News

Război în Ucraina, ziua 319. Rusia și Belarus își extind exercițiile militare pe fondul temerilor privind o nouă ofensivă în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 319. Arme, soldați și echipamente au fost adăugate la exerciții, în timp ce crește îngrijorarea că Minskul este presat să se alăture invaziei.
09.01.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 319 Rusia si Belarus isi extind exercitiile militare pe fondul temerilor privind o noua ofensiva in Ucraina
Belarus și Rusia intensifică exercițiile militare comune Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Rusia și Belarus și-au extins exercițiile militare comune de antrenament în Belarus, a anunțat duminică canalul TV de apărare al țării, în timp ce crește îngrijorarea că Moscova face presiuni asupra celui mai apropiat aliat al său pentru a se alătura războiului din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 319. Rusia și Belarus își extind exercițiile militare pe fondul temerilor privind o nouă ofensivă în Ucraina

Cele două țări au adăugat arme, soldați și echipamente specializate la exerciții și făceau exerciții care se bazau pe experiența rusă în Ucraina, a relatat Reuters.

ADVERTISEMENT

Vineri, liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, a vizitat o bază militară în care sunt staționate trupe rusești pentru a se întâlni cu trupele și a discuta despre exercițiile militare comune.

Canalele neoficiale Telegram care monitorizează activitatea militară din Belarus au raportat că între 1.400 și 1.600 de soldați ruși au sosit duminică în orașul Vitebsk, în nord-estul Belarusului. Reuters a precizat că nu a putut verifica independent informațiile.

ADVERTISEMENT

Rusia nu a respectat propriul armistițiu

O încetare unilaterală a focului din partea Rusiei – anunțată pentru sărbătorirea Crăciunului ortodox – s-a încheiat duminică, dar în această perioadă nu au existat prea multe încetări ale luptelor sau ale morților în rândul civililor.

În ultimele ore în care Rusia ar fi trebuit să oprească focul, cel puțin două persoane au fost ucise de bombardamente, una în nordul Harkovului și alta în Soledar, în estul Donețkului, au declarat oficialii ucraineni.

ADVERTISEMENT

Moscova a afirmat duminică, fără dovezi, că a ucis 600 de soldați ucraineni într-un atac asupra orașului estic Kramatorsk, în apropiere de linia de front din Bakhmut, ca răzbunare pentru un atac al Ucrainei de Anul Nou care a ucis sute de combatanți ruși în orașul Makiivka.

Ucraina a respins afirmația ca fiind propagandă, iar reporterii pentru Reuters care au vizitat locul faptei au declarat că nu existau semne evidente de victime.

ADVERTISEMENT

Temperaturile din timpul nopții scad cu mult sub zero grade pe teritoriul Ucrainei, ceea ce ar putea deschide calea pentru lupte mai intense, deoarece devine mai ușor să se deplaseze utilajele grele care s-ar fi împotmolit în noroiul de toamnă.

Temerile privind o nouă ofensivă militară dinspre nord vor crește. Lukașenko a declarat că nu se va alătura războiului, dar teritoriul său a fost folosit ca platformă de lansare pentru atacul eșuat asupra Kievului de anul trecut, iar autoritățile ucrainene spun că este încă folosit ca bază pentru atacuri cu drone și rachete.

Bombardamentele ucrainene au avariat două centrale electrice din Donețk, spun oficialii instalați de Moscova

Reuters relatează că două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părțile controlate de Rusia din regiunea Donețk, potrivit unor oficiali instalați duminică la Moscova.

Informațiile preliminare au indicat răniți în bombardamentele din Zuhres și Novîi Svit, au declarat oficialii pe canalul lor de monitorizare Telegram.

Două persoane ar putea fi prinse sub dărâmături la centrala electrică avariată Starobesheve din Novyi Svit, a relatat Tass. Citând oficiali, aceasta a precizat că lovitura a fost efectuată cu ajutorul unui sistem de lansatoare de rachete multiple.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, care nu revendică niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacuri în interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.

ADVERTISEMENT