News

Război în Ucraina, ziua 255. MAE respinge declarațiile lui Putin despre faptul că România ar avea pretenții teritoriale față de Kiev

Ziua 255 de război în Ucraina. Armata ucraineană ar putea începe bătălia pentru Herson în viitorul apropiat, conform datelor oferite de ruși.
05.11.2022 | 16:59
Razboi in Ucraina ziua 255 MAE respinge declaratiile lui Putin despre faptul ca Romania ar avea pretentii teritoriale fata de Kiev
Orașul Herson, văzut din aer.
ADVERTISEMENT
05-11-2022
15:00

MAE a transmis că declarațiile lui Vladimir Putin induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României (MEA) au respins sâmbătă discursul în care Vladimir Putin a lansat ideea că țara noastră ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

În comunicatul de presă remis pe site-ul MAE se arată că ”războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”.

În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute international”, au mai transmis oficialii ministerului condus de Bogdan Aurescu.

05-11-2022
09:40

Rusia a legiferat mobilizarea unor categorii de pușcăriași

Vladimir Putin a promulgat legea care permite mobilizarea persoanelor condamnate pentru delicte grave care, până acum, nu puteau fi mobilizați și nici recrutați pentru serviciul militar obligatoriu, informează Agerpres.

Astfel, violatorii sau ucigașii vor putea fi scoși din închisori și trimiși pe frontul din Ucraina.

Totuși legea promulgată de președintele Rusiei stabilește și o serie de excepții: persoanele condamnate pentru abuzuri sexuale asupra unui minor, acte teroriste, luare de ostatici, organizarea de grupuri armate ilegale şi de deturnări ale transportului aerian, maritim sau feroviar, pentru manipularea ilegală a materialelor nucleare şi a substanţelor radioactive.

O altă categorie de excepții vizează deținuții condamnați pentru trădare de patrie, spionaj, preluarea violentă a puterii, rebeliune armată, apeluri publice la activităţi extremiste, incitare la ură şi încălcarea demnităţii umane. 

De altfel, oficialii de la Moscova au încercat să interzică orice activitate în zonă, însă s-au răzgândit după câteva ore.

Ziua 255 de război în Ucraina. Liniștea de dinaintea furtunii în Herson

Un oficial numit de Rusia a spus vineri că ”totul este calm în orașul Herson”, dar a avertizat din nou că forțele ucrainene s-ar putea pregăti pentru un atac asupra orașului.

ADVERTISEMENT

Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației militare din regiunea Herson, numit de Rusia, a declarat că, deși forțele de la Kiev nu au avut niciun avans în ultima perioadă, echipamentul militar ucrainean a fost aliniat în coloane în unele părți ale regiunii.

Oficialul rus a spus că ucrainenii s-ar putea pregăti pentru un atac asupra orașului Herson și a avertizat din nou locuitorii să evacueze. Dar, în prezent, ”orașul Herson se află sub apărarea militarilor ruși”, a transmis Stremousov într-un mesaj pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Remarca unui înalt oficial numit de Moscova, joi, potrivit căreia trupele ruse se vor retrage ”cel mai probabil” de pe pozițiile din Herson, a condus la o oarecare confuzie cu privire la situația de acolo. Un oficial ucrainean a sugerat că declarația ar putea fi o capcană, pentru că rușii ar spera ca ucrainenii să intre într-o ambuscadă.

Serhii Khlan, membru al Consiliului Regional Herson, a explicat că locuitorii orașului văd o prezență militară sporită pe străzi.

ADVERTISEMENT

Forțele ucrainene au lovit joi seară un centru de distribuție al trupelor rusești din Oleșki, pe malul de est al râului Nipru. Într-un interviu acordat postului ucrainean Espreso TV vineri dimineață, Khlan a spus că trupele ruse efectuează evacuări forțate, făcându-i pe rezidenți să-și părăsească casele pentru ca armata să se poată muta în ele. El a spus că acest lucru ”se întâmplă peste tot pe malul de est” al râului.

Poliția regională din Herson a declarat vineri că agenția a demarat 42 de proceduri penale pentru ceea ce a numit ”crime de război” comise de rușii din regiune în ultimele 24 de ore.

ADVERTISEMENT

În Oleshky, “ocupanții fură mașini, iau locuințe de la localnici și le invadează casele. Rușii se instalează în facilități de recreere”, potrivit poliției. Departamentul a adăugat că au existat rapoarte de răpire în orașele Kherson și Kalanchak în ultimele 24 de ore.

În orașul Herson, poliția a declarat că rușii distrug echipamentele de trecere a apei cu explozibili și împușcă și ard bărci.

Între timp, oficialul american Antony Blinken l-a avertizat din nou pe Vladimir Putin împotriva folosirii armelor nucleare. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că orice utilizare a unei arme nucleare de către președintele rus Vladimir Putin ar avea consecințe dezastruoase pentru el și națiunea sa.

”Împreună cu G7, țările din întreaga lume îi explică președintelui Putin că orice utilizare a unei arme nucleare ar fi catastrofală pentru el și pentru Rusia”, a declarat Blinken la o conferință de presă la reuniunea miniștrilor de externe G7 din Munster, Germania.

ADVERTISEMENT