LIVE Actualizat 11-01-2023
16:29

Război în Ucraina, ziua 322. Polonia va trimite 14 tancuri Leopard în Ucraina / Putin recunoaşte că situaţia în regiunile anexate e dificilă

Trupele Wagner s-au filmat în centrul orașului Soledar, însă rămâne neclar dacă orașul a căzut sau dacă e simplă propagandă rusă.
11.01.2023 | 18:25
Razboi in Ucraina ziua 322 Polonia va trimite 14 tancuri Leopard in Ucraina  Putin recunoaste ca situatia in regiunile anexate e dificila
Soledar stă să cadă. Foto: Euractiv
ADVERTISEMENT
11-01-2023
16:29

Guvernul britanic plănuieşte să furnizeze tancuri Ucrainei

Downing Street a confirmat miercuri că guvernul britanic intenționează să furnizeze Ucrainei tancuri, pentru a ajuta țara să se apere împotriva unei invazii rusești, scrie Financial Times.

Un purtător de cuvânt din Downing Street le-a declarat reporterilor că premierul britanic Rishi Sunak i-a cerut secretarului Apărării Ben Wallace să colaboreze cu partenerii și să ofere sprijin suplimentar Ucrainei, inclusiv furnizarea de tancuri.

Ucraina le-a cerut britanicilor tancuri încă din vară, a declarat o sursă, pentru The Guardian. Dacă guvernul britanic va trimite în Ucraina tancuri Challenger 2 ar fi prima dată când o țară occidentală va furniza Ucrainei tancuri de luptă grele, moderne, potrivit FT.

11-01-2023
15:32

Polonia va trimite tancuri Leopard în Ucraina

Polonia intenționează să trimită tancuri Leopard în Ucraina, ca parte a unei coaliții internaționale, a declarat președintele polonez Andrzej Duda în timpul unei vizite la Lvov, scrie The Guardian.

Publicaţia adaugă că este vorba de 14 tancuri. Kievul a cerut vehicule militare grele, cum ar fi Leopard 2, de fabricație germană, care ar reprezenta un pas semnificativ în sprijinul occidental pentru Ucraina. “Tancurile Leopard vor fi predate ca parte a construirii unei coaliții. Ne dorim să fie o coaliție internațională”, a spus Duda, la Lvov.

 

11-01-2023
14:51

Zelenski atrage atenţia asupra graniţei cu Belarus

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele armate ucrainene trebuie “să fie pregătite” la granița cu Belarus. Declarația vine după ce Ministerul Apărării din Belarus a declarat săptămâna trecută că Moscova și Minsk și-au intensificat consolidarea militară comună în Belarus prin trimiterea de arme, trupe și echipamente specializate.

Analiștii occidentali cred că Rusia încearcă să convingă Belarus să intre direct în război, iar Kievul a avertizat că Moscova ar putea încerca să folosească Belarus pentru a lansa o nouă invazie terestră a Ucrainei, dinspre nord. În timpul vizitei de miercuri, din regiunea Lvov, din vestul Ucrainei, Zelenski s-a referit la protecția frontierei și la situația de securitate din țară.

“Am discutat despre protecția frontierei de stat, situația operațională la granița cu Republica Belarus și măsurile contrasubversive în aceste zone. În afară de declarații sforăitoare nu vedem nimic semnificativ aici, dar tot trebuie să fim gata la frontieră și în regiuni”, a spus liderul ucrainean. 

11-01-2023
14:48

Putin recunoaşte că situaţia în regiunile anexate e dificilă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că situația din zonele Ucrainei anexate de Rusia este “dificilă pe alocuri”. Într-o întâlnire cu oficiali, liderul rus a spus că Kremlinul are toate resursele necesare pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene anexate de Moscova în septembrie.

Putin a mulțumit, de asemenea, guvernului rus pentru munca depusă în 2022. Anul trecut, liderul rus a semnat legile prin care patru regiuni ucrainene sunt anexate Rusiei, sfidând protestele internaționale. Mișcarea a urmat referendumurilor organizate în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, pe care Ucraina și Occidentul le-a respins ca fiind trucate.

