LIVE Actualizat 26-01-2023
16:00

Război în Ucraina, ziua 337. Atacul cu rachete al ruşilor a provocat 11 morţi şi 11 răniţi / Moscova denunță ”angajarea directă” a Occidentului

Volodimir Zelenski spune că trimiterea de tancuri dinspre Occident pentru Ucraina demonstrează că ”libertatea devine tot mai puternică”.
26.01.2023 | 17:57
Razboi in Ucraina ziua 337 Atacul cu rachete al rusilor a provocat 11 morti si 11 raniti  Moscova denunta angajarea directa a Occidentului
Avioane F-35, visul Ucrainei. Foto: CNN
ADVERTISEMENT
26-01-2023
16:00

Bilanţul atacului cu rachete de joi

11 persoane au murit și alte 11 au fost rănite în atacul cu rachete care a avut loc joi, la o zi după ce Germania și SUA au convenit să trimită tancuri în Ucraina.

Comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valery Zalujnîi, spune că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 dintre cele 55 de rachete rusești (20 au fost trase numai asupra Kievului), iar purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Oleksandr Horunzhi, a oferit numărul celor ucişi și răniți la televiziunea publică.

Potrivit acestuia, un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost ucis la Kiev, iar autoritățile din Zaporojie au anunțat că trei persoane au fost ucise în atacurile rusești în acest oraş.

26-01-2023
15:54

Kremlinul denunță ”angajarea directă” a Occidentului în Ucraina

Livrarea de tancuri occidentale în Ucraina deranjează Moscova, care a protestat oficial la auzul acestor vești oficiale.

”Există declaraţii constante ale capitalelor europene, ale Washingtonului, potrivit cărora trimiterea unor sisteme de armament Ucrainei, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel o implicare a acestor ţări sau a alianţei în ositilităţile care au loc în Ucraina”, a transmis Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

”Nu suntem absolut deloc de acord cu asta. Tot ceea ce face alianţa este perceput ca o implicare directă în conflict. Noi vedem că ea creşte”, a avertizat Peskov. Propaganda rusă menționează de multe luni de zile că Rusia e de fapt în conflict cu NATO, nu cu Ucraina.

26-01-2023
08:38

Alertă de raid aerian în toată Ucraina. Explozii raportate la Kiev

Joi, 26 ianuarie, de la primele ore ale dimineții, alerte de raid aerian au fost declanşate pe tot teritoriului Ucrainei. Autorităţile regionale au avertizat asupra unui posibil atac cu rachete.

Ulterior, temerile s-au adeverit. Oficialii ucraineni spun că avioanele de război rusești au lansat un val de rachete.

”Până la 6 Tu-95 (avioane de război) au decolat din regiunea Murmansk și au lansat rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat, la televiziunea națională.

”Ne așteptăm la peste 30 de rachete care, în principiu, au început deja să apară în diferite regiuni. Apărarea antiaeriană funcționează“, a spus el, adăugând că nu există informații despre drone, scrie Sky News.

Oficialul a spus că rachetele par să vizeze în primul rând centrul Ucrainei, dar că salvele rușilor ar putea schimba cursul.

Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, a raportat pe Telegram că în Capitală au avut loc deja explozii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Statelor Unite și a Germaniei de a trimite principalele tancuri de luptă în Ucraina.

Zelenski vrea avioane NATO pe cerul Ucrainei

“Lucrul cheie acum este viteza și volumul”, a spus el. “Viteza de pregătire a armatei noastre, viteza de aprovizionare cu tancuri a Ucrainei. Volumul suportului pentru tancuri”, a completat Zelenski.

ADVERTISEMENT

Președintele american i-a mulțumit ”domnului președinte Biden, Congresului, fiecărei familii americane”, precum și ”domnului Cancelar, tuturor politicienii și personalitățile publice germane”.

După ce a primit tancuri, chiar și simbolic, sau sisteme HIMARS și Patriot, Zelenski crede că a venit vremea ca NATO să doteze armata ucraineană cu avioane performante, precum F-35.

ADVERTISEMENT

”Astăzi am vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina, este important pentru noi să ne extindem cooperarea în artilerie, trebuie să realizăm furnizarea de avioane către Ucraina. Și acesta este un vis. Și aceasta este o sarcină. O sarcină importantă pentru noi toți”, a completat Zelenski.

Între timp, oficiali de la Casa Albă au anunțat că antrenamentele ucrainenilor pe tancurile M1 Abrams vor începe în câteva ”săptămâni, nu luni”.

ADVERTISEMENT

John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice pentru securitatea națională a SUA, a declarat miercuri că decizia de a furniza Ucrainei sisteme avansate de tancuri occidentale a fost atât un efort diplomatic, cât și militar.

Decizia pe care ați văzut-o astăzi, atât a Germaniei, cât și a Statelor Unite, a fost luată după negocieri de câteva săptămâni prin multe, multe discuții cu germanii și cu aliații noștri”, a completat Kirby. Între timop, Kirby nu a dorit să comenteze posibila trimitere de avioane NATO în Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Suntem în discuții constante cu ucrainenii despre capacitățile lor și, după cum am spus, le evoluăm pe măsură ce condițiile se schimbă. Nu îi putem învinovăți pe ucraineni că doresc din ce în ce mai multe sisteme. Am vorbit despre avioanele de luptă, dar nu am niciun anunț de făcut în acest sens”, a completat Kirby.

Lista de dorințe a Ucrainei include avioane de luptă occidentale”, a transmis și ministrul apărării Apărării Oleksii Reznikov. ”Anul trecut i-am trimis lui Moș Crăciun o scrisoare cu lista noastră de dorințe, iar avioanele de luptă au fost incluse în această listă de dorințe”, a spus Reznikov.

Cu toate acestea, sistemele de apărare antiaeriană rămân o prioritate pentru Kiev. ”Trebuie să ne închidem cerul, să ne apărăm cerul”, a transmis Reznikov. ”Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, trebuie să obținem mai multe vehicule blindate, tancuri, sisteme de artilerie, UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot). Avem oameni, dar avem nevoie de arme”, a completat oficialul de la Kiev.

ADVERTISEMENT