LIVE Actualizat 09-12-2022
09:09

Război în Ucraina, ziua 289. Putin dă asigurări că bombardamentele vor continua / Rusia a primit un nou transport de drone kamikaze iraniene

Război în Ucraina, ziua 289. Vladimir Putin a declarat public că bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene vor continua.
09.12.2022 | 11:04
Razboi in Ucraina ziua 289 Putin da asigurari ca bombardamentele vor continua  Rusia a primit un nou transport de drone kamikaze iraniene
Război în Ucraina, ziua 289. Putin spune că Rusia va continua bombardamentele. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
09-12-2022
09:09

Marea Britanie: Rusia a primit o nouă livrare de drone kamikaze iraniene

Ministerul britanic al Apărării a publicat un nou raport al informațiilor sale militare, în care se afirmă că Rusia a primit probabil un nou transport de drone kamikaze iraniene. Ar fi vorba de dron de tip Shahed-131 şi 136, existând informaţii că au fost atacuri cu aceste dispozitive după o pauză de trei săptămâni.

Marți, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că forțele sale au doborât cel puțin 14 drone de tip Shahed-136. Joi, însă, oficialii ucraineni au raportat că rușii foloseau drone iraniene pentru atacuri în regiunile Zaporojie și Dnipro.

Anterior, ultima doborâre raportată a dronelor kamikaze iraniene fusese raportată pe 17 noiembrie, potrivit oficialilor serviciilor de informații.

 

Milioane de ucraineni sunt fără curent, apă și gaze naturale în acest moment din cauza atacurilor ruse. Veștile care vin de la Moscova nu sunt dintre cele mai bune.

Război în Ucraina, ziua 289. Putin spune că Rusia va continua bombardamentele

Joi, 8 decembrie, într-o apariție la televiziunea de stat rusă, Vladimir Putin a afirmat că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua.

ADVERTISEMENT

Președintele rus a spus că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului din Crimeea, relatează Sky News.

”Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine.

ADVERTISEMENT

Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (n.r. pe teritoriul rus)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a spus Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi.

În aceeași apariție publică, Putin a acuzat Ucraina de un ”act de genocid” în Donețk, acolo unde aprovizionarea cu apă a cetățenilor este restricționată.

ADVERTISEMENT

Liderul rus le-a reproşat politicienilor occidentali că închid ochii în fața acțiunilor responsabililor ucraineni.

În schimb, ”atunci când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul”, a ironizat liderul de la Kremlin Occidentul.

ADVERTISEMENT

Kremlinul: ”Depinde de Zelenski o stopare a războiului din Ucraina”

Exact în ziua în care președintele rus Vladimir Putin a promis că va continua conflictul în statul vecin, în ciuda criticilor puternice din Occident, de la Moscova s-a vorbit despre pace.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus: ”Zelenski știe când se poate termina lupta. Se poate termina mâine dacă dorește acest lucru”.

Rusia a repetat cu numeroase ocazii că Ucraina trebuie să accepte condițiile Moscovei pentru a pune capăt agresiunii începute în 24 februarie.

Printre altele, Rusia a cerut Kievului să recunoască Crimeea – o peninsula ucraineană pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 – ca parte a Rusiei.

De asemenea, Kremlinul a insistat ca Kievul să accepte celelalte teritorii cucerite de Moscova.

De-a lungul acestor 10 luni de război, Zelenski și alți oficiali ucraineni au respins în mod repetat aceste condiții, spunând că războiul se va încheia atunci când teritoriile ocupate vor fi recuperate sau când forțele ruse le vor părăsi.

UE, ajutor de 2 miliarde de euro pentru armata ucraineană

Țările Uniunii Europene vor adăuga încă 2 miliarde de euro la un fond care a fost folosit pentru a acorda sprijin militar pentru Ucraina.

Miniștrii de externe ai blocului comunitar vor avea o întâlnire luni la Bruxelles, pentru a stabili mai multe detalii.

Recent, din fondul creat – Facilitatea europeană pentru pace (EPF) statele UE au cumpărat arme și echipamente militare pentru Kiev. Banii au fost în mare parte epuizați de cele peste nouă luni de război din Ucraina.

În noiembrie, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut statelor membre să mai adauge bani în acest fond până la sfârșitul anului.

El a spus că UE și statele sale membre au furnizat Ucrainei până acum arme și echipamente militare în valoare de 5,7 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT