News

Război în Ucraina, ziua 305. Putin spune că Rusia e pregătită să negocieze / Alerte aeriene în toată Ucraina

O țară devastată de un război absurd pornit din orgoliul nemăsurat al unui lider ce pare desprins din alte timpuri – așa arată tabloul unui Crăciun însângerat în Ucraina.
25.12.2022 | 13:27
Razboi in Ucraina ziua 305 Putin spune ca Rusia e pregatita sa negocieze  Alerte aeriene in toata Ucraina
O bătrână din Herson, localitate devastată de război, își strigă disperarea de Crăciun / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Fanatik
ADVERTISEMENT
25-12-2022
11:31

Putin spune că e pregătit pentru negocieri

Vladimir Putin spune că Moscova este pregătită să negocieze încheierea războiului, dar a acuzat Ucraina și Occidentul că refuză să facă compromisuri.

“Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a declarat Putin.

El a susţinut că Rusia acţionează în “direcţia cea bună” în Ucraina deoarece Occidentul, condus de SUA, încearcă să divizeze Rusia. “Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”, a spus Putin într-un interviu difuzat duminică de Rossia 1.

“Totul pleacă de la politica adversarilor noştri geopolitici, care caută să divizeze Rusia, Rusia istorică”, a mai acuzat liderul de la Kremlin.

Totodată, Putin s-a declarat sigur 100% că Rusia va distruge rachetele americane Patriot livrate Kievului.

25-12-2022
09:41

Alerte aeriene în toată Ucraina

La Kiev și în alte regiuni ucrainene se sună sirenele de raid aerian.

Administrația orașului Kiev a îndemnat oamenii să meargă la adăposturi după emiterea alertei aeriene.

 

Primarul oraşului Nikolaev, din sudul țării, a anunțat același lucru pe canalul său oficial Telegram, avertizând despre posibile raiduri aeriene ale ruşilor.

25-12-2022
09:33

Mesajul lui Zelenski de Crăciun

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni de Crăciun și i-a chemat să-și amintească prin câte au trecut din 24 februarie, prima zi a invaziei ruse.

“Am trăit o mulţime de veşti amare şi vom primi meritat veşti bune. Vom cânta colinde de Crăciun – mai vesele ca niciodată – mai tare decât sunetul unui generator. Vom auzi vocile rudelor – în inimile noastre – chiar dacă au picat comunicaţiile şi internetul. Şi chiar şi în întuneric total – ne vom regăsi – să ne îmbrăţişăm strâns. Şi dacă nu este căldură, ne vom îmbrăţişa strâns pentru a ne încălzi.

Vom sărbători! Ca de fiecare dată. Vom zâmbi şi vom fi fericiţi. Ca de fiecare dată. Diferenţa este una. Nu vom aştepta un miracol. La urma urmei, îl creăm noi înşine”, a spus Volodimir Zelenski.

Fiul lui Dumnezeu le-a dat oamenilor speranţă pentru mântuire, credinţă în biruinţa bunătăţii şi a milei, a mai spus liderul de la Kiev.

“Din nefericire, toate sărbătorile ne lasă un gust amar anul acesta. Şi putem simţi altfel spiritul tradiţional al Crăciunului. Cina la masa familiei nu poate fi atât de gustoasă şi caldă. S-ar putea să fie scaune goale în jurul mesei. Iar casele şi străzile noastre nu pot fi atât de luminoase. Iar clopotele de Crăciun pot suna nu atât de tare şi inspirator. Prin sirene de raid aerian sau chiar mai rău – împuşcături şi explozii. Şi toate acestea pot reprezenta o ameninţare mai mare. Este o dezamăgire. A forţelor superioare şi a puterii lor, a bunătăţii şi dreptăţii în lume. Pierderea speranţei. Pierderea iubirii. Pierderea de sine. 

