relocarea va dura câteva zile” și va implica “aproximativ 9.000 de persoane“. Mai multe detalii vor fi furnizate în cadrul unei ședințe de informare pentru atașații militari.

Aleksandr Lukașenko, liderul de facto al Belarusului, a declarat săptămâna trecută că trupele sale se vor desfășura împreună cu forțele rusești în apropierea graniței ucrainene.

16-10-2022
14:18

Centrul puterii separatiștilor din Donețk a fost bombardat

Clădirea administrativă din Donețk a fost afectată de un bombardament al armatei ucrainene, au anunțat oficiali ai republicii separatiste Donețk, aliată a Rusiei.

Un proiect a lovit intrarea principală în clădire, iar câteva mașini aflate în apropiere au fost avariate, informează Reuters. Oficialii de la Kiev nu au comentat acest atac asupra clădirii din Donețk.

Republica Populară Donețk a fost fondată în 2014 prin secesiunea de Ucraina, demers sprijinit de către Rusia. Donețk este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat săptămâna trecută, în urma unui referendum, a cărei corectitudine și legitimitate este contestată de Kiev și de cancelariile occidentale.

 

16-10-2022
09:58

Bombardament intens la Nikopol

Valentin Reznicenko, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk, a anunțat că forțele ruse au bombardat orașul Nikopol și o localitate apropiată, Marhaneț.

Au folosit lansatoare Grad și artilerie grea pentru a lovi cele două localități”, a anunțat Reznicenko, citat de Ukrinform.

Oficialul ucrainean a precizat că mai bine de 40 de proiectile au lovit Nikopolul, fiind rănit un bărbat de 47 de ani.

Au fost avariate 30 de clădiri rezidențiale, o fabrică, conducte de gaz și linii electrice, însă pompierii au reușit să stingă incendiile provocate de explozii.

16-10-2022
06:44

Atac armat la un poligon de tragere al armatei ruse

Ministerul rus al Apărării a anunțat că 11 persoane au murit și alte 15 au fost rănite într-un schimb de focuri care a avut pe un câmp de instrucție al armatei aflat în regiunea Belgorod, în apropierea frontierei cu Ucraina, informează AFP, citată de Agerpres.

La 15 octombrie, pe un teren de antrenament din districtul militar Vest, în regiunea Belgorod, doi cetăţeni originari dintr-o ţară a Comunității Statelor Independente (CSI) au comis un atentat”, a transmis ministerul. 

În cursul desfăşurării unui antrenament de tir cu persoane care s-au oferit voluntari pentru a participa la operaţiunea militară specială (în Ucraina), teroriştii au deschis focul cu arme automate asupra membrilor unităţii”, se mai arată în comunicat.

Cei doi atacatori au fost uciși în schimbul de focuri.

CSI este o organizație care reunește nouă dintre cele 15 fost republici sovietice, în frunte cu Rusia.

Conform jurnaliștilor ziarului Kyiv Independent, forțele ucrainene au respins atacurile rusești care au vizat 11 sate și orașe. De asemenea, armata rusă a continuat să lanseze rachete asupra orașelor Kiev și Zaporojie.

Aproape opt luni de război în Ucraina

Reprezentanții Statului Major al forțelor armate ucrainene au anunțat că rușii au încercat să avanseze în apropierea satelor și orașelor Novosadove, Yakovlivka, Berestove, Bakhmut, Bakhmutske, Opytne, Krasnohorivka, Nevelske, Pervomaiske, Mariinka și Pobieda.

ADVERTISEMENT

Totodată, forțele ruse au continuat să încerce să lovească infrastructura energetică ucraineană, dar se pare că atacurile nu au provocat pagube majore. Totuși, o rachetă a avariat grav o instalație energetică-cheie de lângă capitala Kiev.

În același context, jurnaliștii britanici de la theguardian.com au informat că 10 rachete și patru drone au lovit diverse cartiere din orașul Zaporojie, situat în sud-est.

ADVERTISEMENT

Altfel, oficialii Ministerul britanic al Apărării au transmis că avansarea forțelor Moscovei pe frontul din Ucraina este blocată de corupția din armata rusă. Aceeași sursă a precizat că mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț.

Ce se întâmplă cu vestele antiglonț ale rezerviștilor ruși

În această situație, se pare că prețurile acestora au crescut vertiginos. Această concluzie a fost inclusă în cea mai recentă informare a serviciilor de informații britanice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a declarat în actualizarea sa zilnică că o cauză a “performanțelor slabe” ale Rusiei în Ucraina este reprezentată de “corupția endemică și logistica slabă“.

Oficialii ministerului citat s-au referit și la cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviștilor și au remarcat că este “aproape sigur mai mică decât cea furnizată trupelor desfășurate anterior“.

ADVERTISEMENT

Încă o dată, atenția a fost mutată pe rezerviști, despre care oficialii britanici au spus că sunt nevoiți să își achiziționeze propriile veste antiglonț. În special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităților de luptă, ca parte a programului de echipament personal Ratnik.

Ministerul a declarat că vesta s-a vândut pe site-urile rusești de cumpărături online cu 40.000 de ruble (n.r. – aproximativ 640 de dolari sau 570 de lire sterline). Asta s-a întâmplat deși în aprilie, o astfel de vestă antiglonț costa aproximativ 12.000 de ruble.

În 2020, autoritățile ruse au anunțat că 300.000 de seturi de armură Ratnik au fost furnizate armatei sale – “suficient pentru a echipa forța desfășurată în prezent în Ucraina“.

Apelul lansat de conducerea FMI

Altfel, țările membre ale Fondului Monetar Internațional (FMI) au lansat un apel aproape unanim către Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Declarația i-a aparținut președintelui comitetului director al FMI, care a descris conflictul drept cel mai important factor care alimentează inflația și încetinește economia globală.

După aproape opt luni de la începerea războiului în Ucraina, cetățenii principalelor țări occidentale arată puțin apetit pentru concesiile făcute Rusiei și care ar putea face parte dintr-un eventual acord pentru a pune capăt luptelor.

Revenind la administrația de la Kremlin, Ministerul rus de Externe a confirmat retehnologizarea avioanelor belaruse Su-25 pentru a transporta arme nucleare.

 

ADVERTISEMENT