News

Război în Ucraina, ziua 259. Kievul, sceptic că rușii se retrag din Herson: ”Nu vedem niciun semn că Rusia părăsește regiunea”. Update

Război în Ucraina, ziua 259. Volodimir Zelenski anunță bătălii crunte în desfășurare pe frontul de est. Între timp, patru milioane de ucraineni nu au energie electrică.
09.11.2022 | 21:24
Razboi in Ucraina ziua 259 Kievul sceptic ca rusii se retrag din Herson Nu vedem niciun semn ca Rusia paraseste regiunea Update
Război în Ucraina, ziua 259. Zelenski anunță bătălii crunte pe frontul de est. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
09-11-2022
19:35

Kievul, sceptic că rușii se retrag din Herson: ”Nu vedem niciun semn că Rusia părăsește regiunea”

Kievul nu a primit cu prea mare entuziasm și încredere anunțul Moscovei privind retragerea militară din Herson.

Într-o primă reacţie după acest anunţ făcut de Serghei Șoigu, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a spus că forţe ruseşti încă sunt în Herson şi că este prea devreme pentru a confirma o retragere a acestora.

”Acțiunile vorbesc mai mult decât cuvintele. Nu vedem niciun semn că Rusia părăsește Hersonul fără luptă.

Ucraina eliberează teritorii pe baza datelor din teren, nu a declarațiilor de la TV.

Până când drapelul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusească”, a spus oficialul ucrainean, conform Reuters.

09-11-2022
15:37

Rusia își retrage trupele din Herson. Anunțul Ministerului Apărării de la Moscova

La câteva săptămâni după eșecul din Harkov, Rusia anunță că își retrage trupele din orașul ucrainean Herson.

Ministrul apărării de la Kremlin, Serghei Șoigu, a fost cel care a ordonat retragerea.

”Începeți cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste râul Nipru”, a spus Șoigu, citat de agenția de presă din Rusia TASS.

Noul comandant al forțelor de ocupație rusești din Ucraina, Serghei Surovikin, a fost cel care a recomandat retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al râului Nipru, invocând dificultăți logistice.

”Frontul din Herson nu poate fi complet aprovizionat și funcțional. Rusia a făcut tot posibilul pentru a asigura evacuarea locuitorilor din Herson”, i-a spus Surovikin lui Șoigu.

”Decizia de a apăra pe malul stâng al Niprului nu este ușoară, în același timp vom salva viețile soldaților noștri”, a precizat Surovikin.

 
 
 

09-11-2022
11:18

Patru răniți în urma unui atac cu drone în Dnipro

Forțele ruse au lovit orașul Dnipro din centrul Ucrainei cu drone, rănind grav patru persoane și provocând izbucnirea unui incendiu mare, potrivit unui purtător de cuvânt al administrației regionale Odesa.

”Forțele noastre de apărare au eliminat cinci dintre drone, dar restul au atins ținta, lovind o companie de logistică. Atacul inamicului a dus la izbucnirea unui incendiu pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați”, a transmis purtătorul de cuvânt Serhiy Bratchuk, pe Telegram.

Rusia a lansat o serie de atacuri cu drone iraniene în Ucraina în ultimele săptămâni, lovind infrastructura civilă vitală și semănând teroare în orașele ucrainene, aflate departe de primele linii ale războiului.

Situația pe frontul de luptă din Ucraina continuă să fie una extrem de grea pentru ambele tabere. Lupte crâncene se duc în aceste ore în zona estică a statului vecin.

Război în Ucraina, ziua 259. Zelenski anunță bătălii crunte pe frontul de est

În discursul său zilnic adresat țării sale, președintele Volodimir Zelenski a declarat că ”situația este complicată de-a lungul întregii linii de front”.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev a spus că ”bătălii aprige continuă în unele zone, iar situația este deosebit de dificilă în regiunea Donețk. Activitatea ocupanților acolo rămâne la un nivel extrem de ridicat – zeci de atacuri în fiecare zi”.

Zelenski a mai precizat că forțele ruse ”suferă pierderi extrem de mari, dar ordinele lor nu s-au schimbat: trebuie să ajungă la granițele administrative ale regiunii Donețk.

ADVERTISEMENT

Nu cedăm nici măcar un centimetru din pământul nostru acolo. Și le mulțumesc tuturor eroilor noștri care dețin poziții în Donbas”, a mai spus președintele țării vecine.

În ceea ce privește zona de sud, regiunea Herson, Zelenski a spus că unitățile ucrainene acționează ”cu atenție, temeinic și în interesul eliberării întregului nostru teritoriu. Ne întărim pozițiile, distrugem logistica rusă, distrugem în mod constant potențialul ocupanților de a menține sudul țării noastre sub ocupație”.

ADVERTISEMENT

Patru milioane de ucraineni nu au energie electrică

În altă ordine de idei, Zelenski a spus că demersurile au continuat pentru a restabili viața normală în zonele eliberate deja.

În două districte din regiunea Harkov, a spus el, ”pentru peste o mie de gospodării se restabilește alimentarea cu gaz și electricitate”.

ADVERTISEMENT

În paralel, în toată Ucraina au continuat lucrările de reparații la instalațiile energetice. Cu toate acestea, circa patru milioane de ucraineni nu au curent în acest moment.

”În această seară, aproximativ 4 milioane de ucraineni din 14 regiuni și orașul Kiev nu au acces la alimentarea cu energie electrică”, a mai precizat liderul ucrainean.

Zelenski cere prelungirea Legii marţiale şi a mobilizării generale în Ucraina

Tot joi, 8 noiembrie, Volodimir Zelenski, a propus Parlamentului de la Kiev prelungirea Legii marţiale şi a mobilizării generale, decretate odată cu invazia rusă la scară largă.

Momentan, scrie Ukrinform.net, textul proiectului de lege nu apare integral pe site-ul Radei Supreme, astfel că, în prezent, nu este cunoscută perioada pentru care preşedintele solicită această prelungire.

Mai multe voci oficiale din Parlament au sugerat deja că Legea marţială şi mobilizarea generală ar putea fi prelungite cu încă 90 de zile.

Reamintim că perioada iniţială de 30 de zile a Legii marţiale şi a mobilizării generale, adoptată la 24 februarie 2022, a fost prelungită de mai multe ori. Aceasta urmează să expire pe 21 noiembrie 2022.

ADVERTISEMENT