News

Război în Ucraina, ziua 285. Zelenski, în vizită în Donbas, aproape de linia frontului

Au trecut 284 de zile de război în Ucraina, iar coordonatele acestui conflict s-au schimbat fundamental din luna februarie și până acum.
06.12.2022 | 05:24
Razboi in Ucraina ziua 285 Zelenski in vizita in Donbas aproape de linia frontului
Vladimir Putin nu cunoaște în totalitate realitatea războiului din Ucraina, cred serviciile americane de securitate / Colaj foto: Fanatik / Sursă: Hepta
ADVERTISEMENT
06-12-2022
13:25

Volodimir Zelenski, în vizită în Donbas

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Sloviansk, aproape de frontul e la Bahmut, cu ocazia Zilelor Forțelor Armate din Ucraina.

Orașul Sloviansk face parte din Donbasul ucrainean, la 40 de kilometri de Bahmut, oraș asediat de ruși și principala țintă a Grupului Wagner.

Zelenski s-a filmat într-o inregistrare video la intrarea în Sloviansk, acolo unde îi salută oe toți militarii care luptă pentru Kiev.

”Începem întotdeauna prin a ne aduce aminte de eroii noştri căzuţi, de toţi cei care şi-au dat viaţa pentru Ucraina”, a transmis Zelenski.

05-12-2022
18:55

Kremlinul anunță un atac ucrainean cu drone asupra unor baze din Rusia. Trei morți și patru răniți

Ministerul rus al Apărării a acuzat, luni, armata ucraineană că a lansat un atac cu drone asupra unor baze militare de pe teritoriul Rusiei.

”Regimul de la Kiev, cu obiectivul de a face inutilizabile avioanele forţelor noastre strategice, a încercat să efectueze atacuri cu drone de concepţie sovietică asupra bazei aeriene Diaghilevo în regiunea Riazan şi a bazei Engels din regiunea Saratov

Apărarea antiaeriană a Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei a interceptat aceste drone ucrainene zburând la joasă altitudine”, se arată în comunicatul Moscovei.

În urma contraofensivei ucrainenilor, trei militari ruşi au fost ucişi, iar alţi patru au fost răniţi în atac, mai precizează acelaşi comunicat.

În urma acestui atac, două avioane au fost ușor avariate, a mai anunțat ministerul apărării de la Kremlin, conform Sky News.

05-12-2022
15:02

Morţi la Zaporojie, Odesa a rămas fără apă

În atacului cu rachete, în regiunea Zaporojie mai multe case au fost bombardate, iar un bilanţ preliminar indică uciderea a două persoane, în timp ce altele două au fost rănite.

Odesa a rămas fără alimentare cu apă, toate stațiile de pompare fiind oprite din cauza tirului de rachete.

De asemenea, o parte din Krivoi Rog şi regiunile Sumî, Nikolaev și Kirovohrad au rămas fără curent electric.

05-12-2022
13:17

Atac masiv cu rachete rusești, alarme în toată Ucraina

Ucraina a anunțat că Rusia a lansat o nouă serie de rachete, iar lovituri aeriene au fost efectuate în mai multe părți ale țării, inclusiv în Kiev. Sirenele au sunat în capitală și în mare parte a Ucrainei, în ceea ce oficialii au descris drept cel mai recent val de atacuri cu rachete rusești, transmite Reuters.

“Rachetele au fost deja lansate”, a declarat Iuri Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene. În prezent, nu există raportări privind pagube materiale sau victime.

The Guardian a aflat că au fost trase peste 100 de rachete. “Nu ignorați alarma!”, a avertizat Andrei Jermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 
 

05-12-2022
08:41

Ucraina: Herson a fost duminică bombardat de 46 de ori, o femeie a fost ucisă

Forțele ruse au bombardat regiunea Herson de 46 de ori, duminică, ucigând un civil, potrivit consilierilor președintelui ucrainean.

Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului lui Zelenski, a declarat: “În timpul zilei, ocupanții au bombardat zona de 46 de ori cu mortiere, tancuri, artilerie și MLRS. Clădiri private și rezidențiale au fost distruse”.

