LIVE Actualizat 16-01-2023
14:47

Război în Ucraina, ziua 327. Numărul morţilor din blocul distrus de ruşi la Dnipro a urcat la 40 / Ucrainenii au atacat Crimeea

În timp ce NATO pare tot mai decisă să trimită armament greu Ucrainei, Putin susține că „operațiunea militară specială” merge conform planului
16.01.2023 | 16:42
Razboi in Ucraina ziua 327 Numarul mortilor din blocul distrus de rusi la Dnipro a urcat la 40  Ucrainenii au atacat Crimeea
Armata ucraineană devine tot mai puternică, în timp ce forțele ruse tot mai slabe. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
16-01-2023
14:47

Ucraina a atacat Crimeea cu zece drone

Guvernatorul prorus al Crimeei, peninsula ucraineană pe care Rusia a ocupat-o și apoi a anexat-o în 2014, a anunțat că “atacul asupra Sevastopolului s-a încheiat”.

Într-o postare pe canalul său Telegram, Mihail Razvojaev, care a fost numit în postul de guvernator al Crimeei de către Moscova, a spus că forțele de apărare aeriană au doborât “10 din 10” dronele trimise de ucraineni.

El a negat informațiile din presa ucraineană, potrivit cărora s-au auzit explozii peste portul din Crimeea Sevastopol. “Nici un singur obiect din oraș sau de pe mare nu a fost avariat. Totul este calm în oraș”, a anunțat Razvojaev.

16-01-2023
14:40

Numărul morților a ucat la 40

Numărul morților din blocul cu nouă etaje lovit de rachete de forțele ruse în timpul atacului major de sâmbătă a crescut la 40, au anunțat surse ucrainene. Salvatorii caută încă supraviețuitori sub dărâmături, chiar dacă au trecut două zile întregi de la atac.

75 de persoane au fost rănite, inclusiv 14 copii.

Până acum, 39 de persoane au fost salvate, iar soarta a 35 de persoane, despre care se suspectează că sunt încă îngropate sub dărâmături, este necunoscută.

16-01-2023
08:42

Numărul morţilor de la Dnipro a urcat la 35

Numărul victimelor atacului rusesc care a distrus o clădire rezidențială din Dnipro, în estul Ucrainei, a crescut la cel puțin 35, inclusiv doi copii, iar zeci de persoane au fost rănite, a anunțat luni guvernatorul acelei regiuni, Valentin Reznicenko.

“39 de persoane au fost salvate și 75 au fost rănite”, a adăugat guvernatorul provinciei Dnipropetrovsk, pe rețelele de socializare.

Operațiunile de îndepărtare a ruinelor clădirii distruse de atacurile rusești de sâmbătă continuă, dar există din ce în ce mai puține speranțe că sub ele mai există supraviețuitori.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că salvatorii continuă să caute și “să lupte pentru fiecare persoană”.

Întrunirea programată în data de 20 ianuarie la baza americană de la Ramstein, în Germania, a miniștrilor apărării din statele NATO ar putea deveni crucială pentru ajutorul militar pe care Ucraina l-ar putea primi în viitorul apropiat.

Putin susține că „operațiunea militară specială” merge conform planului

Liderul de la Kremlin a declarat duminică la un post de televiziune din Rusia că „operațiunea militară specială”, așa cum Moscova numește războiul declanșat împotriva Ucrainei se desfășoară conform planului.

ADVERTISEMENT

”Dinamica este pozitivă. Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major. Sper că luptătorii noştri ne vor da încă o dată satisfacţie prin rezultatele lor militare”, a declarat Vladimir Putin, făcând referire la comunicatul Ministerului Apărării rus care a susținut încă de vineri că armata rusă a cucerit orașul Soledar. De altfel, trupele armatei ucrainene au negat încă de vineri că au pierdut controlul total asupra orașului, care înainte de război avea o populație de doar 10.000 de locuitori.

După ce sâmbătă Londra a confirmat că va trimite Ucrainei 12 tancuri grele de luptă, plus alte 30 de obuziere autopropulsate – două baterii de artilerie ce vor avea un impact imediat pe front, duminică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunţat în favoarea furnizării de mai multe arme grele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„Angajamentele recente pentru echipamente grele de război sunt importante – şi mă aştept la mai multe în viitorul apropiat. Suntem într-o fază decisivă a războiului. Ne confruntăm cu lupte crâncene. Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge şi pentru a continua ca naţiune independentă”, a declarat acesta pentru ziarul german Handelsblatt.

