Analiștii americani susțin că Rusia va livra avioane de vânătoare Su-35 Flanker-E, în schimbul dronelor kamikaze pe care Teheranul le-a livrat Rusiei pentru campania din Ucraina.
Analiștii americani, citați de NBCNews, susțin că asistența militară din partea Moscovei pentru Iran a ajuns la un nivel fără precedent, colaborarea aceasta riscând să ducă la creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu. Sursele citate de publicația americană susțin că piloții iranieni au început deja pregătirea pentru a folosi noile avioane, ce urmează să fie livrate începând cu anul viitor.
Publicațiile din domeniul apărării notează că este vorba de avioanele de vânătoare ce trebuiau să ajungă în dotarea armatei egiptene, însă Cairo, la presiunea Statelor Unite, a renunțat la achiziționarea lor.
În schimbul acestor avioane, Rusia primește dronele kamikaze Shahed, folosite deja în Ucraina, iar guvernul rus încearcă să achiziționeze sute de rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat sâmbătă un pachet legislativ de 18 miliarde de euro (aproximativ 19 miliarde de dolari), menit să ajute Ucraina financiar anul viitor.
Propunerea urmărește ”să ofere ajutor financiar pe termen scurt, finanțarea nevoilor imediate ale Ucrainei, reabilitarea infrastructurii critice și sprijinul inițial pentru reconstrucția durabilă postbelică, în vederea sprijinirii Ucrainei pe drumul său către integrarea europeană”, a anunțat sâmbătă Consiliul.
Cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile pachetului urmează să fie acoperită de statele membre ale Consiliului European prin ”venituri alocate externe”, iar împrumuturile pentru asistența de un miliard de dolari vor avea o perioadă de grație de 10 ani.
Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al Republicii Cehe, a declarat că consiliul va sprijini financiar Ucraina ”atâta timp cât este nevoie”.
”Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe ajutor financiar regulat din partea UE pe tot parcursul anului 2023”, a spus Stanjura într-o declarație sâmbătă.
Acum, propunerea urmează să fie înaintată săptămâna viitoare Parlamentului European, unde ar putea fi adoptată în totalitate. Ungaria, care blocase prin veto inițial acest demers, nu a mai avut nimic de obiectat în moment.
De dapt, Viktor Orban susține că Ungaria nu s-a opus niciodată acestui ajutor. ”Toate ştirile de vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt ‘fake news’ (‘ştiri false’). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a transmis Orban. În realitate, cred analiștii, Ungaria a negociat în ultimele zile cu UE schimbarea poziției față de Ucraina, la schimb cu deblocarea fondurilor pe care Uniunea Europeană le blocase pentru Budapesta.
Între timp, Rusia pare că a prins gustul schimburilor de prizonieri cu țările NATO, iar acum vrea un spion rus, reținut în Germania, în schimbul lui Paul Whelan, un fost soldat american care a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.
Rusia a refuzat inițial să-l elibereze pe Paul Whelan alături de Brittney Griner, cu excepția cazului în care un fost colonel aparținând de spionajul intern al Rusiei, aflat în prezent în custodia Germaniei, va fi eliberat și el în cadrul unui schimb eventual de prizonieri, au declarat oficiali americani pentru CNN.
SUA nu au putut îndeplini cererea de schimb pentru fostul colonel Vadim Krasikov, deoarece acesta ispășește o închisoare pe viață pentru omor în Germania.
CNN a raportat pentru prima dată exclusiv în august că rușii au cerut eliberarea lui Krasikov împreună cu Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispășește o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în schimbul lui Whelan și Griner.
Oficialii americani au făcut întrebări liniștite Germaniei despre dacă ar putea fi dispuși să-l includă pe Krasikov în comerț, a declarat o sursă guvernamentală germană pentru CNN la începutul acestui an. Dar, în cele din urmă, SUA nu au putut să asigure eliberarea lui Krasikov.
Guvernul german nu a fost dispus să ia în considerare în mod serios includerea lui Krasikov – care asasinase un cetățean georgian în plină zi la Berlin în 2019.
SUA le-a făcut alte câteva oferte rușilor, au spus surse, pentru a-i determina să accepte includerea lui Whelan în schimb. Printre numele prezentate de SUA s-a numărat și Alexander Vinnik, un cetățean rus extrădat în SUA în august, pe baza acuzațiilor de spălare de bani și alte crime.
SUA s-au oferit, de asemenea, să-l ofere la schimb pe Roman Seleznev, un criminal cibernetic rus condamnat, care ispășește în prezent o pedeapsă de 14 ani în SUA.