LIVE Actualizat 01-12-2022
13:15

Război în Ucraina, ziua 281. Alertă de raid aerian în tot statul ucrainean. Cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească

Ministrul de externe al Ucrainei solicită NATO să furnizeze provizii militare Kievului ”de urgență”, pentru a oferi șanse reale Ucrainei în acest război.
01.12.2022 | 15:07
Razboi in Ucraina ziua 281 Alerta de raid aerian in tot statul ucrainean Cetatenii sunt sfatuiti sa se adaposteasca
Război Ucraina Ziua 281. Foto: NY Times
ADVERTISEMENT
01-12-2022
13:15

Alertă de raid aerian în tot statul ucrainean. Cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească 

Sirenele care avertizează asupra unor noi atacuri aeriene ale rușilor sună în fiecare regiune a Ucrainei.

O alertă generală de raid aerian este în vigoare în Ucraina. Mergeți la adăposturi”, au transmis autoritățile ucrainene către populație, notează Sky News.

Statul vecin s-a confruntat, încă din octombrie, cu o serie masivă de bombardamente ale rușilor. Atacurile s-au concentrat în principal pe infrastructura critică. În prezent, milioane de oameni nu au apă și curent.

01-12-2022
12:46

O nouă groapă comună descoperită în Herson. Șase cadavre cu semne de execuții au fost exhumate

Locuitorii din Herson, regiune eliberată recent de sub ocupația rușilor, au descoperit o nouă groapă comună. Aceasta se afla într-o grădină a unei case distruse din regiunea devastată de război.

Aici au fost găsite șase cadavre, două fără cap și trei cu mâinile legate. Trupurile prezentau și semne de tortură, notează AW Journal.

Herson a fost eliberat la începutul lunii noiembrie într-o contraofensivă a Armatei ucrainene.

În regiunea din sudul Ucrainei au fost descoperite mai multe gropi comune. Acestea conțin rămășitele a peste 400 de civili.

01-12-2022
12:33

Serghei Lavrov, reacție după ce Papa i-a numit ”cruzi” pe soldații ruși: ”Declarații necreștine”

Într-o reacție avută joi, 1 decembrie, Moscova a descris drept ”necreștine” comentariile recente ale Papei Francisc, potrivit cărora etnicii ruși se numără printre cei ”cei mai cruzi” soldați care luptă pentru Rusia în Ucraina.

”Papa Francisc face apel la negocieri pentru pace, dar a făcut recent declaraţii deloc de înţeles, absolut deloc creştine, făcând referire la două popoare ale Rusiei, şi a spus că trebuie să ne aşteptăm la atrocităţi de la ele în timpul luptei militare”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă, scrie Ansa.it.

Recent, într-un interviu acordat revistei America, Papa a susținut că cei mai cruzi militari ruși care luptă în Ucraina sunt cecenii, buriații și alte minorități.

”În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiţie rusă, de pildă cecenii, buriaţii şi aşa mai departe”, a spus Papa, potrivit Sky News.

01-12-2022
07:37

Șase milioane de ucraineni nu au curent. Oficial din energie: ”Cea mai grea iarnă din istoria post-sovietică”

În prima zi calendaristică a iernii, circa șase milioane de ucraineni sunt fără curent. Anunțul a fost făcut de Volodimir Zelenski, scrie The Guardian.

La mijlocul săptămânii, serviciul public de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi locuințele în urma atacurilor rusești asupra instalațiilor electrice.

Numai în ultima zi au avut loc 131 de incendii în Ucraina, dintre care 106 în sectorul rezidențial. Nouă persoane au murit, iar opt au fost rănite”, a afirmat serviciul de urgență.

Directorul executiv al DTEK, cea mai mare firmă privată de energie din Ucraina, a avertizat că urmează ”cea mai grea iarnă din istoria post-sovietică a țării”.

