Rusia se justifică și spune că a ieșit unilateral din acordul cerealelor din Marea Neagră pentru că Ucraina s-a folosit de culoarul destinat navelor comerciale pentru a trimite drone în atacul de la Sevastopol.
”Dronele maritime se deplasau în zone de securitate a coridorului cerealelor”, acuză Ministerul rus al Apărării, precizând totodată că a recuperat fragmente de drone din mare.
Unele dintre drone aveau ”module de navigație fabricate în Canada”. Rușii susțin că o dronă a fost lansată ”de pe una dintre navele civile închiriate de Kiev sau de stăpânii săi occidentali în vederea exportării produselor agricole din porturi maritime din Ucraina”.
Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage dintr-un acord privind cerealele negociat sub egida ONU, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a crizei alimentare mondiale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte, transmite Reuters.
Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol.
“Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei”, a scris pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că “specialiști” din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist. Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile la 220 de kilometri de coridorul de cereale ca un “pretext fals” pentru o acțiune intenționată de mult timp.
“Rusia a planificat acest lucru cu mult timp înainte”, a declarat Kuleba pe Twitter. “Rusia a luat cu mult timp în urmă decizia de a-și relua jocurile foamei și acum încearcă să o justifice”, a spus oficialul ucrainean.
Oficialii de la Kiev au anticipat de multă vreme o astfel de decizie din partea Kremlinului, iar Putin amenințase anterior că nu va reînnoi acest acord, susținând că în ultima perioadă tot mai multe vase cu cereale au fost blocate la Istanbul de inspectorii ruși.
Președintele SUA, Joe Biden, a calificat decizia Rusiei de a se retrage din acordul pentru cereale drept „pur și simplu scandaloasă” și ca fiind lipsită de orice motive.
Nu există “niciun motiv pentru ca ei să facă acest lucru”, a declarat președintele cu privire la oprirea acordului, care fusese anunțat ca fiind esențial pentru a atenua criza alimentară globală cauzată de conflict.
Moscova a anunțat sâmbătă că își suspendă participarea la acest acord în urma atacului cu drone asupra flotei sale ce este ancorată la Sevastopol.
Și șeful diplomației americane, secretarul de stat Anthony Blinken, a îndemnat Rusia să nu renunțe la acest acord.
“Îndemnăm toate părțile să mențină în funcțiune această Inițiativă esențială, care salvează vieți”, a declarat înaltul diplomat, adăugând că acordul a avut o importanță critică pentru țările cu venituri mici și mijlocii.
“A fost un succes și trebuie să continue”, a adăugat el.
Blinken a acuzat Moscova că a transformat din nou alimentele în arme în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. “Orice act al Rusiei de a întrerupe aceste exporturi critice de cereale este, în esență, o declarație că oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru alimente sau să sufere de foame”, a spus el.
Rușii consideră atacul Ucrainei drept un ”act terorist”, în ciuda faptului că cele două țări se află în război. În consecință, rușii acuză Marea Britanie că e în spatele tuturor ”relelor”, inclusiv exploziile de la Nord Steam.
Așadar, Rusia s-a retras din acordul cerealelor din Marea Neagră și nu va mai permite liberul tranzit al vapoarelor ucrainene care transportă hrană spre diverse țări.
”Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a transmis Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.
Acordul oricum expira în noiembrie, iar Rusia forțează o renegociere mult mai avantajoasă pentru Moscova. Kremlinul a fost nemulțumit în dese rânduri de acest acord care favoriza doar Ucraina, în timp ce bunurile rusești rămâneau sub sancțiunile Occidentului.
Între timp, Ucraina pare că se pregătește de asediul orașului Herson, primul mare oraș capturat de ruși de la începutul invaziei.
Moscova anunță că a finalizat mutarea civililor din Herson pe celălalt mal al Niprului, în așteptarea bătăliei cu forțele Ucrainei. Cel puțin 70.000 de civili ar fi traversat deja râul, în paralel cu o mobilizare parțială a rușilor.
Rusia se laudă acum că ar avea 300.000 de rezerviști chemați pe front, însă rămâne de văzut care va fi aportul acestora. Soldații ucraineni știu cât de importantă e recucerirea orașului și a regiunii Herson.
”Dacă ajungem în orașul Herson îi vom tăia sursele de aprovizionare și vom izola Crimeea dinspre mare. Crimeea este un obiectiv strategic important pentru Putin.
În Herson, atacurile se intensifică, dar ce putem face? Suntem gata să ne dăm viața pentru țara noastră”, a explicat un soldat al armatei ucrainene.