Liderul de la Kremlin a declarat duminică ”operaţiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru a descrie invazia Ucrainei, se desfășoară conform planului și că există o tendință pozitivă în ultima perioadă. După ce Rusia a revendicat cucerirea orașului Soledar în această săptămână, Vladimir Putin și-a exprimat speranța că vor urma și alte victorii similare.
”Dinamica este pozitivă. Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major. Sper că luptătorii noştri ne vor da încă o dată satisfacţie prin rezultatele lor militare”, a declarat liderul de la Kremlin la postul de televiziune public Rossiya-1.
Acesta a vorbit și despre starea economiei Rusiei, susținând că economia se prezintă mult mai bine decât se aștepta și a negat cifrele pesimiste publicate în Occident care vorbesc de un deficit bugetar uriaș în acest an.
„Situaţia în economie este stabilă, mult mai bună comparativ nu doar cu ce au prognozat oponenţii noştri, dar şi cu ce am estimat noi. Şomajul este la un nivel minim istoric. Inflaţia este mai mică decât era de aşteptat şi, foarte important, are o tendinţă descendentă”, a mai spus președintele rus.
Un bloc de apartamente din Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească, până acum 14 persoane fiind declarate decedate. De asemenea 73 au fost rănite.
Echipele de intervenție au încercat să scoată de sub dărâmături oameni toată noaptea. Potrivit lui Valentin Reznicenko, şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, 73 de persoane au fost rănite. Sub dărâmături s-ar afla în continuare multe persoane în viață care strigă după ajutor.
Se pare că această clădire a fost lovită de o rachetă X-22, după ce cinci astfel de rachete au fost lansate din regiunea Kursk și Marea Azov.
Clădirea a fost lovită de o rachetă X-22, după ce cinci dintre acestea au fost lansate din regiunea Kursk şi Marea Azov.
Rusia a executat sâmbătă un nou atac asupra orașelor ucrainene, de această dată cu rachete balistice, rachete ce nu pot fi interceptate cu aceeași eficiență de către apărarea antiaeriană ucraineană din cauza vitezei supersonice de zbor.
Rusia a efectuat sâmbătă mai multe atacuri masive cu rachete asupra Ucrainei, devastând un bloc de apartamente din orașul Dnipro, unde cel puțin cinci persoane au murit și alte 39 au fost rănite.
Autoritățile ucrainene au declarat că țintele atacului au fost punctele cheie din infrastructura energetică a Ucrainei, o continuare a strategiei Moscovei începută în luna octombrie, de a lăsa țara fără energie electrică și de a-i limita capacitatea de luptă.
În timpul celui de-al doilea atac din cursul după-amiezii, o rachetă a lovit un apartament de nouă etaje din Dnipro, distrugând o întreagă porțiune a clădirii. Echipele de salvare au recuperat 15 cadavre dintre dărâmături și lucrau la recuperarea altora, potrivit adjunctului șefului administrației prezidențiale, Kirilo Timoşenko. El a postat o fotografie a unei macarale, spunând că oamenii care se aflau încă în apartamentele lor își foloseau telefoanele pentru a atrage atenția lucrătorilor de salvare. Șeful administrației regionale din Dnipro, Valentin Reznichenko, a declarat că cinci persoane au fost ucise și 39 de persoane au fost rănite, inclusiv șase copii.
Atacul de dimineață de la Kiev i-a luat prin surprindere pe locuitori. Pentru prima dată de când Rusia a început să lanseze atacuri regulate asupra capitalei, sirena de raid aerian nu a sunat, ceea ce indică faptul că rachetele au evitat sistemele de detectare radar ale Ucrainei.
Iuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene de apărare aeriană, a declarat că Rusia a folosit probabil rachete balistice în acel caz, iar Ucraina nu are mijloacele necesare pentru a le distruge sau detecta.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că “teroarea” rusă nu va putea fi oprită decât cu armele. „Rusia a lansat un alt atac masiv cu rachete asupra oraşelor ucrainene (…) Este posibil să înceteze teroarea rusă? Da, este posibil. O putem face altfel decât pe câmpul de luptă în Ucraina? Din păcate, nu”, a transmis liderul de la Kiev.
