LIVE Actualizat 15-12-2022
15:53

Război în Ucraina, ziua 295. Doi morți după bombardamentele din Herson. Orașul sudic, rămas complet fără curent

Rusia și-a instalat o rachetă intercontinentală în regiunea Kaluga, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, de Kiev sau Harkov.
15.12.2022 | 17:52
Razboi in Ucraina ziua 295 Doi morti dupa bombardamentele din Herson Orasul sudic ramas complet fara curent
Rachetă nucleară în Rusia. Foto: Financial Times
ADVERTISEMENT
15-12-2022
15:53

Zelenski și generalii ucraineni avertizează: ”O nouă ofensivă rusă în noul an”

Într-o serie de interviuri acordate The Economist, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și comandanții săi spun că se așteaptă la o nouă ofensivă a Rusiei la începutul noului an, dar nu sunt dispuși să facă compromisuri cu privire la obiectivele lor finale.

Zelenski a repetat că scopul Ucrainei este să recupereze pământul pe care îl deținea când a devenit independentă în 1991, aici fiind inclusă Crimeea.

”Dacă Putin se retrage acum la granițele din 1991, atunci posibilul drum al diplomaților va începe. Numai el o poate face”, a transmis Zelenski, transmițând că 95% dintre ucraineni nu doresc să facă compromisuri.

”Problema este mai adâncă decât pământul. Nimeni nu vrea să aibă un dialog cu acești oameni care au declanșat războiul”, a completat președintele Ucrainei.

De asemenea, comandantul militar general în Ucraina, generalul Valery Zalujni, a spus că se așteaptă la o nouă ofensivă rusă în noul an.

”Forțele ruse sunt 100% pregătite”, a transmis generalul. ”Un atac major rus ar putea avea loc în februarie, în cel mai bun caz în martie și în cel mai rău caz la sfârșitul lunii ianuarie”, a transmis Zalujni. Acest atac ar putea veni oriunde: în Donbas, în sud sau chiar spre Kiev.

15-12-2022
12:28

Doi morți după bombardamentele din Herson. Orașul sudic, rămas complet fără curent

Bombardamentele rusești au ucis doi oameni în Herson, joi, transmit autoritățile de la Kiev citate de Sky News.

Atacul invadatorilor a avut loc asupra centrului orașului sudic, recent eliberat. Au fost uciși un paramedic de 32 de ani și un bărbat de 70 de ani venit să primească ajutoare.

Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui, a scris pe Telegram că oamenii au fost uciși la aproximativ 100 de metri de clădirea administrației regionale.

Bombardamentele din ultimele ore au lăsat orașul ucrainean Herson complet fără energie electrică, a declarat primarul regiunii.

”Herson este complet fără energie electrică din cauza bombardamentelor inamice”, a scris Iaroslav Ianușevici pe Telegram.

15-12-2022
08:27

Forțele ucrainene au bombardat masiv, peste noapte, orașul Donețk, controlat de Rusia

În noaptea de miercuri spre joi, forțele ucrainene au bombardat masiv orașul Donețk, controlat de ruși, din estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de o serie de oficiali instalați de Moscova în zonele anexate ilegal.

”Azi dimineață, exact la ora 7.00, au supus centrul orașului Donețk celui mai masiv atac din 2014”, a spus Alexei Kulemzin, primarul orașului susținut de ruși, pe Telegram, notează The Guardian.

”Patruzeci de rachete de la lansatoare multiple BM-21 Grad au fost trase asupra civililor din orașul nostru”, a mai spus Kulemzin, care a catalogat atacul drept o crimă de război.

Rusia a făcut public acest lucru, considerându-l o replică la informația care arăta că SUA iau în considerare trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 295. Rusia instalează rachete nucleare

După cum remarcă CNN, Rusia își mută ”strategic” mai multe rachete importante care pot fi încărcate cu arme nucleare, în scopul de a descuraja NATO. Ministerul Apărării a publicat un videoclip pentru a marca evenimentul, chiar înainte de ”Ziua Forțelor Strategice” din Rusia.

ADVERTISEMENT

Rușii transmit, așadar, că ”o rachetă balistică intercontinentală Yars a fost încărcată într-un lansator de siloz la formațiunea de rachete Kozelsky din regiunea Kaluga”.

“Importanța acestei operațiuni constă în faptul că racheta va fi în gata de luptă conform planului. Patria va primi un alt eșantion de arme nucleare de rachete, care ne va permite să rezolvăm orice sarcini la nivel strategic”, a transmis Alexei Sokolov, comandant al formației de rachete Kozelsky, într-un videoclip distribuit de minister împreună cu declarația.

ADVERTISEMENT

Anunțul instalării de rachete intercontinentale a Rusiei vine după informații conform cărora administrația Biden finalizează planurile de a trimite un sistem avansat de apărare aeriană cu rază lungă în Ucraina, de tip Patriot, pentru a ajuta la contracararea atacurilor Moscovei.

Între timp, oficiali de la Casa Albă spun că negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului ar trebui lăsate strict în seama președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul special pentru comunicații al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat că orice discuții privind negocierile pentru oprirea războiului din Rusia ar trebui lăsate în sarcina ”președintelui Zelenski, nu al Statelor Unite”.

De asemenea, americanii nu sunt optimiști când vine vorba de a prognoza când va avea loc finalul războiului. ”Cu siguranță ne-ar plăcea să vedem că se încheie, dacă nu astăzi, atunci înainte de sfârșitul acestui an, care, desigur, se apropie cu pași repezi. Cred că, având în vedere ceea ce vedem în aer și la sol în Ucraina, este dificil de concluzionat că acest război se va încheia până la sfârșitul anului”, a transmis Kirby.

ADVERTISEMENT

”Ambele părți sunt încă angajate în lupte violente în Donbas, în special în și în jurul lui Bakhmut, o zonă mică, comparativ cu unele dintre celelalte bătălii ale Ucrainei din ultimele nouă luni, dar lupte foarte intense. Rușii sunt în poziții defensive în tot sudul, în timp ce ucrainenii continuă să încerce să preseze. Deci, există lupte active în desfășurare chiar acum, ne-am aștepta ca aceasta să continue pentru ceva timp înainte”, a completat Kirby.

Oficialii SUA au transmis că, datorită iernii, luptele dintre ruși și ucraineni se vor tempera, însă acestea nu se vor opri în totalitate. Experții militari și oficiali ai Ucrainei vorbesc despre faptul că Rusia va lansa o nouă ofensivă majoră spre finele lunii ianuarie, începutul lunii februarie.

ADVERTISEMENT