News

Război în Ucraina, ziua 273. Rusia e sigură de succesul ”operațiunii speciale” din statul vecin / Macron dorește să discute cu Putin în următoarele zile

Război în Ucraina, ziua 273. Luptele dintre ucraineni și ruși continuă în sudul statului vecin, în zona Nikolaev, uu important punct strategic.
23.11.2022 | 22:06
Razboi in Ucraina ziua 273 Rusia e sigura de succesul operatiunii speciale din statul vecin  Macron doreste sa discute cu Putin in urmatoarele zile
Război în Ucraina, ziua 273. Lupte grele la Nikolaev. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
23-11-2022
20:15

Rusia e sigură de succesul ”operațiunii speciale” din Ucraina

În ciuda problemelor evidente de pe frontul din Ucraina, Moscova a transmis, miercuri, că nu se îndoiește de succesul său final.

”Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială”, a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, prezent la un summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă la Erevan, Capitala Armeniei, scrie The Guardian.

23-11-2022
17:41

Zelenski cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după atacurile ruse

Ucraina va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) pentru a discuta despre ultimele atacuri ruse împotriva instalațiilor de producere a energiei, a declarat, miercuri, președintele Volodimir Zelenski.

”Uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile sunt acte de teroare. Ucraina va continua să ceară un răspuns decisiv din partea lumii la aceste crime”, a scris liderul de la Kiev, pe Twitter.

23-11-2022
17:38

Emmanuel Macron plănuiește să discute cu Vladimir Putin în zilele următoare

Emmanuel Macron a anunțat, miercuri, 23 noiembrie, că plănuiește să discute cu omologul său rus Vladimir Putin ”în următoarele zile”, pe tema centralei nucleare de la Zaporojie.

În ultimele zile, Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că de bombardamente asupra uzinei atomice.

”Sper să am o comunicare directă cu Putin în zilele următoare”, a spus Macron, conform agenției TASS.

”Plănuiesc să discut în primul rând chestiuni legate de energia nucleară și CNE Zaporojie în urma discuțiilor mele cu șeful AIEA, Rafael Grossi”, a adăugat liderul de la Paris.

23-11-2022
14:32

Întregul oraș Liov, fără curent

Primarul din Liov, regiune din vestul Ucrainei, a anunțat că orașul nu mai are curent electric.

Andri Sadovi a avertizat că s-ar putea să fie probleme și cu alimentarea cu apă a orașului.

Reamintim că o pană majoră de curent s-a raportat și în Republica Moldova, din cauza bombardamentelor rusești din statul vecin.

23-11-2022
14:29

Bombardamente masive asupra infrastructurii critice din Kiev. Trei morți și mai mulți răniți

Forțele ruse au lansat, miercuri, o nouă serie de bombardamente masive asupra marilor orașe ucrainene.

Rachetele au lovit infrastructura critică a statului vecin, dar și zone rezidențiale.

În urma acestor atacuri, cel puțin trei persoane au fost ucise și șase rănite, doar la Kiev, potrivit administrației orașului.

Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale, a declarat că întreaga regiune Kiev a rămas fără electricitate după ce atacurile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a relatat și el, pe Telegram, că alimentarea cu apă a orașului a fost întreruptă.

Anterior, într-un interviu pentru nemții de la Bild, edilul din Kiev a declarat administrația sa lucrează pentru a evita întreruperile generalizate de energie electrică, care ar putea duce la evacuarea unor zone.

Trebuie să ne pregătim și pentru cel mai rău scenariu”, a declarat Klitschko într-un interviu publicat marți.

”Acesta ar fi dacă ar avea loc întreruperi generalizate de energie electrică și dacă temperaturile ar fi și mai scăzute.

Atunci ar trebui să fie evacuate anumite părți ale orașului, dar nu vrem să se ajungă la așa ceva!”, a avertizat acesta, scrie CNN.

23-11-2022
08:22

Zelenski acuză Rusia că a bombardat o maternitate

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski acuză Rusia că a bombardat o maternitate din regiunea Zaporojie, soldată cu decesul unui bebeluș.

