LIVE Actualizat 14-12-2022
13:19

Război în Ucraina, ziua 294. Rusia nu ia în calcul un armistițiu de Crăciun / Kievul, atacat cu drone

Război în Ucraina, ziua 294. Presa de peste ocean scrie că administrația SUA finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot către armata ucraineană.
14.12.2022 | 15:19
Razboi in Ucraina ziua 294 Rusia nu ia in calcul un armistitiu de Craciun  Kievul atacat cu drone
Război în Ucraina, ziua 294. SUA pregătește trimiterea sistemului Patriot către armata ucraineană. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
14-12-2022
13:19

Moscova afirmă că încetarea focului de Crăciun "nu este pe ordinea de zi”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a primit nicio propunere privind o “încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, adăugând că subiectul “nu se află pe ordinea de zi”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut la începutul acestei săptămâni liderilor G7 să susțină o soluție de pace care ar începe cu retragerea trupelor rusești din Ucraina, începând cu acest Crăciun.

Întrebat dacă Moscova a văzut vreo propunere pentru o încetare a focului de Crăciun, Peskov le-a declarat reporterilor: ”Nu, nu au fost primite astfel de oferte de la nimeni. Acest subiect nu se află pe ordinea de zi”.

În cadrul briefingului de marți, Peskov a insistat asupra faptului că Kievul trebuie să accepte noile “realități” teritoriale, care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene ca “noi supuși” ai săi – anexări pe care majoritatea țărilor ONU le-au condamnat ca fiind ilegale.

În replică, consilierul prezidențial ucrainean, Mikhailo Podoliak, a declarat că Peskov și președintele Vladimir Putin trebuie să accepte “noua realitate” că “nu există teritorii ucrainene furate în cadrul [Federației Ruse] “pentru totdeauna”.

Nu ar putea fi “nici vorbă” ca Rusia să înceapă să-și retragă trupele până la sfârșitul anului, a adăugat Dmitri Peskov marți.

El a vorbit, de asemenea, despre rapoartele potrivit cărora SUA finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.

Peskov a declarat că Patriot ar fi “cu siguranță” o țintă pentru Rusia, dar că nu va comenta rapoarte de presă neconfirmate.

14-12-2022
08:24

Kievul, atacat cu drone

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, anunță că miercuri dimineața devreme cartierul central Shevchenkivskyi din Kiev a fost lovit de explozii. “Serviciile de urgență au fost trimise”, a declarat Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram. “Detalii mai târziu.”

Oleksii Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au fost la lucru.

Hărțile serviciilor de urgență au arătat că capitala și regiunea din jurul ei au fost sub alertă de sirene antiaeriene timp de aproximativ 20 de minute înainte de explozii.

Administrația orașului Kiev a anunțat pe Telegram că numărul dronelor doborâte în această dimineață a ajuns la 13.

Nu s-au înregistrat victime în urma dronelor care au avariat două clădiri administrative ale orașului, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de salvare din Kiev, Svitlana Vodolaga, pentru agenția ucraineană de știri Suspline.

Armata Ucrainei primește vești excelente de peste ocean. Administrația de la Washington pune la punct ultimele detalii înainte de a trimite în Europa un performant sistem defensiv.

Război în Ucraina, ziua 294. SUA pregătește trimiterea sistemului Patriot către armata ucraineană

Administrația condusă de Joe Biden definitivează în aceste zile planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Potrivit CNN, care citează doi oficiali militari americani și un înalt oficial al administrației, un anunț oficial legat de această măsură ar putea veni săptămâna aceasta.

Planul Pentagonului mai are de trecut de aprobarea secretarului Apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui SUA, Joe Biden, pentru a fi semnat.

ADVERTISEMENT

Insistent, Kievul a cerut SUA încă din urmă cu câteva luni să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune.

Într-o perioadă în care statul vecin este atacat zilnic de forțele ruse, un sistem Patriot ar fi extrem de util.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră. Patriot ar fi cel mai eficient sistem de arme defensive cu rază lungă de acțiune trimis în țara invadată de regimul lui Putin.

Presa americană nu a aflat cu exactitate câte lansatoare de rachete vor fi trimise armatei ucrainene. Din punct de vedere tehnic, o baterie Patriot include un set de radare care detectează și urmăresc țintele, computere, echipamente de generare a energiei și până la opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete gata de tragere.

ADVERTISEMENT

După ce Pentagonul finalizează planurile, sistemele vor fi livrate rapid. Ulterior, ucrainenii vor fi antrenați să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au declarat oficialii citați de CNN.

Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba: Rusia ar putea lansa o ”ofensivă majoră” în ianuarie sau februarie

Între timp, de la Kiev, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, avertizează că țara sa ar putea înfrunta vremuri grele în debutul anului 2023.

Oficialul se teme că forțele ruse pun la cale o ”ofensivă de amploare” în Ucraina până la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

Moscova se pregătește să lanseze o ofensivă majoră la începutul lui 2023, în timp ce continuă să atace infrastructura energetică a Ucrainei” a spus Kuleba, citat de The Guardian.

Într-o apariție în fața jurnaliștilor, dintr-un adăpost antiaerian din centrul Kievului, ministrul ucrainean a spus:

”Cred că Rusia are capacitatea de a desfășura o ofensivă, poate chiar o ofensivă de amploare. Aceasta ar putea avea loc undeva la sfârșitul lunii ianuarie – februarie.

Asta încearcă să facă. Iar noi, bineînțeles, facem tot ce-i posibil pentru a împiedica să se întâmple acest lucru.

”Ei (n.r. rușii) cu siguranță încă speră că vor putea să străpungă liniile noastre și să avanseze mai adânc în Ucraina”, a mai spus Kuleba.

ADVERTISEMENT