LIVE Actualizat 28-10-2022
20:54

Război în Ucraina, ziua 247. Întreruperi fără precedent de electricitate în regiunea Kiev

Război în Ucraina, ziua 247. Vladimir Putin a susținut, joi, un amplu discurs la Moscova. Acesta a spus că nu are nicio intenție să lanseze un atac nuclear pe teritoriul ucrainean.
28.10.2022 | 23:46
Razboi in Ucraina ziua 247 Intreruperi fara precedent de electricitate in regiunea Kiev
Război în Ucraina, ziua 247. Vladimir Putin exclude un atac nuclear pe teritoriul ucrainean. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
28-10-2022
20:54

Restricții de urgență la folosirea energiei electrice în regiunea Kiev

Probleme mari cu furnizarea energiei electrice în regiunea Kiev, venite în contextul bombardamentelor masive ale rușilor de la începutul acestei luni.

O serie de întreruperi de electricitate ”fără precedent” sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina, a anunţat vineri operatorul privat ucrainean DTEK, transmite GGTN.

Din nefericire, întreruperi mai severe şi mai lungi vor fi aplicate în zilele următoare. Sistemul energetic al ţării a suferit noi pagube”, a transmis DTEK, vorbind despre un deficit la nivelul a 30% din consumul pentru Kiev.

28-10-2022
14:35

Cel puțin 4 morți și 10 răniți în atacuri din apropierea centralei de la Zaporojie

Cel puțin 4 persoane au fost ucise și alte 10 rănite în ultimul atac al trupelor ruse din Zaporojie, scrie The Guardian.

Mai multe orașe din apropierea centralei nucleare, ocupată de ruși, de peste râul Nipru, au fost lovite de bombardamente, se arată într-un comunicat al biroului prezidențial de la Kiev.

Zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate, iar liniile electrice întrerupte, lăsând mii de clădiri fără alimentare.

28-10-2022
14:33

Serghei Șoigu: ”Mobilizarea parțială din Rusia s-a încheiat”

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunțat, vineri, că ”mobilizarea parţială” anunţată de Rusia încă din septembrie, a fost încheiată.

Vorbind la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, eveniment difuzat de televiziunea de stat, Șoigu a spus că 82.000 de recruți mobilizați se aflau în zona de conflict, iar alți 218.000 în pregătire.

28-10-2022
12:22

Armata ucraineană obține progrese în sud

Trupele ucrainene au continuat să avanseze după ce au spart apărarea Rusiei pe malul de vest al râului Nipru în Herson.

Oficialii ruși instalați în Herson evacuează civili pe malul de est al râului, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)

În ultimele zile, forțele ruse au construit fortificații și linii defensive în orașul Herson și Nova Kakhovka, care se află pe malul de est al râului, în timp ce trupele ucrainene au atacat poduri, feriboturi și pontoane în ultimele săptămâni.

Tot în sud, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie.

28-10-2022
11:02

Vladimir Putin, supărat pe Emmanuel Macron

Vladimir Putin e revoltat după ce Emmanuel Macron a făcut publică o convorbire telefonică pe care cei doi au avut-o înainte de invadarea Ucrainei, în februarie.

Putin l-a criticat dur pe Macron în timpul forumului de discuții Valdai, de la Moscova, pentru că președintele francez i-a violat intimitatea publicând discuția telefonică. De asemenea, Putin a numit-o pe Nancy Pelosi ”mamaie”.

Palatul Elysee autorizase televiziunile să filmeze o discuţie la cel mai înalt nivel între Macron şi Putin cu doar patru zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Discuția telefonică a fost publicată într-un documentar al postului France 2.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a fost primul care a criticat această lipsă a ”etichetei”.

”Eticheta diplomatică nu prevede divulgări unilaterale ale unor asemenea înregistrări. Noi purtăm mereu negocieri în aşa fel încât să nu ne fie niciodată ruşine. Noi spunem mereu ce gândim, suntem pregătiţi să dăm socoteală pentru ceea ce spunem şi să ne explicăm poziţia”, transmitea Lavrov.

28-10-2022
07:21

SUA promit noi ajutoare militare pentru Ucraina

Un oficial de la Casa Albă a anunțat că SUA vor oferi mai mult ajutor de securitate pentru Ucraina foarte curând.

Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou pachet de securitate ”foarte, foarte curând”, potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

”Veți vedea o asistență suplimentară de securitate oferită Ucrainei din partea Statelor Unite prin intermediul autorităților noastre de retragere”, a spus Kirby pentru Wolf Blitzer de la CNN. ”Și cred că foarte, foarte curând vei mai vedea unul din Statele Unite. Vom menține asta, așa cum a spus președintele, atâta timp cât este nevoie”, a completat Kirby.

Autoritatea de retragere se referă la o formă de cheltuieli militare care permite aprobarea rapidă.

”Ucraina nu reprezintă o amenințare pentru nimeni, darămite pentru Rusia. Deci, dacă ceva este incert, este periculos în acest moment, este din cauza domnului Putin. Și nu Occidentul a fost cel care și-a exprimat mai întâi orice îngrijorare cu privire la armele nucleare – a fost domnul Putin”, a completat oficialul american.

Pe parcursul mai multor ore, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut un discurs la Clubul Valdai din Moscova. Acesta a vorbit, printre altele, și despre posibilitatea unui atac nucleară în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 247. Vladimir Putin exclude un atac nuclear pe teritoriul ucrainean: ”Nu ar avea sens politic și militar”

După ce în urmă cu câteva săptămâni, în momentul în care anunța o mobilizare parțială în Rusia, a amenințat cu folosirea armei nucleare, același Vladimir Putin a venit, joi, și a spus că țara sa ”nu a vorbit niciodată despre utilizarea armelor nucleare”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește inamicul său din aceste zile, Ucraina, Putin a negat că ar avea vreo intenție de a folosi arme nucleare în acest stat.

Adresându-se asistenței la o conferință a experților internaționali în politică externă, Putin a spus că este inutil ca Rusia să lovească Ucraina cu arme nucleare.

ADVERTISEMENT

Nu considerăm că este nevoie de asta (n.r. folosirea armelor nucleare). Nu ar avea niciun rost, nici politic, nici militar”, a spus Putin, conform Sky News.

Putin a spus că avertismentul său din septembrie, despre disponibilitatea sa de a folosi ”toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia” nu echivalează cu o amenințare nucleară, ci este doar un răspuns la declarațiile țărilor din Occident despre posibila lor utilizare a armelor nucleare.

ADVERTISEMENT

El a menționat în special că Liz Truss a spus, în august, că ar fi gata să folosească arme nucleare dacă va deveni prim-ministru al Marii Britanii, o remarcă despre care a spus că a îngrijorat Kremlinul.

De la Casa Albă, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a dat o replică declarațiilor lui Putin.

ADVERTISEMENT

”Nu credem că obiectivele strategice ale domnului Putin s-au schimbat aici. El nu vrea ca Ucraina să mai existe ca stat național suveran, independent“, a spus oficialul SUA.

Vladimir Putin acuză, în schimb, Ucraina că pregătește o ”bombă murdară”

Putin se teme că Ucraina ar putea fi cea care va lansa o ”bombă murdară” în această perioadă.

La evenimentul de joi de la Moscova, liderul rus a declarat că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) ar trebui să viziteze Ucraina ”cât mai curând posibil”.

Fără să prezinte vreo probă în sprijinul spuselor sale, președintele rus a acuzat țara vecină că a șters dovezile că pregătește o ”bombă murdară”.

”AIEA vrea să vină. Suntem în favoarea inspecției, cât mai curând posibil și pe scară cât mai largă, pentru că știm că autoritățile de la Kiev fac totul pentru a ascunde urmele acestor pregătiri”, a declarat dictatorul de la Kremlin, la forumul de discuții Valdai de la Moscova.

”Se lucrează la asta. Știm chiar și unde se face aproximativ (n.r. în Ucraina)”, a adăugat liderul rus.

Putin este de părere că Ucraina vrea să folosească o astfel de armă radioactivă ”pentru a putea spune mai târziu că Rusia a fost cea care a efectuat un atac nuclear”.

Acesta a adăugat că el însuși i-a cerut ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, să ”informeze” omologii săi occidentali despre acțiunea ucrainenilor.

ADVERTISEMENT