News

Război în Ucraina, ziua 238. Kievul anunță restricționarea furnizării de energie electrică pentru populație, începând de joi

Ziua 238 de război în Ucraina. Șeful serviciului de informații al apărării ucrainene, generalul-maior Kyrylo Budanov, a prezis că victoria va fi obținută până în vara viitoare.
19.10.2022 | 22:56
Razboi in Ucraina ziua 238 Kievul anunta restrictionarea furnizarii de energie electrica pentru populatie incepand de joi
Ucrainenii consideră că pot obține victoria până în vara anului viitor. Foto: facebook.com/zelenskiy.official, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
19-10-2022
19:55

Ucraina începe să restricționeze furnizarea de energie electrică pentru populație

Începând de joi, 20 octombrie, Ucraina va implementa restricții la nivel național în ceea ce privește consumul de energie electrică.

”Între 7 a.m. şi 11 p.m. este necesar să minimizăm utilizarea de curent.

Dacă nu se va face aşa, trebuie să fiţi pregătiţi pentru întreruperi temporare ale alimentării”, a scris Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.

19-10-2022
17:12

Volodimir Zelenski a anunțat că a vorbit cu președintele turc, Recep Tayyp Erdogan

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a avut o convorbire cu omologul său turc, Recep Tayyp Erdogan.

Liderul de la Kiev spune că i-a mulțumit acestuia pentru sprijinul ”neclintit” al Turciei privind integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

19-10-2022
13:38

Vladimir Putin anunță restricționarea circulației în opt regiuni ruse învecinate cu Ucraina

În discursul său din fața Consiliului de Securitate al Rusiei, Vladimir Putin a anunțat un decret care restricționează circulația către și dinspre opt regiuni apropiate Ucrainei.

Aceste reguli se aplică în regiunile sudice Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov, care se află în apropierea Ucrainei, precum și în teritoriile Crimeea și Sevastopol, pe care Rusia le-a anexat de la Ucraina în 2014, scrie The Guardian.

19-10-2022
12:32

Președintele rus declară legea marțială în cele patru regiuni din Ucraina anexate unilateral

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că a introdus legea marțială în patru regiuni din Ucraina ocupate de Rusia, pe care Moscova le-a revendicat luna trecută ca teritoriu propriu.

În remarcile televizate adresate membrilor Consiliului său de Securitate, Putin a dat, de asemenea, instrucțiuni guvernului să înființeze un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mișușin pentru a lucra cu regiunile rusești pentru a stimula efortul de război al Moscovei în Ucraina, relatează Reuters.

Aceste măsuri, după aproape opt luni de război, au marcat cea mai recentă escaladare a lui Putin pentru a contracara o serie de înfrângeri majore în fața forțelor ucrainene de la începutul lunii septembrie.

Ele au avut loc în aceeași zi în care oficialii instalați de Rusia în Herson, una dintre cele patru regiuni ocupate, le-au spus civililor să părăsească anumite zone cât mai curând posibil, anticipând un atac ucrainean iminent.

Putin a declarat că măsurile pe care le ordonă vor crește stabilitatea economiei, a industriei și a producției în sprijinul a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială. “Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe, pe scară largă, pentru a asigura un viitor fiabil pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a spus el.

19-10-2022
11:45

Finlanda ridică un gard la granița cu Rusia

Finlanda a decis să ridice un gard la granița sa cu Rusia, de teama unei invazii. Nu ar fi prima dată când rușii trec granița cu scopuri imperialiste.

”Este vorba despre a ne asigura că frontiera este bine controlată și că putem influența preventiv situații ce ar putea apărea la graniță”, a declarat Sanna Marin, liderul finlandez. Cel mai probabil acest proiect va fi votat de Parlament în cursul acestui an.

Finlanda ar trebui să scoată din buzunare câteva sute de milioane de euro pentru a acoperi 10-20% din frontiera cu Rusia, potrivit primelor calcule. Finlandezii intenționează să acopere cel puțin 260 de kilometri de graniță cu acest gard, din totalul de 1.340 de kilometri. Este estimat că lucrările vor dura 3-4 ani.

Șeful Agenției de Informații pentru Apărare, Kyrylo Budanov, a declarat că războiul “ar trebui să se termine” până vara viitoare. Totodată, el a completat că Rusia nu are cum să câștige conflictul, înfrângerea fiind inevitabilă pentru forțele Moscovei.

