News

Război în Ucraina, ziua 290. Odesa, fără curent electric după un atac cu drone. Stoltenberg, îngrijorat că se poate ajunge la un conflict Rusia-NATO

Război în Ucraina, ziua 290. Volodimir Zelenski a recunoscut, vineri seara, că situația militară pe frontul din Donbas este foarte dificilă.
10.12.2022 | 16:38
Razboi in Ucraina ziua 290 Odesa fara curent electric dupa un atac cu drone Stoltenberg ingrijorat ca se poate ajunge la un conflict RusiaNATO
Război în Ucraina, ziua 290. Zelenski: ”Situația în Donbas e foarte dificilă”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
10-12-2022
14:51

Odesa, fără electricitate după un atac rusesc cu drone

Odesa a rămas sâmbătă aproape în totalitate fără electricitate în urma unui atac rus cu drone kamikaze.

„Pentru moment, oraşul este lipsit de electricitate. Situația rămâne dificilă, dar este sub control”, a scris pe Telegram Kirilo Timoşenko, consilier al președintelui ucrainean. 

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marcenko, a precizat că Rusia a atacat oraşul cu mai multe drone kamikaze în noaptea de vineri spre sâmbătă.

“Ca urmare a acestor lovituri, nu există energie electrică în aproape toate districtele şi comunităţile din regiunea noastră”, a spus acesta, precizând că două drone au fost doborâte de apărarea anti-aeriană.

Atacul vine după ce joi președintele rus Vladimir Putin a declarat că va continua să lovească infrastructura de energie electrică a Ucrainei în ciuda protestelor venite din partea Occidentului. 

10-12-2022
11:49

Șeful NATO avertizează că riscurile unui conflict Rusia-NATO rămân ridicate

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și să devină un război între Rusia și NATO, potrivit unui interviu publicat vineri.

“Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în declarațiile făcute pentru postul norvegian de televiziune NRK, preluate de The Guardian.

Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline care să se extindă într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm în fiecare zi pentru a evita acest lucru.

Associated Press a mai relatat că Stoltenberg a declarat în interviu că “nu există nicio îndoială că un război cu drepturi depline este o posibilitate”.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a adăugat că este important să se evite un conflict “care să implice mai multe țări din Europa și să devină un război cu drepturi depline în Europa”.

10-12-2022
07:47

Putin vrea schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei

Peședintele rus Vladimir Putin a evocat, pentru a doua oară în această săptămână, posibilitatea ca Rusia să își schimbe oficial doctrina militară de a nu fi prima care să folosească arme nucleare într-un conflict. Declarația vine la câteva zile după ce a avertizat asupra amenințării “tot mai mari” a unui război nuclear.

“Ei (SUA) o au în strategia lor, în documente este explicitat – o lovitură preventivă. Noi nu avem. Noi, pe de altă parte, am formulat în strategia noastră o lovitură de ripostă”, a declarat Putin la o conferință de presă în capitala Kârgâzstanului, Bișkek, potrivit CNN.

Chiar dacă Rusia ar urma să riposteze imediat după ce vede lansarea de rachete nucleare spre ea, a spus Putin, “acest lucru înseamnă că căderea focoaselor rachetelor inamice pe teritoriul Federației Ruse este inevitabilă – ele vor cădea în continuare”.

Putin a spus că politica Statelor Unite nu exclude posibilitatea de a “dezarma” un atac nuclear, în timp ce doctrina Rusiei este de a folosi armele nucleare ca ultimă soluție.

“Deci, dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate că ar trebui să ne gândim să adoptăm cele mai bune practici ale partenerilor noștri americani și ideile lor pentru a-și asigura securitatea. Noi doar ne gândim la asta. Nimeni nu a fost timid când a vorbit cu voce tare despre asta în vremurile și anii anteriori”, a spus liderul de la Kremlin.

“Dacă un potențial adversar crede că este posibil să folosească teoria atacului preventiv, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totuși să ne gândim la aceste amenințări care ne sunt adresate”, a adăugat el.

Putin a subliniat că rachetele de croazieră şi sistemele hipersonice ale ţării sale sunt “mai moderne şi chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.

Declarațiile președintelui rus vin la doar câteva zile după ce a dat asigurări că Moscova nu va fi prima care va folosi arma nucleară. “Rusia nu va fi prima care le va folosi, în niciun fel de circumstanţe. Dar dacă nu le va folosi prima în nicio circumstanţă, nu va fi nici a doua care să le folosească, pentru că şansele unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte mici”, a spus Putin

În debutul acestei ierni, luptele din Ucraina se concentrează pe zonele de sud și sud-est. De la Kiev, președintele țării vecine admite că situația este una extrem de grea în regiunea Donbas.

Război în Ucraina, ziua 290. Zelenski: ”Situația în Donbas e foarte dificilă”

Într-un mesaj video adresat poporului său, Volodimir Zelenski a declarat, vineri seară, că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este ”foarte dificilă”.

ADVERTISEMENT

În același timp, președintele ucrainean a ținut să adauge că forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor efectuate de ruși.

”Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas – Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna”, a spus Zelenski, în discursul său video.

ADVERTISEMENT

De notat că cele patru orașe enumerate de președintele ucrainean se află pe linia frontului în regiunile Donețk și Lugansk.

”Nu mai există niciun loc în care se poate trăi în aceste zone. Rușii au distrus tot cu obuze și foc”, a afirmat Zelenski.

ADVERTISEMENT

”Ocupanții au distrus de fapt Bahmut – un alt oraș din Donbas, pe care armata rusă l-a transformat în ruine”, a adăugat liderul de la Kiev.

Zelenski a încheiat printr-un mesaj de mulțumire transmis către soldații țării sale.


”Le mulțumesc tuturor eroilor noștri, tuturor soldaților și comandanților care țin prima linie în aceste direcții, respingând atacurile și provocând pierderi semnificative inamicului

ADVERTISEMENT

Slavă tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Mulțumiri tuturor celor care sunt alături de poporul nostru! Veșnică amintire tuturor celor care și-au dat viața pentru independență! Glorie Ucrainei!”, a mai punctat liderul de la Kiev.

SUA, ajutor militar de 275 milioane de dolari pentru ucraineni

Președintele SUA, Joe Biden, a autorizat, vineri, un nou ajutor substanțial pentru armata Ucrainei.

SUA vor trimite statului agresat de Rusia un nou ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari, destinat consolidării apărării antiaeriene.

Pachetul militar include rachete pentru lansatoarele High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) produse de Lockheed Martin Corp, 80.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, vehicule militare Humvee și aproximativ 150 de generatoare, notează Sky News.

Acest nou pachet de asistenţă militară aduce la circa 19,3 miliarde de dolari ajutorul militar oferit Kievului de către Washington după 24 februarie, când a început agresiunea rusă în Ucraina.

Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina vine la momentul oportun. Joi, de la Moscova, Vladimir Putin a amenințat că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua.

Liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Kerci din Crimeea.

ADVERTISEMENT