Ucraina e decisă să boicoteze summitul G20, dacă Vladimir Putin va participa la summitul din Bali, Indonezia.
”Poziţia mea personală şi cea a Ucrainei este că dacă liderul Federaţiei Ruse participă, atunci Ucraina nu va participa“, a transmis Volodimir Zelenski.
Zelenski a fost invitat la summit, deşi Ucraina nu este membră a G20. Totodată, Putin a fost invitat personal de președintele indonezian Joko Widodo, însă nu se știe dacă va participa fizic
107 prizonieri de război ucraineni au fost schimbați cu 107 prizonieri de război ruși, potrivit oficialilor de la Kremlin.
Ministerul rus al Apărării raportează că 107 prizonieri de război ruși au fost schimbați joi cu 107 prizonieri ucraineni.
”Astăzi îi întoarcem 107 dintre luptătorii noștri din temnițele ucrainene. Oferim Ucrainei același număr de prizonieri, în mare parte militari ai AFU (Forțele Armate ale Ucrainei) din nou. 65 de persoane din numărul total al eliberaților sunt din Donețk și Republicile Populare Luhansk. În curând își vor putea îmbrățișa pe cei dragi”, a declarat Denis Pushilin, liderul autointitulat al Republicii Populare Donețk (DPR).
Ucraina a confirmat schimbul, potrivit CNN. ”Știu cum ucrainenii așteaptă zi de zi vești bune. Și astăzi le avem. Ne-am întors acasă 107 dintre oamenii noștri din captivitatea rusă. Dintre cei 107 soldați eliberați: 6 ofițeri, 101 soldați și sergenți. 74 apărători Azovstal”, a declarat Dmytro Lubinets, comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului.
Rusia a avertizat Marea Britanie că s-ar putea confrunta cu consecințe ”imprevizibile și periculoase” pentru ”acțiunile sale”.
Ministerul rus de Externe a făcut aceste remarci într-un comunicat, adăugând că a transmis acest mesaj ambasadorului Marii Britanii la Moscova.
Deborah Bronnert a fost convocată de autoritățile de la Kremlin. Marea Britanie este acuzată de Rusia că ar avea o implicare în lovitura cu drone ucrainene asupra flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea.
”Oficialului din Marea Britanie i s-a transmis că astfel de acțiuni de confruntare ale britanicilor amenință să escaladeze situația și ar putea duce la consecințe imprevizibile și periculoase”, a spus ministerul rus, într-un comunicat, scrie Sky News.
În replică, Marea Britanie a negat încă de acum câteva zile că a fost implicată în acest atac. Nici Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru acest incident.
În plus, Vladimir Putin a acuzat săptămâna trecută Marea Britanie că se află în spatele atacurilor asupra conductelor Nord Stream, din septembrie.
Șapte nave care transportau 10 milioane de tone de produse agricole ucrainene au părăsit porturile Mării Negre, joi dimineață, a anunțat ministerul de infrastructură al țării vecine.
Într-o postare Telegram, ministerul a spus că produsele au fost trimise în 43 de țări, inclusiv în Oman și China.
Navele au părăsit porturile Odessa, Chornomorsk și Pivdenny către țări din Asia și Europa, a adăugat acesta, conform Sky News.
Frontul de luptă dintre ruși și ucraineni s-a mutat în ultima perioadă și în zona de est a statului vecin. Guvernul de la Kiev anunță că se duc lupte grele la Bahmut şi Soledar, două oraşe din Doneţk.
Șeful administraţiei militare ucrainene din această regiune, Pavlo Kirilenko, afirmă că tirurile ruse sunt într-atât de intense, încât pare că inamicul vrea ”să şteargă oraşe întregi de pe faţa pământului pentru că nu poate sparge apărarea forţelor ucrainene”, scrie Agerpres.
Autoritățile de la Kiev spun că direcţia Bahmut rămâne una dintre cele mai tensionate la ora actuală. Oraşul este grav avariat, iar schimburile de focuri de de pe linia frontului continuă practic 24 de ore din 24, spune Kirilenko.
De această dată e vorba de o serie de convorbiri private între mai mulți comandanți ruși care au luat în considerare folosirea armelor nucleare tactice în Ucraina.
Discuțiile dintre comandanții armatei ruse au avut destul de recent, conform unor oficiali americani de rang înalt, citați de The New York Times.
Vladimir Putin nu a participat la aceste conversații, însă administrația Biden e alarmată de aceste discuții care au existat pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova și NATO.
Americanii sunt îngrijorați mai ales că discuțiile arată frustrarea din rândul rușilor, care ar putea recurge la un gest extrem. Cu toate acestea, serviciile secrete ale SUA nu au văzut nicio dovadă că Rusia s-ar pregăti să folosească arme nucleare.
John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate, a refuzat să ofere ”detaliile acestei raportări”. ”Am fost clar de la început că comentariile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios”, a transmis Kirby.
”Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”, a completat acesta.
Între timp, administrația Biden a propus o potențială vânzare de rachete cu lansare multiplă ghidată către Finlanda în valoare de 535 de milioane de dolari.
Aprobarea vine în timp ce Finlanda așteaptă aprobarea Turciei și Ungariei de a adera la NATO. Mișcarea guvernului de la Helsinki de a se alătura alianței de apărare a fost determinată de războiul Rusiei din Ucraina.
”Această vânzare propusă va sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui partener de încredere, care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa. Este vital pentru interesul național al SUA să asiste Finlanda în dezvoltarea și menținerea unei capacități de autoapărare”, se arată în avizul Departamentului de Stat.
”Finlanda intenționează să folosească aceste articole și servicii de apărare pentru a-și crește stocul național, întărind capacitățile de apărare terestră și aeriană din flancul nordic al Europei”, se arată în comunicat.