LIVE Actualizat 25-01-2023
15:36

Război în Ucraina, ziua 336. Germania va trimite tancuri Kievului / Zaharova: “E confirmarea faptului că Occidentul a plănuit un război împotriva Rusiei”

Ministrul de externe finlandez consideră că rapoartele conform cărora SUA și Germania vor trimite tancuri în Ucraina sunt ”o veste foarte bună”.
25.01.2023 | 17:31
Razboi in Ucraina ziua 336 Germania va trimite tancuri Kievului  Zaharova E confirmarea faptului ca Occidentul a planuit un razboi impotriva Rusiei
Tancuri pentru Ucraina din partea Germaniei. Foto: Spiegel.de
ADVERTISEMENT
25-01-2023
15:36

Maria Zaharova: "Aceasta e confirmarea faptului că Occidentul plănuia de multă vreme un război împotriva Rusiei"

Mai multe reacții au venit de la Kremlin după decizia Germaniei de miercuri de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, iar Marija Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a dat şi ea o declaraţie pe această temă.

Ea a descris decizia Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina drept “o confirmare că Occidentul a plănuit un război împotriva Rusiei”.

Țările occidentale au ajutat până acum Ucraina cu arme, dar decizia de miercuri de a trimite tancuri Leopard 2 este un nou pas al Occidentului în acordarea de ajutor militar Kievului. Președintele american Joe Biden va anunța în scurt timp decizia SUA de a trimite zeci de tancuri avansate Abrams în Ucraina.

25-01-2023
13:13

Ucraina recunoaşte cucerirea oraşului Soledar de către forţele ruse

Armata ucraineană a recunoscut miercuri retragerea din oraşul Soledar, care a fost lăsat sub controlul forţelor ruse, la două săptămâni după ce Moscova a anunţat capturarea acestuia.

“După luni de lupte grele, forţele armate ucrainene l-au părăsit pentru a se replia pe poziţii pregătite”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Grupului Est al armatei ucrainene, Serghii Cerevatîi, acesta refuzând însă să precizeze când a avut loc această retragere.

Grupul paramilitar rus Wagner anunţase preluarea sub control a Soledarului încă din 11 ianuarie, anunţul său fiind urmat de cel al armatei ruse în 13 ianuarie.

Soledar mai are în prezent aproximativ 500 de locuitori, în condiţiile în care înainte de război număra în jur de 11.000 de oameni.

25-01-2023
13:00

Militarii ucraineni vor fi pedepsiţi mai aspru dacă nu execută ordinele

Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează. Faptele incriminate privesc refuzul de a executa un ordin, ameninţările adresate comandanţilor, dezertarea şi fuga de pe câmpul de luptă, dar şi consumul de alcool. În plus, legea interzice tribunalelor să reducă pedepsele militarilor găsiţi vinovaţi.

Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa şi până la 7 ani pentru ameninţarea unui superior.

În timpul dezbaterii în parlament, textul a fost criticat de apărătorii drepturilor omului şi mai multe organizaţii i-au cerut preşedintelui Zelenski să nu-l promulge.

“În loc să li se mulţumească militarilor, care au respins invazia rusă pe scară largă timp de aproape un an şi au desfăşurat operaţiuni reuşite pentru eliberarea teritoriului, obţinem pedepse cu închisoarea pentru cel mai mic dezacord sau remarcă faţă de comandanţi”, se arată într-o petiţie.

25-01-2023
10:52

Germania va trimite tancuri Ucrainei

Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și va permite exportul acestora către Kiev de către alte țări, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Germania va trimite 14 tancuri în Ucraina. Instruirea trupelor ucrainene va începe în curând, iar Germania va furniza de asemenea logistică şi muniţie.

Decizia Germaniei deschide calea şi pentru alte ţări, cum ar fi Polonia, Spania şi Norvegia, de a-şi trimite stocurile de tancuri Leopard către Ucraina.

25-01-2023
09:36

Va trimite Occidentul 100 de tancuri Leopard în Ucraina?