Dar nu este asta ceea ce răul şi întunericul, care au ridicat armele împotriva noastră, vor în esenţa lor? Le rezistăm de mai bine de trei sute de zile şi opt ani. Şi le vom permite să realizeze ceea ce îşi doresc?

În această luptă, avem o altă armă puternică şi eficientă. Ciocanul şi sabia spiritului şi conştiinţei noastre. Înţelepciunea lui Dumnezeu. Curaj şi vitejie. Virtuţi care ne înclină să facem binele şi să biruim răul.

Actul principal de curaj reprezintă rezistenţa şi ducerea până la capăt a muncii cuiva, în ciuda a tot. Adevărul ne luminează calea. Noi ştim asta. Apărăm asta. Adevărul nostru este o luptă pentru libertate. Libertatea are un preţ mare. Dar sclavia are un preţ şi mai mare”, a mai afirmat Zelenski.

În 1914, între 24 și 26 decembrie, trupele germane, franceze și cele britanice au lăsat armele jos, au ieșit din garnizoane și au sărbătorit Nașterea Domnului alături de dușmanii lor de moarte. Armistițiul de Crăciun, care a avut loc la cinci luni de la începerea Primului Război Mondial, este unul dintre marile exemple din istorie în care umanitatea a triumfat.

Opt morți și 58 de răniți la Herson, în Ajunul Crăciunului

La aproape un secol de la acel moment, Rusia creștină, ortodoxă și tradițională nu pare să dea semne că vrea să lase garda jos.

ADVERTISEMENT

Din contră, Ajunul Crăciunului a fost o zi însângerată, în care zeci de civili au fost răniți sau uciși, în timpul unor atacuri care au avut loc în Herson, oraș recucerit de ucraineni acum câteva săptămâni.

De Crăciun, nimeni nu vorbește de pace, însă oamenii își numără rudele căzute în fața gloanțelor. Opt morți și 58 de răniți au fost înregistrați sâmbătă, până la ora prânzului, după ce Rusia a lansat un nou atac asupra obiectivelor civile.

ADVERTISEMENT

“Într-un weekend, în ajunul Crăciunului, rușii au atacat centrul orașului. Au atacat piața, centrul comercial, clădirile rezidențiale, clădirile administrative – locurile unde se află cei mai mulți oameni”, a declarat Iaroslav Ianoșevici, duvernatorul regiunii Herson.

Vladimir Putin și-a făcut cadou 1.700 de drone kamikaze

Atacuri rusești cu tancuri, mortiere, tunuri și rachete de artilerie au avut loc și în apropierea orașului Bahmut, unul dintre principalele obiective ale armatei ruse, în campania de iarnă.

ADVERTISEMENT

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Autoritățile de la Kiev au dezvăluit că au informații potrivit cărora Rusia a mai achiziționat 1.700 de drone kamikaze iraniene Shahed, a scris New York Times.

Volodimir Zelenski crede că rușii vor lansa atacuri dure, inclusiv în ziua de Crăciun.

„Odată cu apropierea sezonului sărbătorilor, teroriștii ruși și-ar putea intensifica din nou activitățile. Ei nu au nicio atenție pentru valorile creștine sau pentru orice valoare, de altfel”, a declarat președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Moscova amenință fățiș Chișinăul

Nu în ultimul rând, Moscova și-a trecut în agendă o nouă amenințare directă la adresa Republicii Moldova, pe care o vede inevitabil ca pe o victimă colaterală în conflictul cu NATO.

Mai exact, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, a declarat pentru agenția Ria Novosti că ”pomparea necugetată a armelor occidentale aduce Republica Moldova mai aproape de dezastru”.

Singura veste oarecum pozitivă este că rușii nu mai au capacitatea de ataca zilnic obiectivele de infrastructură energetică a Ucrainei, limitând loviturile la o singură zi pe săptămână. Acesta este și motivul pentru care luminile s-au aprins la Herson, chiar înainte de Crăciun.

ADVERTISEMENT