LIVE Actualizat 08-12-2022
08:21

Război în Ucraina, ziua 288. Zelenski: “În Doneţk au lupte aprige” / Armata rusă desfăşoară exerciţii în Belarus

Război în Ucraina, ziua 288. Oficialii de la Kiev spun că rușii au lansat, din octombrie, peste 1.000 de rachete și obuze în rețeaua electrică ucraineană.
08.12.2022 | 10:14
Razboi in Ucraina ziua 288 Zelenski In Donetk au lupte aprige  Armata rusa desfasoara exercitii in Belarus
Război în Ucraina, ziua 288. Rusia a tras peste 1.000 de rachete în rețeaua electrică ucraineană. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
08-12-2022
08:21

Armata rusă desfăşoară exerciţii în Belarus

Armata rusă participă la exerciții tactice în Belarus, potrivit Ministerului rus al Apărării. Belarus a transmis în repetate rânduri că nu va intra în război în Ucraina, dar președintele Alexander Lukașenko a ordonat în trecut desfăşurarea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina.

“Membrii Districtului Militar de Vest continuă antrenamentele intensive de luptă pe terenurile de antrenament ale Forțelor Armate ale Republicii Belarus. Sunt exerciţii cu toate tipurile de arme de infanterie, dar se lucrează şi la îmbunătățirea abilităților în conducerea vehiculelor de luptă etc. .”, precizează Ministerul Apărării de la Moscova.

08-12-2022
08:14

Zelenski: În Donețk au loc lupte aprige

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit cele mai recente informații de pe câmpul de luptă. “În regiunea Donețk și districtul Bahmut au loc ciocniri aprige și fiecare metru contează”, a spus acesta. 

Zelenski a mai subliniat că forțele ruse au efectuat un “atac brutal, absolut deliberat” asupra localităţii Kurahs, tot în regiunea Donețk. Zece persoane ar fi fost ucise în atac.

Sistemul energetic din Ucraina are serios de suferit după bombardamentele rușilor din ultimele luni, săptămâni și zile. Milioane de cetățeni din statul vecin nu au curent, apă sau gaze.

Război în Ucraina, ziua 288. Rusia a tras peste 1.000 de rachete în rețeaua electrică ucraineană

Un raport prezentat recent de un oficial de la Kiev prezintă amploarea pagubelor produse de ruși în toamnă și în acest debut de sezon rece.

ADVERTISEMENT

Un înalt reprezentant al statului ucrainean spune că Moscova a lansat peste 1.000 de rachete și obuze în rețeaua electrică a Ucrainei. Aceasta încă funcționează, în ciuda pagubelor majore, scrie agenția de știri Interfax, citată de Sky News.

Volodimir Kudritski, directorul executiv al operatorului de rețea Ukrenergo, a declarat, de asemenea, la o întâlnire organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), că angajații săi caută în lume echipamentele complexe necesare reparațiilor.

ADVERTISEMENT

Opt valuri recente de atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii critice au deteriorat grav rețeaua și au dus la întreruperi de urgență și planificate în întreaga țară.

”Aceste atacuri reprezintă cea mai mare lovitură pentru o rețea electrică pe care umanitatea a văzut-o vreodată. Peste 1.000 de obuze și rachete au fost trase asupra instalațiilor și liniilor electrice, inclusiv substații”, a spus Kudritski.

ADVERTISEMENT

Ucraina are acum un deficit grav al capacității de generare. ”Sistemul încă funcționează, este integrat, nu stricat sau deconectat”, a mai spus Kudritski.

Ukrenergo a declarat săptămâna trecută că a asigurat împrumuturi de 315 milioane de dolari BERD pentru a restabili infrastructura energetică deteriorată în urma atacurilor rușilor din aceste săptămâni.

ADVERTISEMENT

UE propune un nou set de sancțiuni pentru Moscova: pachetul 9

Între timp, de la Bruxelles, șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a propus miercuri un nou pachet de sancțiuni pentru ruși.

Propunerile au fost făcute deja de Executivul UE, Comisia Europeană. Acestea trebuie dezbătute și aprobate de cele 27 de țări membre.

Cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent fac deja rău Rusiei. Dar astăzi (n.r. miercuri) creştem presiunea ca răspuns la războiul din Ucraina”, a declarat Von der Leyen.

Șefa CE mai spune că noul pachet de sancţiuni, care necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE, include ”forţele armate ruse, precum şi ofiţeri, întreprinderi din industria de apărare” rusă şi politicieni.

Ar fi vorba despre persoane care au jucat un rol cheie în ”loviturile cu rachete ruseşti”, în ”răpirea copiilor ucraineni duşi în Rusia” sau în ‘‘furtul de produse agricole ucrainene”.

De asemenea, Comisia mai propune şi sancţionarea a 3 noi bănci ruseşti, impunând în special o interdicţie totală asupra tranzacţiilor Băncii regionale de dezvoltare ruse, ”pentru a paraliza şi mai mult maşina financiară’‘ a liderului rus Vladimir Putin.

”Propunem să interzicem exporturile directe de motoare de drone către Rusia și exportul către orice țară terță, cum ar fi Iranul, care ar putea furniza drone Rusiei”, a adăugat von der Leyen.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
Om de afaceri italian, bătut până la leșin și jefuit de un grup...
Om de afaceri italian, bătut până la leșin și jefuit de un grup de români îmbrăcați în carabinieri. "Mi-au pus un pistol în gură ca să nu țip"
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu...
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea...
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită de parlamentari
Începe show-ul. Noul sezon „Chefi la cuțite” vine cu surprize și reguli noi
Începe show-ul. Noul sezon „Chefi la cuțite” vine cu surprize și reguli noi
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el