News

Război în Ucraina, ziua 284. „De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol”. Mesaj sfidător pentru morții Ucrainei, pe noua bază militară a lui Putin

În centrul orașului-ruină Mariupol, rușii construiesc cea mai mare bază militară din zonă, care are un mesaj ironic și sfidător.
04.12.2022 | 06:03
Razboi in Ucraina ziua 284 De la armata rusa pentru oamenii din Mariupol Mesaj sfidator pentru mortii Ucrainei pe noua baza militara a lui Putin
Așa arată un cimitir din Republica Separatistă Donețk după ”operațiunea specială” a armatei ruse în Ucraina / Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Hepta
ADVERTISEMENT

Ziua 284 a războiului din Ucraina stă sub semnul unei perioade aparent calme, care anunță, cel mai probabil, o nouă ”furtună”. Weekendul acesta, cele mai grele lupte s-au dus la Bakhmut, în regiunea Donețk, pe care rușii încearcă să-l ocupe încă din luna august.

Lupte grele pentru controlul orașului Bakhmut

Specialiștii spun că generalii lui Putin își doresc acest oraș nu neapărat din cauza valorii operaționale ci ca potențial pentru viitoare amenințări asupra unor regiuni urbane mai mari, cum ar fi Kramatorsk și Sloviansk.

ADVERTISEMENT

În ciuda ambițiilor mari, Rusia a făcut progrese mici în jurul orașului Bakhmut. Statul Major General ucrainean a raportat că atacurile rusești au fost respinse pe o rază de 26 km nord-est de Bakhmut și la 14 km sud.

Luptele continuă să fie ”extrem de dure”, după cum le-a caracterizat un soldat ucrainean, într-un interviu realizat prin intermediul grupului operativ al forțelor comune ucrainene. Armata rusă continuă să forțeze operațiuni ofensive în zonă, în ciuda unui număr important de pierderi.

ADVERTISEMENT

La Mariupol, rușii își contruiesc o bază militară uriașă

La Mariupol, o localitate controlată de ruși, armata lui Putin a început să construiască o unitate militară de dimensiuni gigantice, chiar în centrul orașului distrus.

Noua bază are forma literei ” U”, iar pe acoperiș este inscripționat textul: ”De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol”, potrivit unor imagini publicate de compania Maxar, preluate de BBC (imagini cu noua bază militară de la Mariupol, aici).

ADVERTISEMENT

Mesajul are un evident caracter sfidător, Mariupol fiind una dintre localitățile distruse aproape în totalitate, cu extrem de multe victime în rândul civililor, după începerea ”operațiunii speciale” a Rusiei, în februarie 2022.

Ucrainenii spun că peste 25.000 de civili și-au pierdut viața în asediul de la Mariupol

Asediul forțelor rusești asupra orașului a durat trei luni, iar oficialii ucraineni au estimat la aproximativ 25.000 de civili uciși în bombardamente,

ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite a confirmat moartea a 1.348 de persoane civile, însă a arătat că numărul victimelor este ”probabil mai mare cu multe mii”.

O dovadă în acest sens o reprezintă și imaginile cu cimitirul orașului Mariupol, care se extinde de la o zi la alta. Luna trecută, BBC Panorama a analizat imagini cu cimitirul din Mariupol, din care a rezultat că au fost săpate cel puțin 1.500 de morminte noi. Cel mai probabil, armata rusă a scos mai multe cadavre din clădirile distruse și le-au înmormântat la marginea orașului.

La Mariupol, nimic nu a mai rămas în picioare

Tot la Mariupol a avut loc, una dintre cele mai evidente ”crime de război”, după cum a arătat organizația Amnesty International. Pe 18 martie, un atac cu rachete al Rusiei a distrus în totalitate teatrul din centrul orașului, unde se adăposteau sute de oameni, printre care și copii. Majoritatea acestora au murit în acea zi.

Practic, Mariupol este o doar o ruină, cu aproape 90% din infrastructura orașului distrusă de bombardamentele rusești. De asemenea, clădirile care nu au fost puse la pământ, ar fi început să fie demolată de soldații Moscovei, potrivit unor imagini apărute în media.

De ce e liniște la Kiev?

În zona Kievului, locuitorii se bucură de una din cele mai liniștite perioade de la începerea războiului încoace. De mai bine de o săptămână, Rusia nu a mai trimis aici rachete sau drone.

”Cele pe care le-au primit au fost deja epuizate. Acum, îngrijorarea este legată de cele aproximativ 1.700 pe care le-au mai comandat”, a declarat Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, făcând referire la dronele de atac Shahed, de fabricație iraniană.

ADVERTISEMENT