News

Război în Ucraina, ziua 333. Ruşii au făcut exerciţii de apărare a Moscovei / Ofensivă masivă în Zaporojie, lupte grele la Bahmut şi Soledar

Război în Ucraina, ziua 333. Cel mai fierbinte punct se menţine în estul regiunii Doneţk, în zona Bahmut-Soledar, dar ruşii forţează linia frontului şi în sud-est, la Zaporojie.
22.01.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 333 Rusii au facut exercitii de aparare a Moscovei  Ofensiva masiva in Zaporojie lupte grele la Bahmut si Soledar
Imagine de pe frontul din Donbass Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Trupele ruse au continuat să atace pozițiile ucrainene de lângă Bahmut și Soledar, în estul regiunii Donețk, a declarat sâmbătă un ofițer de presă al Ministerul ucrainean al Apărării.

Cinci civili ucraineni morţi în ultimele 24 de ore

În acelaşi timp, numărul victimelor civile continuă să crească în sudul și estul Ucrainei. Cinci civili au fost uciși și 13 răniți în urma bombardamentelor rusești, în ultimele 24 de ore, în estul și sudul Ucrainei, a spus adjunctul șefului biroului prezidențial de la Kiev, Kirill Timoșenko.

ADVERTISEMENT

O femeie în vârstă de 60 de ani a murit după ce obuze rusești i-au lovit casa, în nord-estul regiunii Harkov, a declarat şi guvernatorul local Oleg Sinegubov, care a adăugat că încă patru persoane au fost rănite în regiune.

În paralel, forţele ruse încearcă o ofensivă în regiunea de sud a regiunii Zaporojie, încercând în același timp să avanseze dinspre est în anumite părți ale Donețkului, după cum a transmis armata ucraineană.

ADVERTISEMENT

“Armata rusă a desfășurat ofensive fără succes în sectorul Avdivka, din Donețk. Ea continuă încercările ofensive în direcțiile Bahmut și Zaporojie, crescând intensitatea utilizării aviației”, a comunicat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Statul Major a mai informat că rușii au bombardat, de peste graniţă, regiunile Sumî și Harkov. De asemenea, se spune că administrația desemnată de Rusia În Hersonul ocupat întărește controalele asupra înregistrării civililor.

ADVERTISEMENT

În special, se încearcă crearea unei baze de date privind locurile de reședință ale civililor, și există amenințări cu întreruperi de curent sub pretextul implementării unui program de economisire a energiei electrice, potrivit comunicatului de presă, citat de CNN.

În paralel, grupuri de sabotori ruşi încearcă să se infiltreze în Ucraina. Astfel, şase ruși au încercat să treacă granița cu Ucraina la primele ore ale dimineții de sâmbătă, potrivit unui oficial ucrainean.

ADVERTISEMENT

Dmitro Jiviţki, șeful administrației regiunii Sumî, a spus că grupul de sabotori a încercat să se strecoare în Ucraina în jurul orei 5 dimineața. Ei încercau să intre în Junakiv, a spus Jiviţki. “Soldații noștri au deschis focul, inamicul a fugit. Le mulțumim apărătorilor noștri”, a spus el.

Pe de altă parte, Rusia a anunțat sâmbătă că a desfășurat exerciții de apărare aeriană în regiunea Moscovei, pentru a-și proteja infrastructura de bază în cazul unor atacuri aeriene.

“În regiunea Moscovei au avut loc exerciții și la acestea au participat membri ai brigăzii de rachete antiaeriene din Districtul Militar de Vest. Scopul lor este pregătirea pentru a respinge atacurile aeriene asupra infrastructurii militare, industriale și administrative importante”, a anunţat Ministerul Rus al Apărării.

Potrivit ministerului, soldații ruși care au participat la exerciții au fost instruiți să folosească rachete antiaeriene S-300. “În total, peste 150 de soldați au participat la aceste exerciții, folosind peste 30 de arme și echipamente militare și speciale”, a anunțat aceeași sursă.

ADVERTISEMENT