LIVE Actualizat 02-11-2022
13:08

Război în Ucraina, ziua 252. Rusia a acceptat să revină în acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Ziua 252 de război în Ucraina. Oficialii de la Pentagon sunt îngrijorați din cauza faptului că Rusia ar putea încerca să achiziționeze arme avansate suplimentare din Iran.
02.11.2022 | 15:13
Razboi in Ucraina ziua 252 Rusia a acceptat sa revina in acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagra
Patrick Ryder a declarat că Vladimir Putin ar putea cumpăra din Iran o astfel de rachetă balistică (Shahab-1). Foto: hepta.ro, commons.wikimedia.org - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
02-11-2022
13:08

Rusia a acceptat să revină în acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Rusia își va relua participarea la acordul cu cereale la Marea Neagră, a anunțat, miercuri, Ministerul Apărării de la Kremlin. 

În weekend, Moscova și-a suspendat implicarea, spunând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră din cauza unui atac asupra flotei sale acolo. 

La mijlocul acestei săptămâni, Ministerul rus al Apărării a declarat că a primit garanții scrise de la Kiev că nu va nu folosi coridorul de cereale al Mării Negre pentru operațiuni militare împotriva Rusiei.

”Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia implementarea acordului”, a spus ministerul, notează Sky News.

02-11-2022
09:58

Ucraina anunță că a doborât 12 drone kamikaze ale rușilor

Armata din Ucraina susține că a doborât 12 din cele 13 drone kamikaze Shahed-136 de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat peste noapte.

Forțele aeriene ucrainene au declarat, marți, că peste 300 de astfel de aparaturi au fost doborâte în total, de la începutul războiului, scrie Sky News.

02-11-2022
09:56

Polonia va ridica un gard de sârmă ghimpată la granița cu Kaliningrad

Într-o conferință de presă susținută miercuri, ministrul apărării de la Varșovia, Mariusz Blaszczak, a spus că țara sa va construi un gard de sârmă ghimpată la granița sa cu enclava rusă Kaliningrad, scrie The Guardian.

Construcția acestei bariere temporare, care va avea dimensiunile de 2,5 metri înălțime și 3 metri adâncime, va începe imediat.

Oficialul polonez a spus că acest demers are loc în contextul în care tensiunile cresc din cauza războiului din Ucraina.

În plus, el a citat și preocupări legate de securitate și a făcut referire la o criză declanșată în toamna anului trecut, când mii de migranți africani și din Orientul Mijlociu au încercat să treacă granița din Belarus în Polonia.

02-11-2022
04:42

Rusia acuză armata ucraineană că țintește distrugerea Donețk-ului. Bombardamente puternice în zonă

În ultimele zile, o serie masivă de atacuri cu rachete a avut loc în zona Donețk din estul Ucrainei.

Rușii, care controlează în mare parte regiunea, anexată în septembrie prin referendumurile Moscovei, acuză Kievul că țintește distrugerea orașului minier.

”S-au auzit cinci sau șase explozii, sistemul de apărare aeriană funcționa”, a afirmat corespondentul TASS. O parte dintre rachete au fost doborâte cu succes, mai precizează agenția.

Și în weekend, centrul orașului Donețk a fost supus bombardamentelor. Un obuz a aterizat lângă casa guvernului.

”Forțele armate ale Ucrainei au bombardat Donețk folosind sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS), trăgând 10 rachete”, a raportat reprezentanța Republicii Populare Donețk (DPR) la Centrul Comun pentru Control și Coordonare a Problemelor legate de Crimele de Război din Ucraina, relatează TASS.

Au trecut opt luni de război, iar secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, se teme de o nouă escaladare din partea Rusiei. Oficialii americani cred că relația apropiată dintre Iran și Rusia va fi folosită de Moscova pentru a cumpăra alte arme noi.

Iranul poate avea un rol și mai important în acest război

Suntem îngrijorați de faptul că Rusia ar putea, de asemenea, să caute să achiziționeze capacități suplimentare de muniție avansată din Iran, de exemplu, rachete sol-sol, pentru a le folosi în Ucraina“, a declarat Ryder reporterilor în timpul unui briefing susținut marți la Pentagon.

ADVERTISEMENT

CNN a relatat anterior că Iranul se pregătește să trimită Rusiei aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-sol și mai multe drone de atac, pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Jurnaliștii americani au amintit că Iranul a furnizat Rusiei vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV), context în care Ryder se așteaptă ca oficialii de Kremlin “să caute probabil și mai multe dintre acestea” la Teheran.

ADVERTISEMENT

Faptul că Rusia caută să obțină arme din Iran este “un indiciu” al “conlucrării continue a celor două țări pentru a-i ataca pe ucraineni“, a mai spus Ryder. Puse în fața acestei situații, forțele aeriene ucrainene au transmis că nu au o defensivă eficientă împotriva rachetelor balistice pe care Iranul intenționează să le trimită în Rusia.