Maksim Timchenko spune că Rusia țintește aprovizionarea cu energie și apă, agravând astfel impactul războiului asupra cetățenilor.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că este imperativ ca NATO să aprovizioneze rapid Ucraina, pe măsură ce războiul continuă, pentru a nu permite rușilor să-și revină din șocul ultimelor luni.

Război în Ucraina, ziua 281. Kievul cere de urgență ajutor din partea NATO

”Trebuie să fiți alături de noi nu doar atât timp cât este nevoie, ci și să ne furnizați tot ce este necesar, de urgență”, a spus Kuleba.

ADVERTISEMENT

Kuleba a participat la reuniunile NATO și G7 de la București. “Le-am mulțumit tuturor statelor de aici, care au spus că vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Este un semn foarte semnificativ pentru noi, deoarece nu am avut până acum un sprijin atât de unanim în acest punct”, a spus el.

Kuleba a salutat, de asemenea, transmiterea de echipamente noi spre Ucraina din partea țărilor NATO. “Acestea sunt transformatoare, generatoare, arme, uniforme de iarnă. Nu pot să vorbesc despre toate, dar printre acestea sunt și artilerie de 155 mm, obuze, vehicule blindate. Toate acestea vor fi în curând livrate Ucrainei și vor consolida forțele noastre armate“, a spus el.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre sistemul american de apărare aeriană Patriot, Kuleba a spus: ”Până acum nimeni nu a vorbit despre această problemă, cu excepția noastră. Noi am fost singurii care am ridicat-o. Dar acum se discută această problemă. Aceasta este o discuție foarte serioasă și de fond”.

Marți, CNN a raportat că SUA ia în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a-și sprijini capacitățile de apărare aeriană împotriva atacurilor rusești, potrivit unui înalt oficial american al apărării.

ADVERTISEMENT

Kuleba a spus că a cerut o schimbare de abordare a donatorilor occidentali ai Ucrainei, care acum dă roade.

Acum totul este furnizat”, a transmis oficialul ucrainean. “Aceste decizii au fost luate după ce a avut loc un fel de tragedie în prima linie, care nu a lăsat altă opțiune decât ca această decizie să fie luată. Am spus: Schimbă-ți logica. Nu aștepta să se întâmple ceva rău. Ia această decizie, acum pentru a preveni tragediile, pentru a acţiona mai proactiv şi pentru a elibera mai multe teritorii ucrainene şi cetăţeni ucraineni”.

ADVERTISEMENT

Kuleba s-a întâlnit și cu miniștrii de externe ai G7 cu privire la ajutorul pentru refacerea infrastructurii puternic deteriorate a Ucrainei, deoarece aproximativ 30% din capacitatea de energie este în prezent dezactivată.

“Prima opțiune este să cumpărăm energie electrică în UE. Dar prețurile de pe piața UE sunt mult mai mari decât în ​​Ucraina, așa că va fi nevoie de sprijin financiar suplimentar”, a spus el. O altă opțiune este aprovizionarea cu echipamentul energetic necesar, transformatoarele și generatoarele care vor ajuta la atenuarea deficitului de energie.

Statele Unite se numără printre câteva țări care promit ajutor proaspăt pentru a ajuta la repararea infrastructurii energetice deteriorate de atacurile rusești cu rachete.

Între timp, Ucraina salută propunerea Comisiei Europene pentru o nouă instanță care să judece Rusia pentru crimele de război și pentru invadarea țării vecine.

Președintele Ucrainei a salutat propunerea președintelui Comisiei Europene de a înființa o instanță specializată care să judece Rusia pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

”Comisia Europeană se oferă să creeze o instanță specială pentru urmărirea penală a crimelor Federației Ruse în Ucraina, precum și condiții pentru utilizarea bunurilor rusești înghețate pentru restaurarea Ucrainei”, a transmis Andriy Yermak pe Telegram.

”Rusia va plăti pentru crime și distrugere”, a adăugat oficialul. Într-o declarație de miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ”în timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei”.

ADVERTISEMENT