News

Război în Ucraina, ziua 324. Franţa trimite tancuri în Ucraina / Rusia anunţă că a cucerit oraşul Soledar, ucrainenii dezmint

Volodimir Zelenski le-a mulțumit soldaților staționați în orașul asediat Soledar, într-un dans al atacurilor și contraatacurilor între ruși și ucraineni.
13.01.2023 | 14:56
Razboi in Ucraina ziua 324 Franta trimite tancuri in Ucraina  Rusia anunta ca a cucerit orasul Soledar ucrainenii dezmint
Lupte în Soledar, mesaj de la Zelenski. Foto: CNN
ADVERTISEMENT
13-01-2023
13:00

Ucrainenii dezmint că au pierdut oraşul Soledar

Armata ucraineană a negat vineri pierderea oraşului Soledar, afirmând că lupte violente au în continuare loc în acest oraş minier.

“Nu, cu siguranţă nu”, a spus despre pierderea oraşului purtătorul de cuvânt al comandamentului Est al armatei ucrainene, Serghei Cerevati. “Lupte violente se desfăşoară în continuare la Soledar”, a declarat acesta pentru televiziunea publică de la Kiev.

“Forţele armate ucrainene păstrează situaţia sub control în condiţii dificile în faţa celor mai bune unităţi ale grupării Wagner şi a altor forţe speciale ruse”, a adăugat comandantul ucrainean.

13-01-2023
11:20

Rusia anunţă că a câştigat bătălia pentru Soledar

Autoritățile ruse susțin că au preluat controlul asupra orașului ucrainean Soledar, după o luptă care a durat mai multe luni. Ei spun că este un pas crucial. Această victorie permite armatei ruse să izoleze forţele ucrainene de la Bahmut, un oraş mult mai mare, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova.

Ucraina a anunţat anterior că forţele ucrainene luptă în continuare şi că au avut loc confruntări armate în noaptea de joi spere vineri. Bătălia de la Soledar a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii ale Războiului rus din Ucraina.

Aceasta este cea mai importantă victorie rusă din ultimele luni, comentează CNN.

13-01-2023
10:08

Franţa trimite tancuri în Ucraina

Franţa va livra Ucrainei tancuri AMX 10-RC în termen de două luni, a declarat ministrul Forțelor Armate de la Paris. Sebastien Lecornu a spus că speră să livreze tancurile până în martie și a subliniat că există un mare sprijin pentru Ucraina în Franța.

De asemenea, Marea Britanie a anunțat recent că are în vedere trimiterea de tancuri Challenger 2. O astfel de mișcare ar reprezenta un pas major în sprijinul occidental pentru Ucraina și ar putea încuraja alți aliați NATO, în special Germania, să urmeze exemplul, scrie Sky News.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere țărilor occidentale de mult timp să furnizeze tancuri Leopard II de fabricație germană, care sunt folosite de mai mulți aliați europeni; inclusiv Germania, Polonia, Finlanda, Țările de Jos și Spania.

13-01-2023
10:02

Ministrul ucrainean al apărării: "Suntem de facto membri NATO. Acesta este un fapt"

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a spus că Ucraina a devenit membră de facto a NATO și că țările occidentale, care odată erau îngrijorate că ajutorul militar acordat Ucrainei ar putea fi perceput negativ, și-au schimbat modul de gândire.

Într-un interviu acordat BBC, Reznikov  declarat că era convins că Ucraina avea să primească armament, inclusiv tancuri şi avioane de luptă. “Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina ca ţară şi forţele armate ale Ucrainei s-au transformat într-un membru al NATO. De facto, nu ‘de iure’. Pentru că avem armament şi înţelegem cum să-l folosim”, a spus demnitarul ucrainean.

Rusia a susţinut că luptă de fapt împotriva alianţei nord-atlantice în Ucraina, dat fiind că Occidentul a furnizat arme Kievului după invazia rusă, acum aproape un an.

Ucraina a încercat de ani de zile să se alăture NATO, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni pentru o aderare expres, lucru pe care preşedintele rus Vladimir Putin îl consideră drept o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.

”În special aș dori să evidențiez parașutiștii brigăzii a 77-a separată de aeromobile, care împreună cu luptătorii celei de-a 46-a brigăzi aeromobile separate din Soledar își mențin pozițiile și provoacă pierderi semnificative inamicului. Vă mulțumesc, băieți!”, a transmis Zelenski.

Luptele grele din Soledar continuă

Unitatea militară ucraineană staționată la Soledar a declarat joi că situația din orașul contestat din est este ”critică”. ”Situația este critică. Noutăți în curând”, a transmis Brigada 46 Aeromobile pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Luptele continuă în Soledar, un oraș cu mine de sare din estul Ucrainei, în ciuda afirmațiilor rușilor că ar fi cucerit zona.

Între timp, între Grupul Wagner și Armata Rusiei există un conflict deschis. Wagner, compania militară privată rusă, a postat joi un videoclip pe Telegram, în care atacă în mod direct afirmația Ministerului rus al Apărării conform căreia forțele militare ruse obișnuite au participat la atacul asupra Soledar.

ADVERTISEMENT

Practic, cei din Wagner vor să transmită că doar Wagner luptă la Soledar și vrea să-și asume o eventuală victorie militară. Videoclipul prezintă doi bărbați, cu fețele întunecate, purtând haine și stând în ceea ce pare a fi un buncăr subteran, iluminat de lanternă.

”Suntem ofițeri ai Forțelor Aeropurtate, declarăm că Forțele Aeropurtate nu au luat parte la asaltul asupra orașului Soledar”, explică un bărbat. ”Asaltul asupra orașului Soledar a fost efectuat doar de forțele PMC Wagner. Nici măcar nu am fost trimiși în acea direcție”, au transmis bărbații.

ADVERTISEMENT

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forțele obișnuite ale Rusiei operează în și în jurul lui Soledar, fără a-i menționa pe cei de la Wagner. Prigojin, într-o declarație publicată luni pe un canal Wagner Telegram, a numit orice afirmație conform căreia forțele non-Wagner au participat la atacul Soledar ”informații false”.

Într-o vizită la forțele sale de lângă Bakhmut în noaptea de Revelion, Prigozhin i-a criticat direct pe birocrații de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

”Odată ce ne vom cuceri birocrația internă și corupția, atunci vom cuceri ucrainenii și NATO și apoi întreaga lume”, le-a spus Prigojin luptătorilor săi într-un videoclip postat pe Telegram.

Potrivit CNN, nici moralul ucrainenilor nu ar fi excelent, vorbindu-se tot mai mult de abandonarea orașului Soledar. ”Rezistăm cât putem. Dar oricine poate să obosească și să atingă limita în cele din urmă. Este imposibil să ții doar un moral ridicat atât de mult”, a transmis un soldat al Ucrainei. Paradoxal, ucrainenii anunță că au realizat contraatacuri eficiente, în ciuda situației critice.

ADVERTISEMENT