News

Război în Ucraina, ziua 306. FSB anunţă că a ucis un grup de sabotori ucraineni / Bază rusească atacată cu drone, trei militari au murit

După ce un bombardament asupra Hersonului a ucis opt oameni în ziua de Ajun, ucrainenii au ripostat cu un atac asupra unui centru de comandă rusesc.
26.12.2022 | 15:33
Razboi in Ucraina ziua 306 FSB anunta ca a ucis un grup de sabotori ucraineni  Baza ruseasca atacata cu drone trei militari au murit
Volodimir Zelenski adresându-se ucrainenilor cu ocazia Crăciunului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-12-2022
13:28

Rusia susţine că a lichidat un grup de sabotaj ucrainean

Serviciul rus de securitate FSB a anunţat luni că un grup de sabotori ucraineni format din patru persoane a fost lichidat în timp ce încerca să intre duminică în regiunea Briansk a Rusiei care se învecinează cu Ucraina.

“Ca urmare a unor ciocniri din 25 decembrie 2022, patru sabotori care au încercat să pătrundă din Ucraina pe teritoriul regiunii Briansk au fost distruşi”, a transmis FSB într-un comunicat.

Potrivit FSB, presupuşii sabotori erau înarmaţi cu arme de fabricaţie străină şi patru dispozitive explozive improvizate.

26-12-2022
06:36

Trei militari ruși au murit în exploziile de la baza aeriană din Saratov

Mai multe explozii au fost auzite, luni dimineață, la baza aeriană din localitatea Saratov, situată la peste 1.000 de kilometri de Kiev.

Potrivit ministerului rus al apărării, trei militari ruși și-au pierdut viața în aceste atacuri. Forțele ruse ar fi doborât o dronă care aparține armatei urcainene.

Baza aeriană Engels din Saratov a mai fost și la începutul lunii decembrie ținta unor atacuri cu dronă din partea Ucrainei, însă este prima dată când sunt înregistrate victime omenești.  

Nici măcar în prima zi de Crăciun ostilitățile dintre Rusia și Ucraina nu au încetat. În Ajunul Crăciunului, rușii au bombardat Hersonul ucigând opt persoane și rănind alte 64, iar în prima zi de Crăciun, ucrainenii au atacat un centru de comandă rusesc în care se aflau 70 de ofițeri ruși.

Represalii ucrainene pentru atacul de la Herson

Ziua de Crăciun a locuitorilor din Kiev, Mikolaiv și alte orașe ucrainene a început în zgomotul sirenelor care anunță raiduri aeriene rusești, populația fiind îndemnată să se îndrepte către adăposturile antiaeriene. În pofida alarmelor, nu au fost consemnate atacuri semnificative din partea artileriei sau aviație ruse.

ADVERTISEMENT

În schimb, armata ucraineană a anunțat că cel puțin 70 de ofițeri ruși au fost răniți într-un atac asupra unui post de comandă aflat la sud de orașul Herson, în localitatea Zabarino. Autoritățile de la Kiev nu au putut preciza cu exactitate câți ofițeri ruși și-au pierdut viața.

Deși în mod tradițional, ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, în data de 7 ianuarie, mulți au ales anul acesta să-l celebreze pe 25 decembrie, acesta fiind încă un gest care să arate ruptura față de tradiția impusă de la Moscova.

ADVERTISEMENT

De altfel, președintele Volodimir Zelenski le-a adresat ucrainenilor un mesaj de Crăciun în care le spune să nu-și piardă încrederea în victoria asupra invadatorului rus.

Din nefericire, toate sărbătorile ne lasă un gust amar anul acesta. Şi putem simţi altfel spiritul tradiţional al Crăciunului. Cina la masa familiei nu poate fi atât de gustoasă şi caldă. S-ar putea să fie scaune goale în jurul mesei. Iar casele şi străzile noastre nu pot fi atât de luminoase. Iar clopotele de Crăciun pot suna nu atât de tare şi inspirator. Prin sirene de raid aerian sau chiar mai rău – împuşcături şi explozii. Şi toate acestea pot reprezenta o ameninţare mai mare. Este o dezamăgire. A forţelor superioare şi a puterii lor, a bunătăţii şi dreptăţii în lume. Pierderea speranţei. Pierderea iubirii. Pierderea de sine.

ADVERTISEMENT

Dar nu este asta ceea ce răul şi întunericul, care au ridicat armele împotriva noastră, vor în esenţa lor? Le rezistăm de mai bine de trei sute de zile şi opt ani. Şi le vom permite să realizeze ceea ce îşi doresc?

În această luptă, avem o altă armă puternică şi eficientă. Ciocanul şi sabia spiritului şi conştiinţei noastre. Înţelepciunea lui Dumnezeu. Curaj şi vitejie. Virtuţi care ne înclină să facem binele şi să biruim răul”, a spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Putin susține că vrea să negocieze cu Kievul

Pe de altă parte, Vladimir Putin a declarat, într-un interviu pentru postul Rossia 1, că este dispus la negocieri pentru soluționarea conflictului. „Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a declarat Putin.

El a susţinut că Rusia acţionează în “direcţia cea bună” în Ucraina deoarece Occidentul, condus de SUA, încearcă să divizeze Rusia. „Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”, a mai spus Putin.

Afirmațiile sale au fost primite cu neîncredere la Kiev. „Rusia a atacat de una singură Ucraina şi ucide cetăţeni. Nu există alte ‘ţări, motive, geopolitică’. Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea. Acest lucru este evident (…) Uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor în Ajun de Crăciun! Iată ce înseamnă ‘pacea rusească’! Transformarea Hersonului într-un ‘oraş mort’ cu obuze Grad după ce au fugit în mod laş! Este însăşi esenţa setei de sânge a Rusiei”, a comentat, pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT
„Regele” lui Dinamo a ajuns de nerecunoscut! Cum arată acum, la 5 ani...
„Regele” lui Dinamo a ajuns de nerecunoscut! Cum arată acum, la 5 ani de când își etala „pătrățelele” pe coperta Gazetei
Kylian Mbappe a semnat! Ce salariu va încasa de fapt și bonusul de...
Kylian Mbappe a semnat! Ce salariu va încasa de fapt și bonusul de instalare uriaș
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de...
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de lire pe an. Călătoreşte în toată lumea
Ce oponenţi i-au mai rămas lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi?
Ce oponenţi i-au mai rămas lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi?
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba...
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Anunțul momentului despre Iancu Sterp la Survivor All Stars. Cum primește mâncare pe...
Anunțul momentului despre Iancu Sterp la Survivor All Stars. Cum primește mâncare pe ascuns și ce riscă Războinicul
Piața imobiliară. Veste bună pentru cei care vor să cumpere o locuință
Piața imobiliară. Veste bună pentru cei care vor să cumpere o locuință
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat...
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat până a fost dus la urgențe. ''Era să moară, acum și-a revenit''
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E...
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E un partid nou”
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi...
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi care vor trăi o primăvară ca-n filme