Cancelarul german Olaf Scholz a avut vineri o discuție telefonică cu Vladimir Putin, în cadrul căreia acesta din urmă a recunoscut distrugerea deliberată a infrastructurii critice a Ucrainei și a încercat să justifice bombardamentele.
Potrivit lui Putin, loviturile cu rachete asupra țintelor civile din Ucraina, care au dus la întreruperi de curent și de căldură în sezonul rece, au fost un răspuns la explozia de pe podul din Crimeea, relatează site-ul Kremlinului.
“Forţele armate ruse au evitat multă vreme loviturile cu rachete de înaltă precizie asupra anumitor ţinte în Ucraina, însă astfel de măsuri au devenit necesare şi inevitabile în faţa atacurilor provocatoare ale Kievului”, transmite preşedinţia rusă.
Putin i-a mai plâns lui Scholz că, din cauza sprijinului din partea Germaniei și a altor țări occidentale, Ucraina nu este dispusă la negocieri şi “îi incită pe ucrainenii radicali naţionalişti să comită crime sângeroase”.
Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a dezvăluit că între 10.000 și 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși din februarie până în prezent, notează Sky News.
Kievul nu oferă adesea estimări cu privire la victimele sale. În schimb, Ucraina prezintă zilnic o estimare a pierderilor rusești. Cel mai recent raport indică 89.440 de soldați ruși uciși în cele 9 luni de conflict.
În iunie, același Podoliak a spus că între 100 și 200 de soldați ucraineni mor zilnic.
În ciuda cifrelor din prezent, SUA cred că numărul victimelor e mult mai mare. Aproximativ 100.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, spun americanii.
Într-o conferință de presă susținută alături de omologul său francez Emmanuel Macron, Joe Biden a spus că ar fi dispus să discute cu Vladimir Putin dacă observă la acesta un interes că dorește serios să pună capăt războiului.
”Sunt pregătit să vorbesc cu domnul Putin dacă ar exista un interes din partea lui de a pune capăt războiului”, a spus Biden.
”Până în acest moment, acesta (n.r. Putin) nu a arătat această disponibilitate (n.r. de a încheia invazia)”, a mai adăugat liderul de la Casa Albă.
Armata ucraineană susține că unele trupe rusești se retrag din pozițiile lor din regiunea de sud Zaporojie.
Totodată se mai zvonește că rușii pregătesc evacuarea ”personalului administrațiilor de ocupație” din regiunea Zaporojie.
În actualizarea sa zilnică, Statul Major al armatei ucrainene a transmis că unitățile ruse au părăsit așezările Mykhailivka, Polohy și Inzhenerne, toate orașele de la sud de orașul Zaporojie. Liniile frontului din regiune se desfășoară pe 200 de kilometri pe terenuri agricole ondulate. Imaginile geolocalizate postate miercuri arată consecințele loviturilor de rachetă asupra clădirilor din Polohy.
Ucrainenii par să repete acțiunile pe care le-au întreprins în Herson – lovirea de poduri, centre de aprovizionare și concentrare de trupe rusești în spatele liniilor frontului. Statul Major a declarat că în ultimele zile atacurile cu rachetă în aproximativ șase locuri au rănit peste 230 de soldați ruși și au distrus muniția și echipamentul acestora.
Între timp, unitățile ruse bombardau mai multe așezări în părți recent eliberate din regiunea Herson. Totodată, rușii par să facă unele progrese lângă Bakhmut din Donețk, dar suferă pierderi grele.
Un videoclip filmat de armata ucraineană și publicat pe Telegram arată diferite sisteme de arme folosite într-un atac coordonat asupra pozițiilor rusești, inclusiv obuze și mortiere de 155 mm. Din unele videoclipuri reiese că pozițiile rusești au puțină protecție și sunt expuse în mediul rural deschis.
Forțele ruse au atacat zona din jurul lui Bakhmut de luni de zile – și mai recent au trimis unități nou mobilizate, dar mai puțin experimentate.
Unele unități rusești — inclusiv cele afiliate grupului Wagner — par să fi făcut progrese pe front, luând un șir de sate mici în sudul orașului. Joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că, ”ca urmare a acțiunilor ofensive ale trupelor ruse, așezarea Kurdiumivka a Republicii Populare Donețk a fost complet eliberată de unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei”.
Ministerul Apărării anunțase anterior capturarea altor trei așezări, dar toate sunt sate mici.
Analiştii spun că şi ucrainenii înregistrează în mod clar victime, deoarece sunt vizaţi de artileria şi tancurile ruse. Armata ucraineană a spus că luptele continuă în multe zone apropiate de Bakhmut, dar nu a recunoscut că a pierdut teren.
În cea mai recentă analiză a sa, Institutul pentru Studiul Războiului susține că campania rusă din jurul orașului Bakhmut indică ”că forțele ruse nu au reușit în mod fundamental să învețe din campaniile anterioare când au avut victime mari”.