News

Război în Ucraina, ziua 276. Volodimir Zelenski: ”Peste 6 milioane de locuințe sunt afectate de întreruperile de curent”

Război în Ucraina, ziua 276. Criza energetică din statul vecin continuă. Volodimir Zelenski spune că milioane de locuințe sunt afectate de întreruperile de curent.
26.11.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 276 Volodimir Zelenski Peste 6 milioane de locuinte sunt afectate de intreruperile de curent
Război în Ucraina, ziua 276. Întreruperi de curent în Kiev. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bombardamentele masive ale rușilor din ultimele săptămâni au aruncat Ucraina în beznă aproape totală.

Război în Ucraina, ziua 276. Întreruperi de curent în Kiev și în marile orașe. Peste 6 milioane de oameni nu au energie

În această săptămână, zeci de rachete rusești s-au abătut asupra Ucrainei, lovind mai multe surse de energie electrică.

ADVERTISEMENT

Vineri seara, în cel mai recent mesaj adresat poporului său, Volodimir Zelenski a spus că peste 6 milioane de locuinţe sunt afectate de întreruperile de curent.

Vineri seara, întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor şi la Kiev. Peste 6 milioane de gospodării în total”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic, notează Le Figaro.

ADVERTISEMENT

Liderul ucrainean a spus că regiunea Capitalei Kiev, cu aproximativ 600.000 de locuinţe, precum şi provinciile Odesa (sud), Liov, Viniţia (vest) şi Dnipro (centru-est), sunt cele mai afectate de întreruperi.

Zelenski a făcut un apel la ucraineni să economisească energia electrică în zonele în care curentul a fost restabilit.

ADVERTISEMENT

”Vă rog, este necesar să consumați cu moderație electricitate în toate regiunile, ca și până acum. Dacă nu aveți o întrerupere a curentului, nu înseamnă că problema s-a terminat.

Vă rog, dacă aveți curent, asta nu înseamnă că puteți porni mai multe aparate electrice puternice deodată. Consumurile de energie sporite sunt înregistrate în fiecare seară, ceea ce provoacă o creștere a întreruperilor de curent de urgență”, a spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Cele 4 centrale nucleare din Ucraina s-au reconectat la rețeaua electrică națională, după bombardamentele Rusiei

Vineri după amiaza, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Organismul de supraveghere nuclear al ONU, a confirmat că cele 4 centrale nucleare din Ucraina au fost reconectate la rețeaua electrică națională.

La începutul săptămânii, ele au pierdut complet energia din afara amplasamentului, după atacurile rusești, relatează Sky News.

Cei de la AIEA spun că au fost informați de Ucraina că centralele sale de la Rivne, Ucraina de Sud și Khmelnytskyi au fost reconectate. De asemenea, și Cernobîlul.

La mijlocul săptămânii, compania energetică nucleară a Ucrainei, Energoatom, a anunțat că o serie de unități au fost închise la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei, în timpul atacurilor aeriene ruse.

Totodată, unitățile nu funcționau la Hmelnytskyi, în vestul Ucrainei, potrivit unui oficial local.

Germania discută cu aliații NATO despre trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina

Pe plan militar, Germania a anunțat, vineri, că discută cu aliaţii din NATO propunerea Poloniei ca sisteme de apărare antiaeriană Patriot ale armatei germane să fie trimise în Ucraina.

Anterior, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a sugerat că NATO nu s-ar opune unei astfel de măsuri.

Guvernul de la Berlin a oferit Varşoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului aerian polonez, după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez săptămâna trecută, omorând două persoane.

În replică, ministrul apărării de la Varșovia, Mariusz Blaszczak, a cerut Germaniei să trimită aceste unități de rachete Ucrainei.

Jens Stoltenberg spune că astfel de desfăşurări ar trebui să fie decizia statelor individuale.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că utilizarea sistemelor NATO în afara teritoriului său ar trebui să fie aprobată de toate statele membre.

ADVERTISEMENT