LIVE Actualizat 10-01-2023
16:14

Război în Ucraina, ziua 321. Rusia a numit un nou comandant al forţelor terestre / Ucrainenii vor începe în curând antrenamentele în SUA

Rusia nu renunță la capturarea Soledarului și Bahmutului, orașe foarte importante pentru rețeaua lor subterană de tuneluri.
10.01.2023 | 18:11
Razboi in Ucraina ziua 321 Rusia a numit un nou comandant al fortelor terestre  Ucrainenii vor incepe in curand antrenamentele in SUA
Bătălia pentru Soledar și Bakhmut. Foto: Radio Svoboda
ADVERTISEMENT
10-01-2023
16:14

Trupele ucrainene vor începe antrenamentele pentru sistemul de rachete Patriot

Trupele ucrainene sunt programate să înceapă săptămâna viitoare antrenamentele privind folosirea sistemului de rachete Patriot, potrivit unui raport consultat de CNN. Programul de antrenament va avea loc la Fort Sill (Oklahoma) și este de așteptat să dureze câteva luni, a declarat un oficial american pentru CNN.

Laura Cooper, adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a spus că nu poate oferi totuşi un interval de timp specific pentru finalizarea instruirii.

În timpul vizitei lui Volodimir Zelensky în SUA. din luna decembrie, președintele american Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 1,85 miliarde de dolari, inclusiv livrarea sistemului de rachete Patriot.

Zelenski a spus că acest lucru va consolida semnificativ apărarea antiaeriană a Ucrainei și va împiedica Rusia să lovească infrastructura critică a țării.

10-01-2023
14:57

Ursula Von der Leyen spune că securitatea Europei este în pericol

După semnarea, marţi, a declarației comune cu Uniunea Europeană, NATO a promis că își va spori sprijinul pentru Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că parteneriatul strategic dintre UE și NATO este “mai important acum ca niciodată”, scrie CNN.

“Trebuie să continuăm să consolidăm parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană și trebuie să ne consolidăm și mai mult sprijinul pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles, după semnarea celei de-a treia declarații comune UE-NATO, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Știm că trebuie să consolidăm acest parteneriat de peste 20 de ani, deoarece securitatea Europei este în joc. Parteneriatul UE-NATO va deveni și mai important atunci când Finlanda și Suedia vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO”, a declarat, la rândul său, Von der Leyen.

10-01-2023
13:08

O navă rusească a organizat exerciţii în Marea Norvegiei

O navă de război rusă, înarmată cu rachete de croazieră hipersonice, a efectuat exerciții în Marea Norvegiei, potrivit Ministerului rus al Apărării. Vladimir Putin a trimis o fregată în Oceanul Atlantic săptămâna trecută, ceea ce a fost interpretat ca un semnal către Occident că Rusia nu va da înapoi în războiul din Ucraina.

“Echipajul fregatei Amiral Gorșkov a efectuat exerciții de apărare anti-aeriană în Marea Norvegiei. Au practicat respingerea atacurilor aeriene inamice în condiții meteorologice dificile pe mare”, a anunțat ministerul.

“Echipajul a exersat manevrarea navei, trimiterea și primirea datelor de atribuire a țintei și desfășurarea armelor de la bord”, se adaugă în comunicat.

10-01-2023
13:04

Rusia a numit un nou comandant al forțelor terestre

Rusia l-a numit pe generalul colonel Alexander Lapin noul șef al Statului Major General al Forțelor Terestre Ruse, transmite agenția de presă de stat rusă Tass.

El a fost numit în ciuda criticilor aduse poziției sale de comandant al Districtului Militar Central al Rusiei, relatează Reuters. El a fost criticat de aliații lui Vladimir Putin pentru înfrângerea forțelor ruse la Liman, în estul Ucrainei.

10-01-2023
08:43

Ruşii fac progrese în Soledar

Micul oraş Soledar, care se află la aproximativ 10 kilometri de Bahmut, este scena unor lupte aprige. Bătălia pentru acest oraș poate fi văzută în contextul bătăliei mai ample pentru Bahmut, care se desfășoară de luni de zile. Potrivit surselor ucrainene, numărul victimelor din Soledar este uriaș, iar Volodimir Zelenski spune că pământul este acoperit cu cadavre rusești. Ucrainenii încă controlează orașul, dar rușii fac unele progrese, spun serviciile secrete britanice.

“În ultimele patru zile, forțele ruse și trupele Wagner au făcut progrese tactice în micul Soledar și probabil controlează cea mai mare parte a așezării”, transmit ofiţerii britanici de informaţii.

“Soledar se află la 10 km nord de Bahmut, iar capturarea acestui oraș este probabil în continuare principalul obiectiv operațional rusesc”, au adăugat ei. Acest atac rusesc este o încercare de a captura oraşul Bahmut dinspre nord și de a tăia liniile de comunicație ucrainene, continuă britanicii.

“O parte a luptei s-a concentrat pe intrările în tunelurile abandonate ale minelor de sare, lungi de 200 de km, care se află sub Soledar. Ambele părți sunt probabil îngrijorate că ar putea fi folosite pentru a se infiltra în spatele liniilor lor”, mai spun britanicii.

”Ocupanții au început un atac puternic asupra #Soledar”, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Rușii încearcă cu disperare să cucerească Soledar și Bakhmut

”Inamicul a angajat un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve wagneriene”, a remarcat ea. Rusia depune cel mai mare efort posibil pentru capturarea orașului de est Soledar, spune la rândul său președintele Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Rusia se concentrează pe capturarea orașului minier Soledar din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de noapte.

Rușii ”și-au concentrat cele mai mari eforturi asupra orașului Soledar. Este extrem de dificil – aproape că nu au mai rămas pereți nedeteriorați”, a transmis Zelenski.

ADVERTISEMENT

Trupele ucrainene au respins o încercare anterioară a Rusiei de a captura orașul, a declarat luni mai devreme ministrul adjunct al Apărării al lui Zelenski. Zelenski a transmis că ”rezistența” bărbaților săi ”a câștigat timp suplimentar” pentru Ucraina.

”Totul este complet distrus, aproape că nu a mai rămas nimic în viață. Mii de oameni au fost pierduți: tot pământul de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților. Așa arată nebunia”, a explicat liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Zelenskyi a transmis că administrația sa lucrează pentru ca echipamentul militar promis de aliații Ucrainei să ajungă în prima linie cât mai curând posibil: ”Facem totul pentru a ne asigura că există cât mai puțin timp posibil între acordul privind sprijinul suplimentar și aplicarea acestui sprijin pe câmpul de luptă”.

Așadar, trupele ruse fac o nouă încercare de a avansa în micul oraș Soledar, lângă Bakhmut, în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, a declarat luni adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar pentru Telegram.

ADVERTISEMENT

”După o încercare nereușită de a captura Soledar și de a se retrage, inamicul s-a regrupat, a restabilit pierderile, a desfășurat unități de asalt suplimentare, a schimbat tactica și a lansat un asalt puternic”, a spus Maliar. ”În acest moment, inamicul a angajat un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve ale trupelor Wagner. Inamicul înaintează literalmente peste cadavrele propriilor soldați, folosind în mod masiv artileria, mai multe lansatoare de rachete și mortare, lovindu-și chiar și propriii soldați cu foc”, au transmis ucrainenii.

Șeful grupului Wagner, Evgeni Prigojin a declarat duminică că unul dintre motivele pentru care vrea să captureze Bakhmut și Soledar e pentru a controla sistemul de mine din acea zonă, pe care a descris-o drept ”o rețea de orașe subterane”.

ADVERTISEMENT