LIVE Actualizat 31-01-2023
20:42

Război în Ucraina, ziua 342. Kievul cere Budapestei să înceteze ”retorica anti-ucraineană” / Ruşii anunţă că s-au apropiat la 10 km de Bahmut

Război în Ucraina, ziua 342. După decizia privind tancurile, statele din NATO discută serios asupra posibilității trimiterii de avioane F-16 spre armata ucraineană.
31.01.2023 | 22:34
Razboi in Ucraina ziua 342 Kievul cere Budapestei sa inceteze retorica antiucraineana  Rusii anunta ca sau apropiat la 10 km de Bahmut
Război în Ucraina. Kievul vrea să primească avioane de luptă F-16. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
31-01-2023
20:42

Ungaria cere Ungariei să înceteze ”retorica anti-ucraineană”. Ambasadorul maghiar, convocat de Kiev

Ungaria, stat membru NATO și UE, continuă poziționarea anti-Ucraina în contextul invaziei declanșate de Rusia.

Recent, premierul Viktor Orban a numit Ucraina ”o țară a nimănui” și a comparat-o cu Afganistan.

Kievul a reacționat prompt. Ambasadorul Istvan Ijdjarto a fost convocat de Ministerul de Externe ucrainean.

Diplomatul maghiar a primit ”un protest puternic în legatură cu recentele declaraţii denigratoare ale premierului Ungariei Viktor Orban”, a indicat ministerul.

”S-a subliniat faptul că retorica anti-ucraineană, care se aude de la conducerea ungară de o lungă perioadă de timp, este absolut inacceptabilă şi provoacă daune serioase relaţiilor ungaro-ucrainene”, a precizat sursa citată, notează Sky News.

“Părţii ungare i s-a cerut să înceteze această tendinţă negativă pentru a evita consecinţe ireparabile pentru relaţiile dintre cele două ţări“, a adăugat ministerul.

31-01-2023
14:55

Rusia anunţă cucerirea unui sat la 10 km de Bahmut

Rusia a revendicat marţi cucerirea satului Blagodatnî, la nord de oraşul Bahmut, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a intensificat ofensiva şi înaintează lent de mai multe săptămâni.

Ministerul rus al Apărării a transmis că “localitatea Blagodatnî a fost eliberată după o ofensivă a unităţilor de asalt ale voluntarilor” sprijinite de aviaţie şi artilerie. Prin termenul “voluntari” Moscova desemnează grupările paramilitare, precum unitatea Wagner. Fondatorul acesteia din urmă, Evgheni Prigojin, revendicase de sâmbătă capturarea acelui sat ucrainean, în timp ce Kievul a negat.

Trupele ruse şi gruparea Wagner încearcă din vară să cucerească Bahmut, oraş cu circa 70.000 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse. În ultimele săptămâni armata rusă şi-a intensificat ofensiva pentru a încercui acest oraş şi a ocupat după lupte sângeroase oraşul Soledar şi sate din apropiere, ceea ce îi permite să continue ofensiva spre Bahmut de asemenea din nord, nu doar din est.

Satul Blagodatnî se află la circa 10 kilometri nord de Bahmut. Liderul prorus al provinciei Doneţk, Denis Puşilin, a declarat marţi că preluarea controlului asupra acestui sat “va permite îmbunătăţirea considerabilă a poziţiilor (trupelor ruse) şi tăierea unor rute de aprovizionare” ale trupelor ucrainene.

31-01-2023
08:50

Întâlnire crucială la Paris, între Macron şi ministrul ucrainean al Apărării

Ministrul Apărării al Ucrainei urmează să se întâlnească marţi la Paris cu președintele Emmanuel Macron, pe fondul unei dezbateri între aliații Kievului cu privire la furnizarea de avioane de luptă pentru războiul împotriva Rusiei, după ce președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de F-16.

Ucraina ar dori să primească avioane de luptă occidentale de a patra generație, cum ar fi F-16, după ce săptămâna trecută a primit asigurări că va primi tancuri din partea Occidentului. Întrebat luni la Casa Albă dacă Statele Unite vor furniza Ucrainei F-16, Biden le-a răspuns reporterilor: “Nu”.

Însă Franța și Polonia par gata să accepte o astfel de solicitare din partea Ucrainei, iar Macron le-a declarat luni reporterilor de la Haga că, “prin definiție, nimic nu este exclus” când vine vorba de ajutor militar.

Macron a subliniat că o astfel de mișcare depinde de mai mulți factori, inclusiv de necesitatea de a evita escaladarea și de a primi asigurări că avionul nu va “lovi solul rusesc”. Nici premierul polonez Mateusz Morawiecki nu a exclus nici o posibilă livrare de avioane F-16 către Ucraina vecină, atunci când a fost întrebat de reporteri, declaraţia fiind făcută însă înainte ca Biden să excludă o astfel de opțiune.

După ce și-a îndeplinit dorința și a obținut tancuri din partea majorității statelor NATO, în frunte cu SUA, Kievul a început ”operațiunea F-16”.

Război în Ucraina. Kievul vrea să primească avioane de luptă F-16

În această săptămână, ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CNN că ”lista de dorințe” a Ucrainei privind armele furnizate de Occident include și avioane de luptă.

ADVERTISEMENT

Deja, Ucraina face eforturi diplomatice la scară largă pentru a primit avioane de luptă occidentale de a patra generație, cum ar fi F-16.

În prima parte a zilei de luni, Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a anunțat că Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 în coordonare cu NATO.

ADVERTISEMENT

Treptat, subiectul a început să se rostogolească la nivelul aliaților. De la Varșovia, premierul Mateusz Morawiecki, citat de Ukrinform, a abordat acest subiect.

El a dat speranțe Ucrainei și a spus că, dacă la nivelul NATO se va aproba decizia de a trimite avioane F-16 către Kiev, Polonia va acționa ”în coordonare deplină” cu aliații ei.

ADVERTISEMENT

”Și, așa cum s-a întâmplat acum câteva luni cu aeronavele MiG-29, orice viitoare asistență militară (n.r. – către Ucraina, răspunzând la întrebarea dacă Polonia ar putea trimite avioane) va fi coordonată și implementată cu aliații și, eventual, transferul se va realiza cu alte state membre NATO. Vom acționa coordonat în această chestiune”, a subliniat premierul Poloniei.

Controverse în jurul trimiterii de avioane F-16 către Ucraina. Biden: ”Exclus!” / Macron: ”Nimic nu este interzis”

Luni seară, Ucraina a primit o veste nu tocmai bună de la cel mai important aliat din NATO.

Statele Unite ale Americii, prin vocea lui Joe Biden, au exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, scrie Sky News.

ADVERTISEMENT

Mult mai flexibil față de acest subiect a fost omologul francez al lui Biden, Emmanuel Macron.

Acesta a fost întrebat luni la Haga despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse. Macron a spus că ”nimic nu este interzis în principiu”, atâta timp cât sunt îndeplinite anumite condiții.

Liderul de la Paris a enumerat câteva dintre aceste condiții, cum ar fi: echipamentul militar să nu ducă la o escaladare a tensiunilor, avioanele să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei și trimiterea avioanelor de război să nu ”slăbească capacitățile armatei franceze”.

Macron a mai spus că Ucraina va trebui să solicite oficial avioanele. El a menționat că se va întâlni marți la Paris cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

ADVERTISEMENT