Statele Unite ale Americii au desemnat grupul paramilitar rus Wagner drept o organizaţie internaţională criminală.
”Wagner este o organizaţie criminală, care comite vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului”, l-a declarat jurnaliștilor John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă.
”Noi continuăm să considerăm că grupul Wagner dispune în prezent de aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, 10.000 de mercenari şi 40.000 de deţinuţi”, a mai declarat Kirby.
Kremlinul consideră că este o “amăgire” că o decizie a țărilor occidentale de a furniza tancuri Ucrainei va schimba cursul războiului, avertizându-le că vor regreta această decizie.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că guvernul său se aşteaptă la “decizii puternice” de la liderii apărării ţărilor membre NATO şi din alte state care se întâlnesc vineri pentru a discuta despre sporirea capacităţii Ucrainei de a se confrunta cu forţele ruse cu tancuri de luptă moderne.
“Repetăm că astfel de livrări nu vor schimba nimic, dar vor crea probleme suplimentare pentru Ucraina și poporul ucrainean”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Când a fost întrebat dacă această livrare ar reprezenta o escaladare a războiului, Peskov a fost de acord.
“Aveţi perfectă dreptate, într-adevăr se dezvoltă într-o spirală ascendentă. Vedem o creştere indirectă şi uneori directă a implicării ţărilor NATO în acest conflict. Vedem un devotament în a întreţine dramatic iluzia că Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă. Aceasta este o amăgire dramatică din partea comunităţii occidentale ce va fi o cauză de a regreta, suntem siguri de asta”, a declarat el.
Autoproclamata Republică Populară Doneţk din regiunea Donbas a anunţat că a preluat controlul asupra Klişciivka, o mică aşezare situată la sud de Bahmut.
“Începând cu 20 ianuarie 2023, trupele ruseşti au eliberat Klişciivka, pe teritoriul RPD”, se afirmă într-o declaraţie a Comandamentului militar al Republicii Populare Doneţk.
Joi, grupul de mercenari Wagner susţinea că a preluat controlul asupra zonei.
Țările de Jos ar putea trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina dacă Kievul o va solicita, potrivit presei olandeze.
În timpul unei dezbateri parlamentare de joi, ministrul de externe Wopke Hoekstra a declarat că guvernul va analiza o astfel de cerere “cu mintea deschisă”.
Olanda, membră NATO, este, de asemenea, dispusă să ajute la plata tancurilor Leopard 2 pe care alte țări le trimit în Ucraina, a declarat ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren.
Furnizarea de avioane F-16 ar fi un pas major în ajutorul dat Ucrainei și, de asemenea, ar necesita probabil pregătirea piloților ucraineni, care sunt obișnuiți să piloteze avioanele sovietice MiG-29.
Zeci de aliați ai Ucrainei se întâlnesc vineri pentru a coordona aprovizionarea cu arme, inclusiv tancuri, către Kiev. Germania gazdă se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a permite exportul tancurilor sale Leopard în Ucraina.
Discuțiile cruciale, care ar putea marca un punct de cotitură în război, au loc la o zi după ce SUA și mai multe țări europene au promis mai multe echipamente pentru a ajuta Ucraina. Marea Britanie a oferit recent și 14 dintre tancurile sale de luptă, dar Kievul solicită mai multe, scrie BBC.
“Aliații Ucrainei se confruntă astăzi cu o alegere simplă”, a declarat un consilier al ministrului ucrainean al apărării înaintea summitului. “Tancurile pentru Ucraina sunt tancuri pentru libertate”, a declarat Iuri Sak pentru BBC.
Peste 50 de țări se întâlnesc la baza aeriană Ramstein din sud-vestul Germaniei. Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a trimite tancuri Leopard 2, după ce Marea Britanie a donat recent 14 dintre tancurile de luptă principale Challenger. De asemenea, Germania trebuie să-și dea permisiunea înainte ca alte țări să se angajeze să-și trimită propriile rezerve de tancuri Leopard.
Premierul polonez a spus că este “moderat pesimist” în privința obținerii binecuvântării Berlinului, deși un ministru lituanian a declarat AFP că “unele țări” vor trimite totuşi tancurile Leopard. Germania a declarat joi noapte că poziția sa “va deveni clară în următoarele ore sau vineri dimineață”, a informat AFP.
În ultimele zile, Kievul a făcut tot mai multe apeluri, unele chiar disperate, de a primi mai multe arme de la Occident. Zelenski și ceilalți oficiali spun că numai așa se pot apăra de valurile de atacuri ale rușilor.
Recent, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Ucraina le-a cerut aliaţilor săi occidentali ”să-şi sporească substanţial” livrările de armament pentru ca armata sa să poată face faţă asaltului trupelor ruse.
”Lansăm un apel către toate statele partenere care au furnizat deja sau au în vedere furnizarea de ajutor militar, cerându-le să-şi sporească substanţial contribuţia”, au solicitat, într-un comunicat comun, miniştrii apărării şi de externe din Ucraina, Oleksii Reznikov, respectiv Dmitro Kuleba.
De la Washington, ucrainenii primesc o veste nu foarte așteptată. Principalul lor furnizor de arme, SUA, anunță că, momentan, nu trimite în Ucraina celebrele tancuri M1 Abrams.
”Pur și simplu nu are sens ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams în acest moment”, a declarat, joi, Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului.
Anunțul americanilor vine după ce oficialii germani au declarat că nu vor furniza tancuri Ucrainei până când SUA nu vor decide să facă același lucru, potrivit CNN.
”După cum știți, noi am furnizat Bradley, vedem că și alte națiuni fac un pas înainte și continuă să furnizeze Ucrainei echipamente și materiale pe care le pot furniza”, a declarat Singh.
”În cele din urmă, aceasta este decizia Germaniei. Este decizia lor suverană cu privire la asistența de securitate pe care o vor oferi. Așa că nu vom putea stabili cu ei, dar cred că facem cu siguranță tot ce putem pentru a sprijini Ucraina în ceea ce în ceea ce are nevoie”, a adăugat ea.
Vineri, 20 ianuarie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se va întâlni în Germania cu alți aliați în cadrul celei de-a opta reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina.
Aici, aliații vor discuta despre tipurile de echipamente și sisteme de armament de care Ucraina ar putea avea nevoie în lupta sa împotriva Rusiei.
În timp ce statele occidentale analizează ce arme vor trimite în Ucraina, statul din estul Europei continuă să se confrunte cu atacuri ale rușilor.
Joi, forțele de ocupație au lansat o ”ofensivă locală” în apropierea oraşului Orehiv din sudul Ucrainei. Aici, linia frontului a rămas în mare parte nemodificată de câteva luni.
”Trupele noastre au lansat o ofensivă locală în apropierea oraşului Orehiv, care este încă ocupat provizoriu de combatanţi ucraineni“, a declarat Vladimir Rogov, un responsabil al ocupaţiei ruse în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, conform Agerpres.
În urma acestui atac, forţele ucrainene au fost obligate să se retragă uşor pentru a ocupa poziţii de rezervă.
În paralel, lupte intense continuă şi în oraşul învecinat Bahmut, pe care ruşii încearcă să-l cucerească încă din vară.