LIVE Actualizat 27-01-2023
10:39

Război în Ucraina, ziua 338. Rusia anunță că SUA poate pune capăt conflictului: ”Cheia regimului de la Kiev este la Biden”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului din nou arme după ultimul atac al rușilor cu rachete asupra Odesa.
27.01.2023 | 12:39
Razboi in Ucraina ziua 338 Rusia anunta ca SUA poate pune capat conflictului Cheia regimului de la Kiev este la Biden
Grupul Wagner, într-o fotografie de pe front. Foto: premiumtimesng.com
ADVERTISEMENT
27-01-2023
10:39

Rusia: ”Cheia rezolvării conflictului din Ucraina este la Biden, dar acesta nu o foloseşte”

După aproape un an de la declanșarea agresiunii militare în Ucraina, Rusia anunță că acest conflict ar putea fi încheiat de Casa Albă.

Vineri, într-o conferință de presă susținută la Kremlin, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că SUA ar putea pune capăt rapid conflictului dacă ar vrea, dar în schimb ”pompează arme în Ucraina”.

Cheia regimului de la Kiev se află în mare parte în mâinile Washingtonului. Cu toate acestea, americanii pompează arme în Ucraina”, a spus Peskov, citat de Sky News.

Moscova a acuzat recent Ucraina că primește ordine de la Washington și susține că SUA prelungesc conflictul aprovizionând Kievul cu arme.

27-01-2023
07:41

Explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie

La o zi după ce majoritatea statelor NATO, inclusiv SUA, au anunțat că trimit tancuri puternice în Ucraina, Rusia și-a reluat atacurile cu drone și rachete.

Bombardamente masive au avut loc și aproape de cea mai mare centrală atomică din Europa.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat că monitorii AIEA au raportat explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși din Ucraina. Acesta și-a reluat apelurile pentru o zonă de securitate în jurul centralei.

”Acest rău, această agresiune rusă poate și ar trebui oprită doar cu arme adecvate. Arme pe câmpul de luptă. Arme care ne protejează cerul”, a transmis Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 338. Zelenski cere mai multe arme

Ucraina a declarat că a reușit să doboare majoritatea celor 55 de rachete lansate de Rusia, o performanță pe care Zelenski o atribuie sistemelor de apărare aeriană donate de Occident.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, datorită sistemelor de apărare aeriană oferite Ucrainei și profesionalismului războinicilor noștri, am reușit să doborâm majoritatea rachetelor și dronelor iraniene”, a completat Zelenski.

”Asta înseamnă sute de vieți salvate și zeci de facilități de infrastructură păstrate”, a completat Zelenski. Între timp, președintele ucrainean a subliniat din nou iminența unei ofensive puternice a Rusiei în Donețk.

ADVERTISEMENT

Avem nevoie de o nouă rotație a forțelor noastre pe front. Trebuie să asigurăm înfrângerea forțelor terestre ale teroriștilor. Indiferent ce plănuiesc ocupanții ruși, pregătirea noastră trebuie să fie mai puternică. Sunt recunoscător tuturor unităților noastre care demonstrează rezistența de care are nevoie Ucraina, epuizând ocupantul și distrugându-l”, a completat Zelenski.

Zelenski a transmis că guvernul său este la curent cu planurile rusești pentru viitoare operațiuni în Ucraina și i-a asigurat pe compatrioții săi că lucrează pentru a contracara mișcările Moscovei.

ADVERTISEMENT

”Inamicul a bombardat comunitatea Vuhledar de multe ori astăzi, o persoană a fost ucisă și două au fost rănite, iar două persoane au fost ucise în comunitatea Ocheretyne. Cu alte cuvinte, observăm o escaladare de-a lungul întregii linii de front dinspre sud și din nord”,  a completat președintele ucrainean.

Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a insistat asupra faptului că rușii se bazează foarte mult pe artilerie și folosesc tactica valurilor umane.

ADVERTISEMENT

”Rușii au efectuat 28 de atacuri într-o singură zi, au tras de 264 de ori, au pierdut 141 de oameni… și 165 de răniți, dar nu au reușit să obțină niciun rezultat”, a completat Cherevatyi într-un briefing militar.

Cherevatyi a spus că luptele în jurul întregii linii a frontului de est continuă să fie necruțătoare. ”În total, 199 de atacuri și 35 de angajamente de luptă au avut loc în sectorul Bakhmut. Inamicul a tras din toate tipurile de artilerie și mai multe lansatoare de rachete. Cu toate acestea, forțele noastre de apărare nu au permis inamicului să reușească”, a completat reprezentantul Armatei.

ADVERTISEMENT