Data de 20 ianuarie ar putea deveni decisivă astfel pentru strategie de înarmare cu tehnică militară grea a armatei ucrainene, existând temerea în rândul statelor NATO că Rusia pregătește o importantă ofensivă în această primăvară.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte însă directorul general al companiei Rheinmetall, producătoarea tancurilor Leopard II, printre cele mai performante tancuri din lume și pe care țări precum Polonia, Finlanda sau Danemarca s-au oferit să le trimită Kievului, a declarat că cel mai devreme aceste tancuri ar putea fi livrate Ucrainei la începutul anului 2024.

Totuși, analiștii militari susțin că ajutorul militar oferit Ucrainei a dus la micșorarea considerabilă a diferențelor dintre cele două armate, cu Ucraina având tancuri, sisteme de artilerie sau transportoare blindate mult mai apropiate ca număr de cele ale armatei ruse.

ADVERTISEMENT

„Cel mai important este reducerea decalajului dintre Rusia și Ucraina pentru diferitele sisteme de armament. Armata rusă a pierdut mult mai mult decât Ucraina și are dificultăți în a-și înlocui pierderile. Ca atare, ucrainenii reduc în mod constant decalajul. Singura excepție este la soldați, unde numărul soldaților ruși a sărit semnificativ în ultima vreme – acest lucru se datorează încorporării forțate a soldaților care a început în septembrie – dar această cifră este înșelătoare, deoarece un număr mare de soldați ruși sunt practic neantrenați.

De asemenea, ceea ce nu arată aceste grafice este creșterea eficienței echipamentului ucrainean, pe măsură ce înlocuiește sistemele moștenite de la sovietici cu cele standard NATO. Practic, nu numai că decalajul numeric dintre cele două părți se reduce, dar decalajul calitativ se mărește – pentru Ucraina”, este de părere profesorul Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrew din Scoția.

Rusia, atacuri cu valuri de infanterie și rachete balistice

În fața acestei dinamici, Rusia a continuat sâmbătă atacurile cu rachete de croazieră asupra orașelor ucrainene lovind un bloc de locuințe din orașul Dnipro. Duminică, primarul orașului a precizat că bilanțul atacului a ajuns la 25 de morți și 43 de persoane dispărute, și a avertizat că șansele de a mai găsi alți supraviețuitori sunt minime.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski şi-a exprimat furia după acest atac:“Ruşii sunt terorişti, vor fi pedepsiţi pentru tot. Toţi, fără excepţie”.

Pe de altă parte, analiștii militari sunt sceptici că o posibilă victorie a armatei ruse în a ocupa orașul Soledar, împreună cu Bahmut, reprezintă o victorie strategică pentru armata rusă și că acest lucru ar putea indica o schimbare a dinamicii de pe front.

„S-a vorbit mult despre succesul rușilor de a cuceri toate sau aproape toate ruinele micului oraș Soledar. Așa cum am spus de mai multe ori, nu văd acest lucru ca fiind deosebit de important, iar modul în care armata rusă a cucerit orașul arată de ce.

În ultimele săptămâni forțele ruse par să fi eliminat majoritatea vehiculelor din operațiunile lor de asalt. Fie că acestea sunt prea vulnerabile, fie că au probleme cu aprovizionarea lor – în orice caz, au adoptat o strategie de asalturi masive de către grupuri de infanterie susținute de artilerie – așa numitele valuri umane.

Aceste atacuri cu valuri umane pot avea succes în zone foarte limitate, oferind, se pare, prea multe ținte în același timp și permițând rușilor să cucerească cea mai mare parte din Soledar (după luni și luni de atacuri). Dar cum aceste atacuri nu par a fi susținute de vehicule, nu mai au ce să facă odată ce fac micile lor progrese. Nu există nicio oportunitate de exploatat. Rusia nu a făcut niciun avans impresionant cu vehicule de la începutul războiului”, arată profesorul Phillips O. Brien în analiza sa săptămânală asupra evoluției conflictului din Ucraina.

ADVERTISEMENT