Scenariul optimist pentru terminarea războiului

Înfrângerea Rusiei este inevitabilă. Ea nu poate fi oprită și va duce la distrugerea ei. Vom face progrese semnificative până la sfârșitul anului. Acestea vor fi victorii semnificative. Le veți vedea curând“, a declarat marți generalul-maior Kyrylo Budanov.

ADVERTISEMENT

Potrivit CNN, acesta a completat că speră ca printre victorii să apară și cucerirea orașului Herson, ocupat de Rusia în sud. În acea zonă, armata Ucrainei a făcut progrese semnificative în ultimele săptămâni.

În comentariile distribuite de agenția sa, Budanov a mai spus: “Nu am mai văzut niciodată un asemenea lucru. La sfârșitul primăverii ar trebui să se termine. Până la vară totul ar trebui să se termine.”

ADVERTISEMENT

În același context, el a precizat că Ucraina intenționează să revină la granițele sale din 1991. Asta ar însemna recucerirea Crimeei și a zonelor din regiunile Donețk și Lugansk, ocupate de Rusia în 2014.

Foarte importantă este și remarca lui Budanov despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina: “Teoretic pot, dar acest lucru nu va face decât să accelereze dezintegrarea Federației Ruse, iar ei știu și înțeleg foarte bine acest lucru. Ei nu sunt atât de proști pe cât am vrea noi să fie.”

ADVERTISEMENT

Ce crede Kievul despre planurile oficialilor de la Kremlin

Altfel, Budanov a mai afirmat că oficialii de la Kremlin au în prezent un obiectiv central pentru războiul din Ucraina. “Unii dintre ei sunt porumbei naționali, alții sunt șoimi naționali. Ambele tabere înțeleg că lucrurile sunt foarte rele, doar că au opinii ușor diferite despre cum să iasă din această situație.

Unii înțeleg clar că ar trebui să se oprească și să caute un fel de rezolvare pașnică, alții cred că Rusia va înceta să mai existe dacă nu continuă, dacă sunt înfrânți, ca să spunem așa.

ADVERTISEMENT

Nu mai este vorba de a câștiga – acum este vorba de “a nu pierde“, a mai declarat șeful serviciului de informații al apărării ucrainene. Budanov a subliniat că o victorie ucraineană va genera un “proces politic foarte serios, legat de schimbări în actuala Federație Rusă“.

Altfel, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că nu are “niciun rost” să se mențină nivelul actual al prezenței diplomatice a țării în Occident.

Nu are sens și nu avem nicio dorință de a menține aceeași prezență în țările occidentale. Oamenii noștri lucrează în condiții care cu greu pot fi numite umane. Ei se confruntă cu probleme constante, cu amenințări cu atacuri fizice“, a declarat Lavrov în timpul unei întâlniri cu absolvenții acceptați în serviciul diplomatic.

Serghei Lavrov se reorientează geografic

Principalul lucru este că acolo nu mai există locuri de muncă de când Europa a decis să se izoleze de noi și să oprească orice cooperare economică. Nu poți fi forțat să fii amabil“, a adăugat el.

Lavrov a declarat că Ministerul rus de Externe efectuează în prezent o “reorientare geografică” a activităților sale atât în străinătate, cât și în biroul central, sugerând o potențială retrogradare a prezenței diplomatice a Rusiei în Occident.

Altfel, oficialii din Iran au negat informația potrivit căreia ar trimite arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina. Ei au respins rapoartele care susțin că regimul de la Teheran trimite arme, inclusiv drone militare, Rusiei pentru războiul din Ucraina, calificându-le drept “neadevărate“.

Iranul “s-a opus întotdeauna continuării războiului“, a declarat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe. De asemenea, el a adăugând că Iranul este pregătit să negocieze cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzații, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Pro sau contra susținerii Rusiei?

Reuters a relatat mai devreme marți, citând doi oficiali iranieni și doi diplomați iranieni, că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, precum și drone suplimentare. Promisiunile au fost făcute când mai mulți oficiali iranieni au vizitat Moscova în octombrie, potrivit Reuters.

Rușii au cerut mai multe drone și acele rachete balistice iraniene cu precizie îmbunătățită, în special familia de rachete Fateh și Zolfaghar“, a declarat pentru Reuters unul dintre diplomații iranieni, care a fost informat despre călătorie.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că a văzut rapoartele, dar că nu “are informații care să le confirme în acest moment“.

CNN a contactat Ministerul iranian de Externe pentru comentarii, dar nu a primit răspuns până la ora redactării acestei știri. Reacția Teheranului vine după ce Ucraina a raportat în ultimele săptămâni o serie de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană.

ADVERTISEMENT