Ucrainenii se tem de cel mai crunt scenariu

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, Iuriy Ihnat, a declarat că raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene care sunt furnizate – “una având o rază de acțiune de 300 km, iar cealaltă de 700 km” – va permite forțelor rusești să lovească oriunde în interiorul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Există o mare probabilitate ca acestea să fie livrate în nord, deasupra [frontierei] Ucrainei, de unde pot fi lansate pentru a amenința toată țara“, a declarat Ihnat în cadrul unei conferințe de presă susținute marți la Kiev.

Întrebat dacă forțele armate ucrainene sunt pregătite să se apere împotriva acestor tipuri de rachete balistice iraniene, Ihnat a răspuns că “vor fi luate toate măsurile pe care le putem lua împotriva acestor rachete“.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, el a avertizat că “în prezent nu avem o apărare eficientă împotriva acestor rachete”. ”Teoretic este posibil să le doborâm, dar este foarte dificil să o facem cu mijloacele pe care le avem în prezent. Avem apărare aeriană, nu apărare antirachetă“, a adăugat el.

Rusia rămâne fără rachete Iskander-M

Ihnat a mai completat că Rusiei i se trimit rachetele balistice iraniene pentru a-și spori rezervele tot mai mici de rachete Iskander-M: “Este evident că aceste rachete le vin pentru a suplimenta aceste Iskander, pentru că, de fapt, ei rămân fără Iskander.”

La rândul său, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a numit Teheranul “un complice al agresiunii“: “Transferând rachete către Federația Rusă, Iranul știe că va ataca orașele noastre.

Învățându-i pe ruși să folosească drone, știe că acestea vor ataca sectorul energetic al Ucrainei, provocând valuri de refugiați în UE“, a scris el pe Twitter.

Altfel, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite au convenit să nu planifice miercuri nicio deplasare de nave pe coridorul de cereale din Marea Neagră, potrivit unei declarații a Secretariatului ONU la Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul.

Echipele ONU și cele turcești au efectuat 36 de inspecții la bordul navelor care pleacă, potrivit declarației. Ele au încercat să inspecteze alte două nave, dar procesul a fost întrerupt din cauza unor “probleme legate de încărcătura fumegândă“, se arată în declarație.

Ce se mai întâmplă cu exportul cerealelor

Rapoartele de inspecție vor fi împărtășite cu delegația ucraineană și rusă, a adăugat acesta. “Secretariatul ONU reiterează faptul că deplasările și inspecțiile efectuate după ce Federația Rusă și-a suspendat participarea la activitățile de punere în aplicare la Centrul Comun de Coordonare reprezintă o măsură temporară și extraordinară“, se arată în declarație.

CCM a declarat că trei nave au părăsit marți porturile ucrainene, în pofida deciziei Rusiei de a-și suspenda sâmbătă participarea la acest aranjament. Astfel, președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, în timpul unei convorbiri telefonice, că orice reluare a acordului privind cerealele poate fi luată în considerare numai după o anchetă privind atacul cu drone din Sevastopol.

Așadar, Moscova dorește “o anchetă detaliată a circumstanțelor acestui incident și, de asemenea, din partea Kievului, garanții reale de respectare strictă a acordurilor de la Istanbul, în special, privind neutilizarea coridorului umanitar în scopuri militare“.

Rusia a decis să își suspende în weekend participarea la acordul pentru exportul cerealelor după ce a acuzat atacuri cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea. Kievul nu a comentat aceste acuzații.

Sâmbătă, un oficial ucrainean de rang înalt a acuzat Rusia că a inventat “atacuri teroriste fictive” asupra propriilor sale instalații și a acuzat Moscova de “șantaj” prin suspendarea acordului privind cerealele.

Dialog între Vladimir Putin și Recep Erdogan

Potrivit președinției turce, Erdogan i-a spus lui Putin că este încrezător că ar putea fi stabilită o “cooperare orientată spre soluții” în ceea ce privește acordul privind cerealele.

Ankara va “continua să ia inițiativele necesare cu toate părțile pentru rezolvarea problemelor în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de la Istanbul privind transportul de cereale“, a transmis președinția turcă într-un tweet.

Altfel, președintele francez Emmanuel Macron i-a spus marți președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Franța va ajuta Ucraina să treacă peste iarnă.

Macron a declarat că Franța va consolida capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei, dar și că va repara și restaura infrastructura energetică.

Franța va ajuta Ucraina să reziste în această iarnă

Macron a declarat că a convenit cu Zelenski să organizeze o conferință internațională la Paris pe 13 decembrie pentru a sprijini civilii ucraineni să treacă peste sezonul rece.

Cei doi președinți au convenit, de asemenea, să organizeze o conferință bilaterală pe 12 decembrie pentru a atrage sprijinul companiilor franceze.

Macron și Zelenski au mai discutat, de asemenea, despre decizia Rusiei de a renunța la un acord care garanta trecerea în siguranță a navelor care transportă exporturi vitale de cereale. De asemenea, au vorbit despre situația de la centrala nucleară Zaporojie.

Zelenski a scris anterior pe Twitter că a avut marți o “conversație extrem de importantă și productivă” cu Macron.

ADVERTISEMENT