News

Război în Ucraina, ziua 283. Kievul cere cu insistență sisteme Patriot din partea NATO: ”A venit timpul”

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a somat NATO și SUA să trimită Ucrainei sistemele Patriot mult așteptate.
03.12.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 283 Kievul cere cu insistenta sisteme Patriot din partea NATO A venit timpul
Sisteme Patriot în acțiune. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Cu toate că Ucraina nu e pe un picior de forță față de NATO sau SUA, Kuleba pune presiune pe aliați în continuare, în timpul unei intervenții la CNN.

Război în Ucraina, ziua 283. Kievul are nevoie disperată de sisteme Patriot

Kuleba a transmis, așadar, că ”a venit timpul” ca NATO să ia o decizie referitor la livrarea sistemelor de rachetă Patriot, în condițiile în care aliații vestici se cam tem să accepte acest lucru, pentru a nu supăra Rusia.

ADVERTISEMENT

”Am început conversația noastră despre sistemele Patriot chiar la începutul războiului, chiar și înainte de război”, a declarat Dmytro Kuleba pentru CNN la Kiev. ”Dar, acum a sosit timpul să luăm decizii”, a transmis Kuleba, într-o intervenție asemănătoare unui ultimatum.

SUA iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a-și sprijini capacitățile de apărare aeriană împotriva atacurilor rusești, a declarat marți un înalt oficial american în apărare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este încă ”prea devreme” pentru a face o concluzie cu privire la apelul Poloniei de a muta sistemul de apărare aeriană Patriot, oferit de Germania Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Kuleba a mai spus că nu are ”nici măcar o singură îndoială că Ucraina va trece peste iarna aceasta”.

”Întrebarea este care va fi prețul pentru a trece peste iarna aceasta. Și, cu siguranță, a avea sisteme Patriot, a avea alte sisteme avansate de apărare aeriană, a le livra în Ucraina în câteva săptămâni, nu în luni, va scădea dramatic prețul acesta. Și ne va permite să ne apărăm orașele și infrastructura energetică critică”, a transmis Kuleba.

ADVERTISEMENT

Kuleba a spus că a vorbit cu omologii săi americani și germani despre sistemul de apărare antirachetă. ”Nu voi ascunde că ar fi de mare ajutor. Ne-ar ajuta cu adevărat să apărăm țara și să minimizăm prețul pe care îl plătim pentru supraviețuirea în timpul iernii”, a adăugat el.

Între timp, oficialii ucraineni spun că iarna va ajuta trupele sale să avanseze mai ușor pe front, în special în Lugansk. Serhiy Hayday, șeful administrației militare a regiunii Lugansk, a declarat că ”sper că temperaturile sub zero vor ajuta armata noastră”.

ADVERTISEMENT

Hayday a declarat pentru televiziunea ucraineană că condițiile noroioase au afectat mobilitatea unităților de-a lungul unei linii de front care devenise în mare măsură statică.

ADVERTISEMENT