News

Război în Ucraina, ziua 334. Polonia sfidează Germania şi vrea să trimită tancuri Kievului / Lavrov: Suntem practic în război cu Occidentul

Război în Ucraina, ziua 334. Ucrainenii se antrenează la graniţa cu Belarus şi aşteaptă tancurile occidentalilor, în timp ce ruşii forţează linia frontului la Zaporojie.
23.01.2023 | 17:02
Razboi in Ucraina ziua 334 Polonia sfideaza Germania si vrea sa trimita tancuri Kievului  Lavrov Suntem practic in razboi cu Occidentul
Punctul fierbinte al frontului se mută spre Zaporojie Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
23-01-2023
15:09

Lavrov: Suntem practic în război cu Occidentul

Relațiile dintre Occident și Rusia s-au încins atât de tare încât acum putem vorbi despre o ciocnire militară deschisă, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

“Când vorbim despre ceea ce se întâmplă acolo, în Ucraina, vorbim despre faptul că acesta nu mai este un război hibrid, ci aproape unul real, pe care Occidentul îl pregătește de multă vreme împotriva Rusiei”, a spus Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă, după o întâlnire cu ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor.

Lavrov a subliniat că țările occidentale, dar şi Ucraina însăși, “se străduiesc să distrugă tot ceea ce rusește a existat cu succes de secole pe aceste teritorii”. El a mai spus că, pe teritoriul Ucrainei, cetățenilor vorbitori de limbă rusă le este “interzis să vorbească limba lor maternă”.

23-01-2023
11:54

Polonia spune că acordul Germaniei în livrarea de tancuri este irelevant

Polonia va aplica pentru permisiunea din partea guvernului german de a livra Ucrainei tancurile de luptă Leopard de producţie germană, a anunţat luni premierul Mateusz Morawiecki. “Vom cere o astfel de aprobare, însă asta este o chestiune secundară”, a declarat Morawiecki, aflat în vizită la Poznan.

Chiar dacă Polonia nu va primi în final aprobarea Germaniei, îşi doreşte să acţioneze în cadrul unei mici coaliţii, a mai afirmat el. “Dacă Germania nu va face parte din această coaliţie, tot ne vom transfera tancurile în Ucraina împreună cu alţii”, a mai spus Morawiecki.

23-01-2023
08:43

Un nou avertisment al Rusiei referitor la livrările de armament spre Ucraina

Livrarea armelor ofensive în Ucraina va ”duce la o catastrofă globală”, transmite un oficial al Rusiei.  ”Livrarea de arme ofensive către regimul de la Kiev va duce la o catastrofă globală”, a scris Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, pe canalul său Telegram.

Volodin a spus că livrarea de arme va duce la represalii rusești ”folosind arme mai puternice”. Comentariile sale vin după ce partenerii NATO s-au întâlnit vineri la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre mai mult ajutor militar pentru Ucraina.

”Având în vedere superioritatea tehnologică a armelor rusești, politicienii străini care iau astfel de decizii trebuie să înțeleagă că acest lucru s-ar putea sfârși într-o tragedie globală care le va distruge țările”, a transmis oficialul rus.

De asemenea, întrebat despre armele promise de Occident Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus luni că divergenţele privind trimiterea de tancuri la Kiev au arătat o nervozitate tot mai mare în cadrul NATO.

“Dar, desigur, țările care participă, direct sau indirect, la trimiterea de arme în Ucraina și la ridicarea nivelului tehnologic al acesteia poartă responsabilitatea (pentru continuarea conflictului)”, a adăugat el. “Concluzia este că poporul ucrainean este cel care va plăti prețul pentru tot acest pseudo-sprijin”, a mai spus Peskov.

O femeie în vârstă de 67 de ani a fost ucisă duminică, în regiunea Harkov, după ce rachetele rusești au lovit o clădire rezidențială, a anunțat guvernatorul Oleh Sinehubov. Satul, care se află în apropierea graniței cu Rusia, a fost lovit în jurul orei 14.30.

Mită de 400.000 de dolari pentru adjunctul ministrului Infrastructurii

În sud-est, la Zaporizhzhia, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii cheie, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ucrainene în briefingul său de seară.

ADVERTISEMENT

“Frontul este mobil, în special în două direcţii: Origov şi Guliapole”, afirmă şi Vladimir Rogov, un lider al autorităţii regionale de ocupaţie instalată de Rusia. Cele două oraşe menţionate de acesta, care aveau fiecare circa 15.000 de locuitori înaintea declanşării invaziei ruse, sunt situate la 65 de kilometri si, respectiv, 100 de kilometri sud-est de oraşul Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ucrainene.

În plan politic intern, ucrainenii traversează un moment delicat prin arestarea, duminică, a adjunctului ministrului Infrastructurii, Vasil Lozinski, sub suspiciunea de deturnare de fonduri destinate reconstrucției infrastructurii deteriorate din țară.

ADVERTISEMENT

După arestarea sa, acesta a fost demis, iar un audit intern a fost demarat, după ce presa a dezvăluit că ar fi fost semnat un contract cu prețuri umflate. Ministerul Infrastructurii din Ucraina a confirmat arestarea lui Lozinski pe pagina sa oficială de Facebook.

Potrivit Biroului Național Anticorupție al Ucrainei, Lozinski este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

În plan extern, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz s-au întâlnit duminică la Paris și au convenit cu privire la disponibilitatea lor de a coopera la “reforma Europei”, dar și la găsirea unui răspuns la planul american de subvenționare puternică a industriei, deși nu au depășit diferențele de poziții, în special în domeniul apărării europene.

Unul dintre subiectele cheie a fost situația din Ucraina și asistența militară acordată acestei țări în apărarea împotriva forțelor ruse.

ADVERTISEMENT

Niciunul nu a răspuns însă concret la întrebarea dacă vor trimite tancuri grele germane Leopard sau franceze Leclerc la Kiev, deşi cancelarul german a fost supus unor presiuni deosebite, după apelurile urgente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în acest sens.

În teren, la doar câțiva kilometri de granița cu Belarus, forțele ucrainene se antrenează pentru primăvara grea la care se așteaptă. Tancurile vechi T-72 – unele de două ori mai în vârstă decât echipajele lor – trag obuze în ceață în timp ce trupele terestre exersează să atace clădirile abandonate.

Unele exerciții au loc în “orașul ciudat de liniștit” Pripiat, abandonat după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, scrie CNN. În timp ce soldații se antrenează, generalul Serghei Naiev preia o duzină de camionete înarmate cu mitraliere grele și tunuri antiaeriene, procurate prin crowdfunding pentru a ajuta Ucraina să respingă atacurile cu drone Shahed produse de Iran şi care au cauzat daune infrastructurii energetice a Ucrainei.

Comandantul Naiev crede că următoarea fază a acestui război va fi dusă cu tancuri. Și nu cu vechiul său T-72, ci cu mașini mai moderne precum Leopardul german și Challengerul britanic. Oficialii ucraineni spun că au nevoie de câteva sute de tancuri, nu doar pentru a-și apăra pozițiile actuale, ci și pentru a lupta cu inamicul în următoarele luni.

ADVERTISEMENT