News

Război în Ucraina, ziua 275. Putin: ”Rusia își va atinge obiectivele în statul ucrainean” / Zelenski, discuții cu Ursula von der Leyen

Război în Ucraina, ziua 275. Bombardamentele rusești continuă. De la Kiev, Volodimir Zelenski spune că asta nu va slăbi hotărârea țării sale de a elibera toate teritoriile ocupate.
25.11.2022 | 19:53
Razboi in Ucraina ziua 275 Putin Rusia isi va atinge obiectivele in statul ucrainean  Zelenski discutii cu Ursula von der Leyen
Război în Ucraina, ziua 275. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
25-11-2022
17:55

Volodimir Zelenski, discuții cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

În contextul în care Ucraina se confruntă cu numeroase probleme privind furnizarea de energie și de apă către populație, Volodimir Zelenski a purtat noi discuții cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-un mesaj pe twitter, liderul de la Kiev a spus că discuțiile s-au axat pe cooperarea privind asigurarea stabilității energetice pentru țara sa.

25-11-2022
17:52

Vladimir Putin: ”Rusia își va atinge obiectivele în războiul din Ucraina”

Președintele Vladimir Putin a declarat, vineri, la întâlnirea cu mamele soldaților care luptă în Ucraina, că Rusia își va atinge obiectivele campaniei militare în țara vecină.

Trebuie să ne atingem obiectivele și le vom atinge până la urmă”, a spus liderul de la Kremlin.

Declarația lui Putin de vineri este una similară cu cea făcută de purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Joi, Dmitri Peskov, a spus că ”Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale din Ucraina nu sunt puse la îndoială”.

25-11-2022
09:14

Noi bombardamente în Herson: 7 morţi, cel puţin 20 de răniţi

Numărul persoanelor ucise în atacul forțelor ruse asupra Hersonului a crescut la șapte, iar 21 de persoane au fost rănite, a anunțat șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianusevic.

“Doar într-o seară – 21 de răniți și șapte morți”, a scris Ianusevic pe Telegram.

Agenția ucraineană Interfax trasnmite că joi aseară forțele ruse au vizat din nou oraşul Herson cu mai multe lansatoare de rachete și artilerie, ţinta fiind o zonă rezidențială a orașului.

25-11-2022
09:03

Oficial de la Kiev: Peste 15.000 de oameni au dispărut în timpul războiului din Ucraina

Un oficial de la biroul din Kiev al Comisiei Internaționale pentru Persoanele Dispărute susține că peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina. El spune că nu se știe câți oameni sunt încă reținuți în custodia Rusiei și câți dintre cei dispăruți au murit între timp și au fost îngropați în morminte improvizate.

Sky News relatează povestea Anei Voskoboinik, o femeie în scaun cu rotile, care nu știe unde se află fiul ei, Oleksi, în vârstă de 38 de ani. Fiul ei, care a luptat de partea ucraineană, a fost arestat de forțele ruse la un punct de control din Herson în urmă cu trei luni și nu a fost încă eliberat.

Deși trupele ruse s-au retras între timp din oraș, încercările de căutare a lui Oleksi nu au dat niciun rezultat. “Unde este acum? Nu știu. M-aș duce până la capătul lumii să aflu. El este singurul meu copil. A fost mereu prin preajmă”, a spus ea.

Armata lui Vladimir Putin continuă să bombardeze infrastructura critică a Ucrainei, încercând să arunce statul vecin într-o criză uriașă.

Război în Ucraina, ziua 275. Zelenski spune că atacurile rușilor nu slăbesc hotărârea ucrainenilor de a elibera toate teritoriile ocupate

Într-un interviu pentru Financial Times, citat de The Guardian, liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că noua strategie a Rusiei de a distruge infrastructura Ucrainei nu va slăbi hotărârea țării de a elibera toate teritoriile ocupate.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să recuperăm toate teritoriile pierdute. În opinia mea, câmpul de luptă este calea când nu există diplomație.

Dacă nu ne vom putea recupera pământurile pierdute în întregime, războiul va deveni unul înghețat. Asta înseamnă că e o chestiune de timp până când se va relua”, a spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

În octombrie, Moscova a intensificat o campanie de bombardare împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, sperând să forțeze Kievul să facă concesii, în ciuda progreselor sale pe câmpul de luptă.

Cel mai recent, miercuri, Rusia a lansat 70 de rachete împotriva țintelor de infrastructură în toată Ucraina, lăsând aproximativ 80% din țară în întuneric și fără alimentare cu apă.

ADVERTISEMENT

Joi, toate cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei au fost scoase din funcțiune deoarece furnizarea de electricitate a devenit instabilă.

Zelenski, un nou apel către partenerii occidentali

În același interviu, Zelenski a făcut un nou apel la partenerii occidentali ai Ucrainei să furnizeze țării sale mai multe echipamente de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice.

ADVERTISEMENT

El a mai cerut și rezerve de motorină pentru generatoarele de urgență și gaz suplimentar pentru a ajuta la compensarea penuriei de energie.

Zelenski a mai punctat faptul că atacurile care vizează infrastructura civilă ucraineană au arătat că Moscova nu are nicio intenție de a negocia încheierea războiului.

Rusia a continuat, joi, bombardamentele în Ucraina

După ce au pierdut regiunea Herson, rușii au început să se răzbune pe civilii din zonă. Joi, patru persoane au fost ucise şi 10 au fost rănite, într-un bombardament rusesc asupra oraşului din sudul Ucrainei, de unde trupele Moscovei s-au retras în urmă cu două săptămâni.

Invadatorii ruşi au deschis focul asupra unei zone rezidenţiale folosind mai multe lansatoare de rachete. O clădire mare a luat foc”, a spus, pe Telegram, Iarovslav Ianuşevici, şeful administraţiei militare din Herson.

Tot joi, Rusia a bombardat trei localități din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei. Au fost lansate, în total, peste 30 de obuze.

Șeful administrației militare regionale Sumî, Dmitro Zhivitski, a raportat acest atac într-o postare pe Telegram, notează site-ul Ukrinform.net.

Potrivit oficialului ucrainean, o clădire de locuințe a fost avariată în urma atacului inamicului rus.

ADVERTISEMENT