LIVE Actualizat 02-02-2023
15:47

Război în Ucraina, ziua 344. Putin: “Vom câștiga în Ucraina, așa cum am câștigat la Stalingrad acum 80 de ani” / Von der Leyen a ajuns la Kiev

Război în Ucraina, ziua 344. Rusia a reluat bombardamentele masive în estul Ucrainei. Mai multe victime au fost raportate la Kramatorsk, unde rachetele au lovit un bloc.
02.02.2023 | 17:47
Razboi in Ucraina ziua 344 Putin Vom castiga in Ucraina asa cum am castigat la Stalingrad acum 80 de ani  Von der Leyen a ajuns la Kiev
Război în Ucraina, ziua 344. Rusia, bombardamente cu mai multe victime în Donețk. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-02-2023
15:47

Putin: "Vom câștiga în Ucraina, așa cum am câștigat la Stalingrad, în urmă cu 80 de ani"

În timpul discursului susţinut joi, la aniversarea a 80 de ani de la bătălia decisivă de la Stalingrad, președintele rus Vladimir Putin a comparat lupta împotriva Ucrainei și aliaților săi occidentali cu victoria Rusiei împotriva Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. 

La Stalingrad, Rusia a învins forțele naziste, împiedicându-le să preia controlul asupra orașului. Mulți istorici consideră această bătălie un punct de cotitură în al celui de-al Doilea Război Mondial. Putin susține că este convins că Rusia va câștiga în Ucraina, așa cum a câștigat acum 80 de ani.

El a adăugat că Rusia este din nou în dezacord cu Germania, criticând promisiunea Berlinului de a furniza tancuri Leopard 2 pentru a ajuta eforturile armatei ucrainene. Analiştii presupun că printre cauzele reticenţei iniţiale ale Berlinului de a livra tancuri Ucrainei a fost îngrijorarea cu privire la modul în care va fi interpretat faptul că tancurile germane luptă din nou împotriva armatei ruse.

02-02-2023
14:37

Dmitri Medvedev: "Furnizorii noștri de arme își vor crește semnificativ livrările în acest an"

Moscova se așteaptă să primească mai multe arme în acest an, după ce în ultimele luni au apărut informaţii despre probleme legate de aprovizionare. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a anunțat că furnizorii de arme își vor crește “semnificativ” livrările de echipamente militare în acest an. 

Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a declarat că noile livrări vor ajuta Rusia să provoace o “înfrângere devastatoare” Ucrainei pe câmpul de luptă.

02-02-2023
09:37

Trei morţi la Kramatorsk

Cel puţin trei persoane au şi-au pierdut viaţa când o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente la Kramatorsk, în estul Ucrainei. Guvernatorul egional Pavlo Kirilenko a precizat că şapte persoane au fost rănite şi că alte victime ar putea fi găsite sub dărâmături.

“Aceasta nu este o repetare a trecutului, este realitatea de zi cu zi a țării noastre – o țară cu răul absolut la granițele sale”, a scris președintele Volodimir Zelenski, pe Telegram. Într-un tweet separat, Zelenski a scris că “singura modalitate de a opri terorismul rus este să-l învingi – cu tancuri, avioane de luptă, rachete cu rază lungă de acțiune”

02-02-2023
08:34

Von der Leyen a ajuns la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev, pentru întâlniri menite să evidențieze sprijinul pentru Ucraina pe măsură ce se apropie împlinirea unui an de la invazia rusă.

“Este bine să fiu înapoi la Kiev, a patra oară de la începutul invaziei ruse. De data aceasta, cu echipa mea de comisari”, a scris ea pe Twitter sub o fotografie cu sosirea ei în gara din Kiev.

“Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna. Și pentru a ne spori și mai mult sprijinul și cooperarea”, a adăugat ea. Membrii Comisiei Europene se vor întâlni joi cu membri ai guvernului ucrainean.

Vineri, Von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni cu Volodimir Zelenski, la summitul UE-Ucraina.

În estul și sud-estul Ucrainei se dau în aceste zile lupte extrem de dure între armata de apărare și forțele invadatoare ale Kremlinului.

Război în Ucraina, ziua 344. Rusia, bombardamente cu mai multe victime în Donețk

Miercuri seara, rușii au reluat bombardamentele în regiunea Donețk. Din nou, ca în multe alte cazuri precedente, soldații lui Putin au luat la țintă clădiri rezidențiale, fără nicio legătură cu armata inamică.

ADVERTISEMENT

Aproape de miezul nopții, o rachetă rusească a distrus o clădire rezidențială în Kramatorsk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Oficialii guvernului ucrainean au confirmat atacul. Vicepremierul țării și ministrul ucrainean responsabil cu tehnologia, Mihailo Fedorov, a descris momentele cumplite trăite de civili. El a vorbit de oameni ”care țipau sub dărâmături”.

ADVERTISEMENT


Ulterior, un alt oficial ucrainean a confirmat că cel puțin două persoane au murit și alte șapte au fost rănite în urma acestui atac.

Șeful administrației militare din Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că blocul de locuințe a fost ”complet distrus”.

ADVERTISEMENT

Serviciile de urgență au ajuns la fața locului. Din primele informații, există temeri că mai multe persoane ar putea fi sub dărâmături.

Armata Moscovei, ofensivă puternică în est, în apropierea orașelor Bahmut și Avdiivka

Oficialii ucraineni spun că forțele Moscovei încearcă să câștige teren în estul Ucrainei, în special în apropierea localității strategice Lîman.

ADVERTISEMENT

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a avertizat că soldații ruși continuă, de asemenea, cu o ofensivă în apropierea orașelor Bahmut și Avdiivka.

Moscova a câștigat teren pe câmpul de luptă în ultimele zile, anunțând avansuri la nord și la sud de Bahmut, zone pe care încearcă să le spargă de luni de zile.

Cu toate acestea, progresele par încă fără prea mare importanță tactică, iar forțele ruse au suferit pierderi grele.

Lupte aprige în est. Inamicul încearcă să-și extindă aria ofensivei în sectorul Lîman. Face încercări puternice de a sparge apărările noastre”, a spus Malyar, adăugând că forțele ucrainene au rezistat împotriva unui oponent care are mai multe trupe și arme.

”În ciuda pierderilor grele, invadatorii ruși își continuă ofensiva în sectoarele Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka”, a mai spus ministrul de la Kiev.

ADVERTISEMENT