LIVE Actualizat 04-01-2023
12:19

Război în Ucraina, ziua 315. Numărul morţilor de la Makiivka a ajuns la 89 / Putin a lansat la apă o fregată cu noile rachete Zircon

Autoritățile de la Kiev se așteaptă în 2023 la noi ofensive rusești venite din nordul și estul Ucrainei, inclusiv de pe teritoriul Belarusului.
04.01.2023 | 14:15
Razboi in Ucraina ziua 315 Numarul mortilor de la Makiivka a ajuns la 89  Putin a lansat la apa o fregata cu noile rachete Zircon
Ucraina se pregătește pentru noi ofensive ale rușilor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-01-2023
12:19

Putin a lansat la apă o fregată înarmată cu noile rachete hipersonice Zircon

Vladimir Putin a participat miercuri la lansarea la apă a unei fregate înarmate cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon, despre care spune că sunt unice în lume.

“De această dată nava este echipată cu cel mai nou sistem de rachete hipersonice Zircon, care nu are analog”, a declarat Putin într-o videoconferinţă cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu Igor Krohmal, comandantul fregatei “Amiral Gorşkov”.

La rândul său, Serghei Şoigu, care a precizat că fregata va naviga prin Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Marea Mediterană, a subliniat că rachetele hipersonice Zircon pot învinge orice sistem de apărare antirachetă, putând atinge o viteză de nouă ori mai mare decât a sunetului şi având o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.

04-01-2023
09:17

Zelenski a avertizat din nou că Rusia pregăteşte o ofensivă majoră

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat din nou că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă majoră.

“Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca în luptă tot ce le-a mai rămas şi pe toţi cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să întoarcă cursul războiului sau măcar să-şi amâne înfrângerea”, a spus Zelenski în discursul său zilnic.

“Trebuie să perturbăm acest scenariu rusesc. Ne pregătim pentru asta. Teroriştii trebuie să piardă. Orice încercare de nouă ofensivă a lor trebuie să eşueze. Aceasta va fi înfrângerea finală a statului terorist”, a continuat preşedintele ucrainean.

“Rusia îi mobilizează pe cei pe care vrea să îi arunce la moarte, noi mobilizăm lumea civilizată. De dragul vieţii. Le mulţumesc tuturor partenerilor care înţeleg acest lucru”, a mai afirmat Zelenski, care a precizat că a avut în cursul zilei de marţi convorbiri cu patru lideri internaţionali al căror ajutor este foarte important: premierul Canadei, premierul Marii Britanii, premierul Norvegiei şi premierul Olandei.

04-01-2023
09:10

Rusia anunţă că a pierdut 89 de militari la Makiivka şi dă vina pe telefoanele mobile

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că 89 de soldați au fost uciși în atacul ucrainean asupra unei şcoli din Makiivka, weekend-ul trecut, și a declarat că principalul motiv al dezastrului a fost utilizarea neautorizată de către soldați a telefoanelor mobile.

“Este deja evident că principalul motiv pentru ceea ce s-a întâmplat este includerea și utilizarea în masă, contrar interdicției, a telefoanelor mobile de către personalul militar, în raza de acțiune a armelor inamice”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Practic, semnalele telefoanelor mobile au permis armatei ucrainene să identifice locația unei mari concentrații de soldați ruși în Makiivka, în estul Ucrainei.

“Acest factor a permis inamicului să urmărească și să determine coordonatele locației soldaților noştri, pentru un atac cu rachetă”, a mai transmis ministerul.

Iniţial, luni, Rusia a anunțat că 63 de soldați au fost uciși în atac.

Guvernul ucrainean are temeri că invadatorii ruși ar putea declanșa noi ofensive din alte direcții, în timp ce regimul lui Vladimir Putin dă semne că ar pregăti o nouă mobilizare printre tinerii ruși.

Ucrainenii așteaptă atacuri concomitente din mai multe direcții

Andrei Cerniak, purtător de cuvânt al serviciului militar de informații al Ucrainei, GUR, a afirmat că Rusia va forța în 2023 încheierea războiului la capătul unor ofensive declanșate din est și din nord.

ADVERTISEMENT

În noul an, ruşii vor încerca să desfăşoare în continuare operaţiuni ofensive. Până acum, pe niciuna dintre direcţii nu au reuşit să-şi atingă scopul. Ei înţeleg că pierd, dar nu plănuiesc să pună capăt războiului (declanşat cu zece luni în urmă), conform evaluărilor serviciului de informaţii militare al Ucrainei (…) Luăm în considerare posibilitatea ca ei să atace dinspre nord şi est concomitent”, a declarat Cerniak, informează Ukrainska Pravda, preluată de Agerpres.

Astfel, unul dintre obiectivele majore ale Rusiei va fi cucerirea întregii regiuni Donețk, precum și menținerea coridorului terestru care leagă regiunile separatiste din Donbas de peninsula Crimeea. În schimb, spionajul militar ucrainean nu anticipeză o ofensivă importantă pe frontul de sud.

ADVERTISEMENT

GUR a estimat că Rusia ar putea pierde încă 70.000 de soldați în următoarele patru-cinci luni, pe lângă cei 100.000 înregistrați până acum.

În schimb, ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar, susține că este greu de anticipat cu exactitate direcțiile de atac ale rușilor, aceștia având mai multe scenarii de lucru. Oficialul ucrainean nu a exclus ca o nouă ofensivă să fie declanșată de pe teritoriul Belarusului.

ADVERTISEMENT

Dacă ar putea fi utilizat mai intens Belarus? Rusia poate folosi orice vrea, e război. Prin urmare, toată lumea ar trebui să fie pregătită pentru orice desfăşurare a evenimentelor, dar să se înţeleagă că noi dispunem de informaţii şi, pe cât posibil, statul este pregătit”, a spus Mailar.

„Văduvele” Rusiei cer o nouă mobilizare

În Rusia, au apărut semne de iritare privind modul în care este condus războiul de către generalii lui Vladimir Putin, după ce Ministerul Apărării a admis că 63 de soldaţi au fost ucişi într-un atac ucrainean în seara Anului Nou asupra unei clădiri unde ei staţionau în Makiivka.

ADVERTISEMENT

Bilanțul oficial este contestat chiar de către analiști militari ruși care, deși favorabili războiului, sunt critici față de ofițerii superiori ai armatei ruse, mai ales după ce s-a aflat că victimele erau încartiruite în aceeași clădire în care se afla și un depozit de muniții. În mai multe orașe din Rusia – Samara, Togliatti și Sîzran – au avut loc adunări publice de comemorare a soldaților care au fost uciși în atacul ucrainean.

Însă autoritățile de la Kremlin nu dau semne că ar fi dispuse să pună capăt ostilităților. O asociație intitulată „Văduvele soldaților”, a cărei conducere nu este cunoscută, i-a cerut președintelui Vladimir Putin să declare o nouă mobilizare a bărbaților apți de luptă.

Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre”, se spune în apelul „văduvelor”, postat pe canalul Telegram al organizaţiei.

În acest text se cere ca bărbaților cu vârsta de încorporare să li se se interzică să părăsească teritoriul Rusiei. „Avem tot dreptul moral pentru aceasta: bărbaţii noştri au murit, apărându-i pe aceştia, dar cine ne va apăra pe noi dacă ei vor fugi”, argumentează respectiva asociație care îi cere lui Putin să-l ia de exemplu pe Stalin care nu se gândea la cota de popularitate sau la eventualele nemulțumiri atunci când lua decizii.

ADVERTISEMENT