Analiștii militari sunt de părere că folosirea acestui tip de arme de către Moscova reprezintă o escaladare a conflictului militar și au subliniat că rezervele pe care unele țări occidentale par să le aibă în a înarma Ucraina nu se justifică.
Has there been any confirmation of this? If the Russians are using ballistic missiles to attack Ukraine (maybe Iranian) and hesitation to give Ukraine ATACMs has to end. https://t.co/VYplGjgTxY
— Phillips P. OBrien (@PhillipsPOBrien) January 14, 2023
„Rusia face una dintre cele mai mari escaladări ale războiului, sper că toți cei care au fost atât de rapizi în a condamna statele NATO pentru sprijinul tot mai mare acordat Ucrainei vor condamna acum în mod categoric Rusia”, a comentat pe Twitter, Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrew din Scoția.
În bombardamentul de sâmbătă, pe lângă Dnipro și Kiev, au fost lovite și infrastructuri cheie din regiunile Harkov și Lviv.
That is the rocket used against an ordinary apartment block in Dnipro today. Warhead mass 1 tonne (1000 kg, 2250 lbs) of highly efficient explosive RDX (hexogen). Originally designed in 1960s to attack air carriers. But Russians decided to use against civilans. See below: pic.twitter.com/A6iklN8CEV
— Andriy P. Zagorodnyuk (@Andriypzag) January 14, 2023
Downing Street a transmis că Marea Britanie este de acord să trimită tancuri Challenger 2 armatei ucrainene și a precizat că premierul Rishi Sunak a făcut această promisiune în timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă dimineață cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Primul ministru a vorbit astăzi cu președintele ucrainean Zelenski. Liderii au reflectat asupra stării actuale a războiului Rusiei în Ucraina, cu victorii ucrainene succesive care împing trupele rusești înapoi și agravează problemele militare și de moral ale acestora. Ei au convenit asupra necesității de a profita de acest moment pentru a accelera sprijinul militar și diplomatic global pentru Ucraina.
Prim-ministrul a subliniat ambiția Marii Britanii de a intensifica sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 și de sisteme de artilerie suplimentare”, se arată în comunicatul transmis de Downing Street.
Presa britanică a scris că ar fi vorba de 12 tancuri, patru dintre acestea urmând să fie trimise imediat iar celelalte opt în decurs de câteva săptămâni. Măsura este văzută în principal ca o presiune pentru Germania de a accepta de asemenea trimiterea de tancuri Ucrainei și de a nu mai bloca inițiative similare din partea altor state care și-au exprimat dorința de a înarma Kievul cu tancuri Leopard.
Ambasada Rusiei la Londra a reacționat imediat la acest anunț și a susținut că decizia de trimite tancuri grele de luptă Ucrainei nu va conduce decât la o intensificare a luptelor.
“Trimiterea de tancuri nu va grăbi în niciun caz încetarea ostilităţilor militare, ci doar le va intensifica, provocând noi victime”, a indicat ambasada Rusiei la Londra, adăugând că este “puţin probabil” ca aceste tancuri să ajute armata ucraineană să “întoarcă situaţia pe câmpul de luptă”.
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a anunțat că ministrul britanic de externe, James Cleverly, și șeful Statului Major General Patrick Sanders au fost incluși pe lista de sancțiuni a Rusiei.
Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a transmis sâmbătă că orașul Soledar, despre care Ministerul Apărării de la Moscova a spus vineri că se află sub controlul armatei ruse, se află în continuare sub controlul forțelor ucrainene.
„Soledar este sub controlul autorităţilor ucrainene, forţele noastre deţin controlul”, a declarat oficialul subliniind că orașele Soledar și Bahmut sunt punctele cele mai fierbinți de pe câmpul de luptă.