News

Război în Ucraina, ziua 340. Vladimir Putin, inamicul public numărul 1. Cum vrea UE să-l trimită în judecată ”cât mai repede” pe liderul de la Kremlin

În timp ce la Donețk, rușii își intensifică ofensiva, liderii UE se gândesc deja la momentul în care Vladimir Putin va fi adus în fața unui complet de judecată.
29.01.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 340 Vladimir Putin inamicul public numarul 1 Cum vrea UE sal trimita in judecata cat mai repede pe liderul de la Kremlin
Vladimir Putin trebuie judecat pentru crime de război / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miniștrii de justiție din 27 de state membre UE s-au reunit la Stockholm pentru a stabili strategia pentru tragerea la răspundere cât mai rapid a celor vinovați pentru crime de război în Ucraina.

UE vrea să-l aducă pe Putin în fața justiției dar nu există încă tribunalul

Toate gândurile s-au îndreptat către Vladimir Putin, inamicul public numărul 1 de la începerea conflictului din Ucraina. Totuși, oficialii europeni nu au ajuns la un acord foarte clar nici despre demersul juridic și nici măcar despre despăgubirile provocate de război.

ADVERTISEMENT

„Trebuie absolut să existe o răspundere pentru crimele internaţionale oribile şi pentru brutalitatea a ceea ce vedem în Ucraina (…) crimele de război sunt clare şi evidente”, a declarat ministrul irlandez Simon Harris, potrivit Hotnews, care citează Reuters și Agerpres.

UE intenționează să înființeze un nou tribunal internațional și să strângă dovezi ale crimelor de război, însă propunerea nu este agreată de Slovacia.

ADVERTISEMENT

Doar înființarea unei astfel de instituții, la care să adere nu doar țări din Europa ci și din Asia, Africa sau America, ar putea dura ani întregi. La fel și judecarea unor dosare atât de complexe, cum este cel legat de crime de război. Iar în acest caz, miniștrii țărilor din UE sunt de acord că se dorește o procedură cât mai rapidă.

Despăgubirile de război s-ar putea face din banii blocați ca urmare a sancțiunilor

La fel de repede ar trebui găsite resurse pentru plata unor despăgubiri de război, au mai arătat oficialii prezenți în capitala Suediei. Banii ar merge către reconstrucția Ucrainei, o țară care are nevoie de o nouă infrastructură civilă, după ce rușii au ras de pe fața pământului localități întregi și au distrus aproape complet sistemul energetic.

ADVERTISEMENT

Una dintre variantele de lucru, în acest caz, este reprezentat de utilizarea activelor rusești blocate ca urmare a sancțiunilor. Problema este că UE deține aproximativ 33,8 miliarde de euro din totalul de peste 300 de miliarde de dolari, cât ar avea rușii în băncile internaționale.

În Ucraina se dau lupte grele

În timp ce liderii europeni discutau aceste subiecte, rușii lansau noi atacuri în regiunea Donețk. Sâmbătă, trei persoane au murit și 14 au fost rănite într-un atac cu rachetă, în localitatea Kostiantynivka.

ADVERTISEMENT

În zonă, situația rămâne în continuare încordată. Forțele ucrainene au reușit să țină piept atacurilor rusești în 12 așezări din Lugansk și Donețk.

De asemenea, vineri seara, rușii au lansat zece atacuri cu rachetă în Zaporojie, precum și 26 de atacuri aeriene, și 81 de atacuri cu rachete în Ochakiv.

ADVERTISEMENT