Anton Geraşcenko, consilier principal în Ministerul de Interne al Ucrainei, a declarat că o femeie de 65 de ani a fost ucisă în atac.

05-12-2022
08:38

Trei morţi în Rusia, într-o explozie pe aeroport

Trei persoane au murit și șase au fost rănite după ce o cisternă de combustibil a explodat pe un aeroport rusesc, relatează agenția rusă RIA Novosti.

Explozia a avut loc în apropierea orașului Riazan, la sud-est de Moscova.

 

Rusia a intrat în forță în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, sperând că își va încheia ”operațiunea specială” în doar câteva zile. Aici, marea putere militară a dat peste o rezistență incredibilă a forțelor ucrainene, mult mai bine organizate și sprijinite de Occident.

Liniște ”suspectă” în Ucraina, de două săptămâni

Nici măcar iarna, aliatul strategic cel mai important al Rusiei în istorie nu pare să înfrângă spiritul de luptă al ucrainenilor, în ciuda atacurilor parșive ale Moscovei asupra obiectivelor de infrastructură energetică.

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla mai departe? E greu de spus, mai ales că Putin s-a dovedit un conducător imprevizibil. Totuși, există semnale interesante care vin atât dinspre est cât și dinspre vest.

Cel mai important dintre acestea este că frecvența atacurilor în Ucraina a scăzut neașteptat de mult, după ce la sfârșitul lunii noiembrie  mii de drone iraniene au brăzdat cerul Ucrainei. În prezent, lupte grele se mai dau la Bahmut, însă capitala Kiev a fost ferită de bombardamente.

ADVERTISEMENT

Americanii cred că atacurile vor fi mai rare în această iarnă

Duminică, serviciile de informații americane au transmis că se așteaptă ca Rusia să păstreze un ritm scăzut al atacurilor în următoarele luni și că acestea se vor limita la obiectivele de infrastructură civilă.

Cele două armate se regrupează și se pregătesc pentru o nouă ofensivă, care ar putea avea loc în primăvară, susțin americanii. Există, însă, semne de întrebare legate de capacitatea armatei ruse de a se ”regenera”, în condițiile în care campania încheiată recent a fost una dezastruoasă.

ADVERTISEMENT

Putin nu știe tot ce se întâmplă pe front

În acest context, vizita pe care Vladimir Putin a anunțat că o va întreprinde ”în curând” pe teritoriile ocupate de ruși în Ucraina ar putea avea legătură cu lipsa de încredere pe care șeful de la Moscova o are în generalii săi.

„Cred că este din ce în ce mai informat cu privire la dificultățile cu care se confruntă armata rusă. Dar încă nu ne este clar pentru noi că el are o imagine completă în acest stadiu despre nivelul provocărilor cu care se confruntă… vedem lipsuri de muniție, probleme de moral, de aprovizionare, logistică, o serie întreagă de probleme cu care se confruntă“, a declarat Avrin Haines, șefa National Intelligence, la Forumul anual de Apărare Raegan.

ADVERTISEMENT

În aceeași cheie poate fi interpretată și declarația neașteptată dată de Emmanuel Macron, într-un interviu pentru postul francez de televiziune TF1.

Macron spune că NATO trebuie să-i ofere ”garanții de securitate” lui Putin

Președintele francez spune că NATO trebuie să gândească o strategie pentru a-i satisface lui Putin ”nevoia de garanții de securitate”. Acest lucru, spune Macron, ar fi un pas important în negocierile de pace.

„Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO vine până la porțile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia

Acest subiect va face parte din discuțiile pentru pace, așa că trebuie să pregătim ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliații și statele membre și cum să dăm garanții Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor”, a declarat Macron.

Kievul crede că Rusia pregătește un atac de amploare

Afirmația a stârnit critici dure la Kiev, acolo unde oficialii ucraineni au sugerat că Putin ar trebui judecat pentru crime de război și nu invitat să semneze un acord pașnic.

De asemenea, oficialii ucraineni au avertizat că ”pacea de două săptămâni” se poate încheia oricând și că Rusia se pregătește pentru un atac masiv în sud, fiind vizate obiective de infrastructură critică a Ucrainei.

ADVERTISEMENT