Un oficial ucrainean a declarat, sub protecţia anonimatului, pentru ABC News, că 12 țări ar trebui să trimită aproximativ 100 de Leopard 2 în Ucraina.

Acest lucru, după cum a spus el, a fost convenit vineri la întâlnirea de la Ramstein, din Germania.

25-01-2023
09:30

Rusia a simulat trageri cu rachete hipersonice

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că fregata Amiral Gorșkov și-a testat capacitățile de tragere în vestul Oceanului Atlantic.

Echipajul fregatei a simulat lansarea unei rachete Zircon asupra unei ţinte maritime care a imitat o navă inamică şi care s-a aflat la o distanţă de peste 900 de kilometri, a precizat ministerul condus de Serghei Şoigu. În cursul antrenamentului, “echipajul de luptă al fregatei a demonstrat un nivel ridicat de coordonare a acţiunilor”, se arată într-un comunicat.

Rachetele Zircon au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă contracararea lor.

Fregata “Admiral Gorşkov” intenţionează de asemenea să efectueze în luna februarie o serie de exerciţii comune în largul coastelor Africii de Sud cu forţele navale ale acestei ţări şi cu cele ale Chinei.

Ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a salutat marți rapoartele conform cărora Statele Unite și Germania intenționează să trimită tancuri de luptă în Ucraina, numind această informație ”o veste bună”.

Germania și SUA vor trimite tancuri Ucrainei

Publicația Der Spiegel a anunțat marți că Germania urmează să livreze tancurile sale Leopard 2 în Ucraina, citând surse anonime. CNN a contactat guvernul german pentru comentarii marți seară, dar nu a primit un răspuns.

ADVERTISEMENT

Între timp, administrația Biden finalizează planurile de a trimite tancuri Abrams fabricate în SUA în Ucraina și ar putea face un anunț de îndată ce săptămâna aceasta, potrivit a trei oficiali americani familiarizați cu deliberările.

Realist vorbind, numărul de tancuri care vor fi trimise e mai degrabă simbolic, fiind vorba de 12 tancuri Leopard în primă fază și aproximativ 100 în total. În condițiile în care Rusia are o capacitate de a produce mii de tancuri pe bandă rulantă, rămâne de văzut cum ar putea schimba aceste tancuri soarta războiului.

ADVERTISEMENT

Între timp, polonezii spun că Germania nu a notificat oficial Polonia cu privire la o decizie privind tancurile Leopard 2. Biroul de presă al guvernului german a confirmat primirea unei cereri poloneze de a exporta în Ucraina principalele tancuri de luptă fabricate în Germania.

Ziarul Der Spiegel a relatat marți că cancelarul german Olaf Scholz a decis să livreze tancuri de luptă Ucrainei după ”luni de dezbateri”. Acesta va face parte dintr-un efort mai amplu al aliaților de a trimite tancuri în Ucraina, se arată în raport.

ADVERTISEMENT

Între timp, parlamentul german urmează să dezbată încă controversata problemă a posibilei trimiteri de tancuri Leopard în Ucraina miercuri dimineață. Armata germană are 320 de tancuri Leopard 2 în posesia sa, dar nu dezvăluie câte ar fi pregătite pentru luptă, a declarat anterior pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Cât despre americani, aceștia ar avea undeva la 4.400 de tancuri Abrams, însă nici în cazul HIMARS americanii nu au fost dispuși să renunțe la prea multe sisteme comparativ cu câte dețineau. Estimativ, SUA au aproximativ 400 de HIMARS, din care au donat Ucrainei cam 20.

ADVERTISEMENT

Administrația nu a exclus niciodată posibilitatea de a expedia tancuri americane în întregime, dar oficialii americani au declarat public săptămâna trecută că acum nu este momentul potrivit pentru a trimite tancurile M1 Abrams de 70 de tone, deoarece sunt costisitoare și nu pot fi folosite fără o pregătire foarte lungă.

Rusia se pregătește de o nouă ofensivă, de data aceasta cu mult mai mulți soldați decât avea la începutul războiului și, cel mai probabil, fără a repeta greșelile din februarie 2022.

ADVERTISEMENT