News

Război în Ucraina, ziua 260. Zelenski și-a redus din condițiile pentru a negocia cu Rusia. Nu ar mai cere destituirea lui Putin

Război în Ucraina, ziua 260. La câteva ore după ce Moscova anunța retragerea din Herson, de la Casa Albă, Joe Biden spunea că SUA știau de ceva vreme de aceste planuri ale rușilor.
10.11.2022 | 22:51
Razboi in Ucraina ziua 260 Zelenski sia redus din conditiile pentru a negocia cu Rusia Nu ar mai cere destituirea lui Putin
Război în Ucraina, ziua 260. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT
10-11-2022
20:58

Zelenski şi-a redus din condițiile pentru a negocia cu Rusia. Nu ar mai cere destituirea lui Putin

Schimbare de viziune a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în raport cu Moscova.

Potrivit publicației Kyiv Post, liderul de la Kiev a mai redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Zelenski nu ar mai cere destituirea lui Vladimir Putin.

Sursa citată precizează că administraţia preşedintelui american Joe Biden a reuşit să-l convingă pe liderul ucrainean să-şi flexibilizeze condiţiile atunci când vine vorba să negocieze pacea cu Rusia.

Pe 6 noiembrie, Zelenski a declarat că este deschis ”discuţiilor sincere” cu Rusia. Pentru a face acest lucru, Zelenski a formulat o serie de condiţii, dintre care unele erau deja cunoscute, cum ar fi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, pedepsirea criminalilor de război şi reparaţii de război, între altele.

Acum, spre deosebire de ieșire sale anterioare, Zelenski a omis să menţioneze condiţia potrivit căreia Putin trebuie destituit din funcţie înainte de a putea avea loc astfel de negocieri, a sesizat cotidianul ucrainean.

10-11-2022
18:32

Presa ucraineană: Regiunea Nikolaev, eliberată complet de trupe rusești

Potrivit The Kyiv Post, regiunea Nikolaev a fost eliberată în totalitate de trupele rusești.

O mare parte din regiune era ocupată de forțele ruse. La finalul lunii septembrie, zona de sud-est a fost încorporată în regiunea Herson administrată de ruși.

10-11-2022
18:28

Vladimir Putin nu participă la summitul G20 din cauza ”temerilor legate de o tentativă de asasinat”

Summitul G20, găzduit în perioada 15 – 16 noiembrie de Bali (Indonezia), nu-l va avea printre oaspeți pe liderul rus Vladimir Putin.

Serghei Markov, un fost consilier al dictatorului de la Kremlin, spune că fostul său superior nu va participa la summitul G20 de săptămâna viitoare deoarece se teme că ar putea fi asasinat, transmite Sky News.

Markov este de părere că există o ”mare posibilitate de tentativă de asasinare a lui Putin de către serviciile de informații ale Statelor Unite, Marii Britanii și Ucrainei”.

10-11-2022
06:42

SUA va susține Ucraina indiferent de rezultatul alegerilor

Șeful NATO Jens Stoltenberg anunță că SUA va susține puternic Ucraina chiar dacă republicanii câștigă alegerile din aceste zile.

Anunțul a fost făcut pentru a clarifica situația, în contextul în care există voci care spun că rușii ar fi fericiți cu un guvern republican care nu mai e interesat să sprijine Kievul.

“Este absolut clar că există un sprijin puternic în Statele Unite pentru a continua să ajute Ucraina. Iar acest lucru nu s-a schimbat odată cu alegerile din SUA de ieri. Există voci cu opinii diferite, dar majoritatea sunt în favoarea continuării susținerii Ucrainei”, a adăugat oficialul NATO.

Turnură importantă a ostilităților pe frontul de luptă din Ucraina. Miercuri, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat trupelor să se retragă din partea nordică a orașului Herson, peste râul Nipru.

Război în Ucraina, ziua 260. Joe Biden: ”SUA știau de ceva timp că Rusia se retrage din Herson”

Această decizie a fost anticipată de ceva vreme, pe fondul avansării trupelor ucrainene, care încearcă să recâștige teritorii.

ADVERTISEMENT

De la Washington, Joe Biden a comentat pasul înapoi făcut de Kremlin. Acesta a spus, miercuri seara, că SUA știau de ceva timp că Rusia se va retrage din Herson.

”Mi s-a părut interesant că au așteptat atât de mult să ia această decizie. Știam de ceva vreme că o vor face. Este o dovadă a faptului că au unele probleme reale”, a precizat Biden.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, liderul de la Casa Albă a confirmat faptul că va participa la summitul G20 care va avea loc în perioada 15 – 16 noiembrie în Indonezia, la Bali.

”Voi merge la G20. Mi s-a spus că președintele Putin nu va fi probabil acolo, dar alți lideri mondiali vor fi acolo în Indonezia și vom avea ocazia să vedem care pot fi următorii pași (n.r. în legătură cu războiul din Ucraina).”

ADVERTISEMENT

Oficial ucrainean: Retragerea din Herson înseamnă că Rusia își anulează planurile de ofensivă spre Odesa și de a ajunge în Transnistria

Retragerea soldaților ruși din Herson ar putea avea un impact asupra întregului front din sudul și vestul Ucrainei.

În urma acestei decizii, rușii și-ar putea anula ambițiile de ofensivă spre Odesa și de a ajunge în teritoriul separatist moldovean Transnistria, spune Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean al afacerilor interne, citat de Sky News.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ucraina primește un imbold în contraofensiva ei. ”Prin atingerea malului drept al Niprului, Armata Ucrainei se va apropia de Crimeea”, a comentat el.

Gherașcenko mai spune că decizia Rusiei de a-ți retrage trupele din Herson a fost luată ”probabil cu mult timp în urmă”.

Aproape 80.000 de ruși morți de la debutul invaziei

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că Rusia a pierdut, de la debutul invaziei, 77.950 de militari, 780 doar în ultima zi.

Pierderile totale în luptă ale inamicului includ și 2.801 tancuri (+15 în ultima zi), 5.666 vehicule blindate de luptă (12), 1.802 sisteme de artilerie (+11), 393 sisteme de lansare multiplă de rachete (+2), 205 sisteme de apărare (+2).

De asemenea, armata lui Putin a mai pierdut 278 avioane de război, 260 de elicoptere, 4.227 autovehicule și rezervoare de combustibil (+11), 16 nave de război, 1.483 vehicule aeriene fără pilot – drone (+7), 159 unități de echipamente speciale.

Armata ucraineană a mai eliminat un total de 399 de rachete de croazieră lansate de trupele Moscovei.

ADVERTISEMENT