11-01-2023
09:30

Zelenski spune nu va fi Al Treilea Război Mondial

Președintele Ucrainei ,Volodimir Zelenski a apărut într-un mesaj video în timpul galei Globurilor de Aur pentru a le mulțumi aliaților săi din “lumea liberă”. Actorul american Sean Penn l-a prezentat pe comediantul ucrainean devenit politician. Câștigătorul Oscarului s-a întâlnit anterior cu Zelenski la Kiev și i-a dăruit statueta lui Oscar, cerându-i președintelui să o returneze când războiul se va termina.

Zelenski a spus publicului de la Hollywood că “războiul din Ucraina nu s-a încheiat încă, dar valul se întoarce și deja este clar cine va câștiga”, ceea ce a stârnit aplauze din partea mulțimii. “Sunt încă bătălii și lacrimi înaintea noastră. Dar acum vă pot spune cine a fost cel mai bun în anul precedent – voi din lumea liberă, care v-ați unit în sprijinul poporului ucrainean liber”, a spus Zelenski.

 

Zelenski a amintit apoi de acordarea Globurilor de Aur la începutul anilor 1940, înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. “Nu va fi un al treilea război mondial. Nu este o trilogie”, a spus Zelenski.

Cert e că rușii au pierdut deja mii de soldați, atacând haotic din șase direcții orașul Soledar, o obsesie a generalilor ruși și a lui Evgheni Prigojin, ”părintele” Wagner.

Război în Ucraina, ziua 322

Deși nu se știe dacă a căzut sau nu, situația din orașul Soledar din estul Ucrainei este ”critică”, conform soldaților ucraineni.

ADVERTISEMENT

Un soldat ucrainean care luptă în orașul de est Soledar a declarat pentru CNN că situația este ”critică”, iar numărul morților este acum atât de mare încât ”nimeni nu numără morții”. Ucrainenii vorbeau deja de un covor de cadavre rusești, care vin în valuri, așa cum procedau și în Al Doilea Război Mondial.

Soldatul face parte din brigada 46 aeriană mobilă, care conduce lupta Ucrainei pentru a se menține în Soledar în fața unui asalt masiv din partea trupelor ruse și a mercenarilor Wagner.

ADVERTISEMENT

”Situația este critică. Dificilă. Rezistăm până la ultimul”, a transmis soldatul. ”Nimeni nu vă va spune câți morți și răniți sunt. Pentru că nimeni nu știe sigur. Nici o singură persoană”, a completat militarul. ”Pozițiile sunt luate și reluate în mod constant. Ceea ce a fost casa noastră astăzi, devine a celor de la Wagner a doua zi”, a completat soldatul.

”În Soledar, nimeni nu numără morții”, a transmis militarul. Soldatul a spus că, de marți seara, nu este clar cât de mult din oraș era deținut de ruși:Nimeni nu poate spune cu siguranță cine s-a mutat unde și cine deține ce, pentru că nimeni nu știe sigur. Există o zonă gri uriașă în oraș pe care toată lumea pretinde că o controlează”.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii au pierdut multe trupe în Soledar, dar rândurile sunt reînnoite pe măsură ce lupta pentru orașul minier continuă, a spus el: ”Personalul unităților noastre a fost reînnoit cu aproape jumătate, mai mult sau mai puțin. Nici măcar nu avem timp să memorăm indicativele de apel ale celuilalt, când sosește personal nou”.

Soldatul a spus că e de părere că liderii militari ai Ucrainei vor abandona în cele din urmă lupta pentru Soledar și a întrebat de ce nu au făcut acest lucru încă. ”Toată lumea înțelege că orașul va fi abandonat. Toată lumea înțelege asta”, a spus el. ”Vreau doar să înțeleg care este rostul luptei din casă în casă. De ce să murim, dacă o vom lăsa oricum azi sau mâine?”, a transmis bărbatul.

ADVERTISEMENT

Brigada 46 aeriană mobilă a declarat marți pe canalul său Telegram că situația din Soledar este ”foarte dificilă, dar gestionabilă”.

În discursul său de noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit soldaților brigăzii ”pentru curajul și statornicia lor în apărarea lui Soledar”.

ADVERTISEMENT