LIVE Actualizat 06-01-2023
21:17

Război în Ucraina, ziua 317. Armata rusă ar recruta mercenari din Balcani, susțin ucrainenii

Război în Ucraina, ziua 317. Volodimir Zelenski crede că armistițiul anunțat de Rusia este doar o strategie prin care invadatorii vor să oprească contraofensiva ucraineană.
06.01.2023 | 23:08
Razboi in Ucraina ziua 317 Armata rusa ar recruta mercenari din Balcani sustin ucrainenii
Război în Ucraina, ziua 317. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-01-2023
21:17

Peninsula Balcanică, sursa principală de mercenari pentru Rusia, susțin ucrainenii

Rusia recrutează mercenari în țările din Peninsula Balcanică pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei.

Acest aspect este semnalat de Centrul Național de Rezistență (CNR), conform Ukrainian News.

Ucrainenii spun că rușii caută resurse umane nu numai prin mobilizare în teritoriile ocupate temporar, ci prin recrutarea de mercenari din străinătate.

”Principala regiune pentru recrutarea de mercenari este Balcanii. Unul dintre responsabili pentru acest lucru este sârbul Dejan Beric, care locuiește în Federația Rusă. El însuși este și un fost mercenar și a luptat împotriva Ucrainei în 2014”, se arată în raportul CNR.

Un alt mercenar celebru este sârbul Zika Radojicic, care ia parte în prezent la războiul pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

06-01-2023
12:51

Măcel în Ucraina, în ultimele 24 de ore

9 persoane, printre care o familie întreagă, au fost ucise în ultimele 24 de ore în Ucraina. Oficialii ucraineni au transmis că nouă civili au fost ucişi în atacurile ruseşti.

Printre aceştia este o ”familie întreagă” din oraşul Beryslav, Herson, formată din soţ, soţie şi copilul lor de 12 ani.

În total, 6 persoane au fost ucise în Herson, una în Doneţk şi două în Zaporojie, potrivit administraţiilor militare regionale din Ucraina.

06-01-2023
08:49

SUA vor să antreneze ucraineni pentru Patriot

SUA iau în considerare antrenarea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot din SUA, transmite Pentagonul.

Statele Unite iau în considerare să aducă ucraineni în SUA pentru a se antrena cu sistemul de rachete Patriot și a antrena în străinătate ”sau o combinație a ambelor variante”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare.

”Cred că suntem în mod clar într-un moment al acestei bătălii în care vom putea oferi acest tip de pregătire pentru a permite Ucrainei să susțină astfel de sisteme, astfel încât să se poată concentra pe apărarea țării lor și pe preluarea teritoriului”, a transmis secretarul de presă al Pentagonului de brigadă al Forțelor Aeriene, generalul Pat Ryder.

SUA au anunțat luna trecută că furnizează Ucrainei o baterie de rachete Patriot ”capabilă să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă și avioane la un plafon semnificativ mai mare decât sistemele de apărare aeriană furnizate anterior”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Germania va trimite, la rândul său, o astfel de baterie.

06-01-2023
08:46

Vladimir Putin a vorbit cu Erdogan despre negocieri

Vladimir Putin i-a transmis lui Recep Erdogan că Ucraina trebuie să accepte ”noile realități teritoriale” pentru a negocia finalul războiului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a poziționat ca un intermediar în conflictul Rusia-Ucraina pe tot parcursul anului 2022, a purtat convorbiri telefonice separate, joi, atât cu președintele Vladimir Putin, cât și cu președintele Volodimir Zelenski.

El i-a transmis lui Zelenski că Turcia este pregătită să-și asume un rol de mediator și facilitator pentru pacea durabilă între Rusia și Ucraina și că ar putea oferi eforturi diplomatice în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie.

În apelul său cu Putin, Erdogan i-a transmis liderului rus că apelurile pentru pace și negocieri ar trebui susținute de o declarație unilaterală de încetare a focului și de o viziune pentru o ”soluție echitabilă”.

Putin i-a răspuns lui Erdogan că Moscova este deschisă unui ”dialog serios”, dar Kievul trebuie să accepte ”noile realități teritoriale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului. În schimb, Zelenski și Occidentul cer Rusiei să plece din Ucraina, considerând că orice armistițiu sau o așa zisă pace în condițiile Rusiei ar fi doar un răgaz luat de Moscova pentru a-și continua invazia.

Joi, în a 316-a zi de război, Putin i-a cerut ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, să emită un ordin de încetare a focului în Ucraina pentru două zile, 6 și 7 ianuarie, în Ajunul și în ziua Crăciunului pentru ortodocșii pe rit vechi.

Război în Ucraina, ziua 317. Zelenski: ”Rusia vrea un armistițiu pentru a ne opri progresele”

Ucraina nu a căzut în plasa Moscovei. Imediat după anunțul Kremlinului, un consilier al lui Volodimir Zelenski a respins solicitarea de armistițiu, pe care a catalogat-o drept ”ipocrizie” și a cerut din nou ca trupele ruse să părăsească teritoriul ucrainean.

ADVERTISEMENT

”Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va exista un ‘armistiţiu temporar’. Păstraţi-vă ipocrizia!”, a reacţionat Mihailo Podoliak, într-un mesaj pe Twitter.

O reacție pe acest subiect a venit, joi seara, în mesajul său către poporul ucrainean, și de la președintele Zelenski.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev este de părere că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente, notează Sky News.

”Ei vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, chiar dacă pentru scurt timp, pentru a opri avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre”, a declarat Zelenski în discursul său video

ADVERTISEMENT

”Ce le va aduce asta? Doar încă o creștere a pierderilor lor totale”, a spus președintele statului vecin.

Zelenski a mai avertizat Moscova că războiul se va încheia ”fie când soldații voștri vor pleca, fie când noi îi vom arunca afară”.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după adresarea lui Zelenski, Ministerul Apărării de la Kiev a avut și el un mesaj extrem de dur pentru Kremlin.

”Salutăm ‘oferta de încetare a focului'”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării pe rețelele de socializare.

Rușii ar trebui să celebreze Crăciunul și toate sărbătorile ulterioare împreună cu familiile lor”, a adăugat instituția.

”În timpul regrupării ocupanților, promitem să nu-i împușcăm în spate”, a încheiat ministerul ucrainean mesajul, unul postat pe Twitter.

SUA și Germania trimit blindate armatei ucrainene

Volodimir Zelenski primește vești excelente de la partenerii din NATO. Joi, Casa Albă a anunţat că SUA şi Germania au un plan de a trimite în Ucraina blindate de infanterie de tip Bradley, de partea americană, şi model Marder, de partea germană, scrie Euronews.

Acest anunț important pentru Kiev vine după o convorbire telefonică între preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz.

Aceștia şi-au exprimat hotărârea de a sprijini Ucraina, în lupta ei cu invadatorii din Rusia.

Germania, stat criticat pentru faptul că nu a trimis armament în Ucraina, va furniza statului invadat și un sistem de apărare antiaeriană Patriot, a anunţat chiar cancelarul Olaf Scholz.

De amintit faptul că, la sfârșitul lunii decembrie, Statele Unite au anunţat donarea pentru Ucraina a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot.

ADVERTISEMENT