Mama copilului și un medic au fost salvați de sub dărâmăturile spitalului distrus din Vilnyansk, regiunea Zaporojie, în urma atacului cu rachetă, potrivit autorităților ucrainene.

”Statul terorist continuă să lupte împotriva civililor și a obiectelor civile. Inamicul a decis din nou să încerce să realizeze cu teroare și crimă ceea ce nu a reușit să realizeze timp de nouă luni și nu va putea realiza. În schimb, el va fi tras la răspundere doar pentru tot răul pe care l-a adus spre țara noastră”, a transmis Zelenski.

Vilnyansk este un oraș din regiunea Zaporojie, controlat de armata ucraineană.

După ce a recucerit Hersonul, armata Ucrainei vrea să obțină controlul și asupra întregii regiuni sudice Nikolaev.

Război în Ucraina, ziua 273. Lupte grele la Nikolaev

Conform autorităților de la Kiev, lupte grele sunt în curs de desfăşurare între forţele ucrainene şi cele ruse la capul Kinburn, o zonă de pământ îngustă, situată la extremitatea malului stâng al Niprului în sudul Ucrainei, la sud de Nikolaev.

ADVERTISEMENT

În acest moment, mai avem trei localităţi de cucerit în peninsula Kinburn, înainte de a elibera în întregime regiunea Nikolaev (sud)”, a afirmat guvernatorul regiunii, Vitali Kim, scrie Agerpres.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului sud al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, a spus, luni, că o “operaţiune militară este în curs de desfăşurare în peninsula Kinburn”.

ADVERTISEMENT

”Continuăm să luptăm. De îndată ce va exista un rezultat, îl vom raporta”, a afirmat aceasta. Ea nu a oferit mai multe detalii despre ostilităţile în curs.

De notat că un succes la ucrainenilor în ultimele trei sate din regiunea Nikolaev, aflate încă în mâinile ruşilor ar marca o victorie importantă pentru Kiev, la câteva zile după alungarea trupelor Moscovei din Herson, principalul oraş ocupat până atunci.

ADVERTISEMENT

Dacă ucrainenii vor izbuti victoria în această zonă, vor putea ulterior să-și îmbunătăţească poziţiile în zonă şi să deblocheze activitatea porturilor din Nikolaev şi Herson, crede un expert militar ucrainean.

Încă din primele zile ale războiului, când Ucraina nu era la fel de solidă ca în prezent din punct de vedere militar, Rusia cucerise această zonă.

ADVERTISEMENT

Analiștii militari cred că restabilirea controlului asupra peninsulei Kinburn, la gura estuarului Niprului, poate ajuta Ucraina să-i alunge pe ruşi din stânga regiunii Herson şi din Crimeea.

Ucraina, ofensivă și în Crimeea

Marți seara, peninsula ucraineană Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată într-un atac cu dronă. Forţele ruse au intra ”în alertă”, au anunţat autorităţile instalate de către Kremlin.

”Are loc un atac cu drone”, preciza într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii administrative Sevastopol din Crimeea instalat de către Moscova Mihail Razvojaiev.


”Forţele noastre de apărare aeriană sunt pe cale să acţioneze în acest moment”, mai anunța acesta.

Banca Mondială, ajutor de 4,5 miliarde de dolari pentru statul ucrainean

Într-un comunicat emis marți, Banca Mondială anunță că acordă un nou ajutor de 4,5 miliarde de dolari Ucrainei.

Acest ajutor este menit să ”susțină serviciile esențiale și funcțiile guvernamentale de bază la nivel național și regional”, în timp ce respinge forțele rusești.

”Pe fondul războiului în desfășurare și al distrugerii din ce în ce mai mari a infrastructurii, angajamentul nostru de a oferi asistență urgentă poporului Ucrainei este la fel de puternic ca întotdeauna”, a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.

”Acest ajutor generos din partea Statelor Unite vine într-un moment critic, deoarece țara se confruntă cu o întrerupere gravă a aprovizionării cu energie și o vreme mai rece.

Grupul Băncii Mondiale va continua să mobilizeze toate resursele disponibile pentru a ajuta guvernul Ucrainei să răspundă nevoilor vitale ale cetățenilor săi”, a mai punctat Malpass.

ADVERTISEMENT