Ministerul britanic de Externe a anunțat că sancționează 12 comandanți ruși pentru rolul lor în atacurile asupra orașelor ucrainene, inclusiv pe generalul-maior Robert Baranov, identificat de Bellingcat ca fiind comandantul programării și direcționării rachetelor de croazieră rusești.
Ministerul de Externe îi consideră pe cei 12 ca fiind cei mai înalți ofițeri implicați direct în asaltul asupra infrastructurii civile ucrainene. Sancționarea îi face ținte principale pentru tribunalele pentru crime de război, în cazul în care astfel de procese vor avea loc vreodată.
Marea Britanie a declarat că sancționează patru iranieni, inclusiv coproprietarul și directorul general al MADO, un producător iranian de motoare pentru drone.
”Forțele armate rusești se străduiesc să își refacă rezervele de rachete, în timp ce sunt din ce în ce mai mult forțate să se bazeze pe drone de mâna a doua furnizate de Iran pentru a continua bombardamentele inumane asupra poporului ucrainean”, a afirmat Foreign Office, citând rapoartele serviciilor de informații ale apărării britanice.
”Regimul iranian este din ce în ce mai izolat în fața apelurilor asurzitoare la schimbare din partea propriului popor și încheie înțelegeri sordide cu Putin într-o încercare disperată de a supraviețui”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri externe, James Cleverly.
Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping vor avea discuții pentru a discuta despre evenimentele din 2022 la sfârșitul lunii decembrie, a relatat marți cotidianul de afaceri rus Vedomosti, relatează The Guardian.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat pentru ziar că data și agenda întâlnirii sunt deja cunoscute, dar un anunț oficial va fi făcut ulterior.
Belarus a lansat o inspecție neanunțată a pregătirii pentru luptă a trupelor sale, a anunțat marți Ministerul Apărării.
“Activitățile vor avea un caracter cuprinzător; trupele vor trebui să se deplaseze în zonele desemnate cât mai curând posibil, să își desfășoare echipamentul de geniu, să organizeze protecția și apărarea și să înființeze treceri de poduri peste râurile Neman și Berezina”, a declarat ministerul apărării.
Acesta a adăugat că echipamentele și personalul militar vor fi mutate, iar circulația pe anumite drumuri publice va fi restricționată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat la o întâlnire a liderilor G7, și le-a cerut liderilor celor mai puternice țări din lume să-și mențină sprijinul pentru Ucraina și în 2023.
Președintele de la Kiev a subliniat trei pași pentru asigurarea păcii, cel mai important fiind livrarea de mai multe echipamente militare.
”Rusia are încă avantajul în artilerie și rachete, acesta este un fapt. Ucraina are nevoie de tancuri moderne, și vă cer să ne oferiți această capacitate defensivă. Se poate face chiar acum”, a transmis Zelenski.
Președintele a transmis că Ucraina are nevoie de ”sprijin constant de artilerie cu tunuri și obuze”, preferabil cu o rază ”mai lungă de acțiune”. ”Cu cât suntem mai eficienți cu astfel de arme, cu atât agresiunea rusă va fi mai scurtă”, a transmis Zelenski.
Al doilea pas, potrivit lui Zelensi, e ca liderii G7 să mențină stabilitatea financiară, energetică și socială anul viitor în Ucraina. El a cerut, de asemenea, G7 să se angajeze să sporească asistența gazelor naturale pentru Ucraina.
”Teroarea împotriva centralelor noastre ne-a forțat să folosim mai mult gaz decât ne așteptam. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de sprijin suplimentar în această iarnă specială”, a spus Zelensi. ”Vorbim despre volumul de aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz care trebuie procurat suplimentar”, a completat acesta.
În al treilea și ultim pas, Zelenski a spus că Ucraina ar dori să ofere o soluție de pace, începând cu a cere Rusiei să înceapă retragerea trupelor în acest Crăciun.
”Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o înțelegere diplomatică, despre care Moscova menționează atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători celebrate de miliarde de oameni. Crăciunul – conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul – conform calendarului iulian”, a spus Zelenski.
”Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce măcar să demonstreze că este capabilă să abandoneze agresiunea. Dacă Rusia își retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare de durată a ostilităților”, a completat Zelenski.
Cu câteva ore mai devreme de acest discurs, liderii G7 s-au angajat să ofere ”sprijin de neclintit și solidaritate cu Ucraina”, promițând că vor spori ajutorul cu sisteme militare și de apărare aeriană, condamnând ”războiul de agresiune” în curs de desfășurare al Rusiei.
”Condamnăm atacurile continue inumane și brutale ale Rusiei care vizează infrastructura critică, în special instalațiile de energie și apă, și orașele din Ucraina și reamintim că atacurile fără discernământ asupra populației civile sau asupra obiectelor civile constituie o crimă de război”, au transmis liderii G7. ”Suntem hotărâți să ajutăm Ucraina să repare, să restaureze și să-și apere infrastructura critică de energie și apă”, au completat aceștia.
Declarația liderilor G7 mai arată că liderii sunt hotărâți să oblige Rusia, în cele din urmă, să plătească pentru refacerea infrastructurii critice ”distruse sau deteriorate” prin invazie.
”Vom cere socoteală președintelui Putin și celor responsabili în conformitate cu dreptul internațional”, se arată în declarație. ”Reiterăm că retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă și că orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare ar avea consecințe grave”, au completat liderii G7.
”Rusia poate pune capăt imediat acestui război prin încetarea atacurilor sale împotriva Ucrainei și retragerea completă și necondiționată a forțelor sale de pe teritoriul Ucrainei”, mai este precizat în comunicat.