News

Război în Ucraina, ziua 347. Rusia bombardează cu rachete S-300 orașul Harkov / Ucraina nu va folosi arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rusesc

Ceea ce părea inimaginabil la începutul războiului din Ucraina devine realitate tot mai mult, după ce Germania ar putea trimite 160 de tancuri pe front.
05.02.2023 | 17:52
Razboi in Ucraina ziua 347 Rusia bombardeaza cu rachete S300 orasul Harkov  Ucraina nu va folosi arme cu raza lunga de actiune pentru a lovi teritoriul rusesc
Tanc Leopard 1 în acțiune. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT
05-02-2023
16:02

Forțele ruse, aproape să încercuiască orașul Bahmut

Ministerul britanic al Apărării arată în buletinul informativ publicat duminică despre războiul din Ucraina că forțele ruse au continuat să facă mici progrese în tentativa de a încercui și cuceri orașul Bahmut.

Sursa citată susține că principalele două drumuri de acces spre oraș se află acum sub ameninţarea directă a bombardamentelor ruseşti, iar o altă rută este controlată de mercenari Wagner.

“Chiar dacă rămân mai multe rute alternative de aprovizionare a forţelor ucrainene, Bahmut este din ce în ce mai izolat”, se arată în buletinul Ministerului britanic al Apărării.

De altfel și președintele Zelenski a vorbit despre „luptele crâncene” ce s-au desfășurat duminică în cartierele din nordul orașului, recunoscând că „situația se complică”.

În încercarea de a cuceri orașul Bahmut, atacat de forțele ruse începând cu data de 1 august, armata rusă a reușit să obțină mici câștiguri teritoriale în ultimele săptămâni capturând în special oraşul Soledar la nord şi, mai recent, satul Blagodatne.

Șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a vorbit și el despre luptele care se duc pentru controlul acestui oraș.

„Lupte crâncene au loc în cartierele din nordul Bahmut, pentru fiecare stradă, pentru fiecare imobil, pentru fiecare casă a scărilor. Forţele armate ucrainene nu bat în retragere. Ele se bat până la ultimul om”, a transmis acesta.

05-02-2023
14:45

Ucraina promite că nu va ataca teritoriul rusesc

Ucraina a promis că nu va folosi armamentul livrat de SUA, implicit rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a ataca teritoriul rusesc.

Potrivit ministrului apărării Oleksii Reznikov, armamentul va fi folosit doar pentru a ataca pozițiile rusești din interiorul teritoriului capturat de ruși în ultimul an de război.

”Întotdeauna le spunem oficial partenerilor noștri că nu vom folosi arme furnizate de parteneri străini pentru a trage pe teritoriul rusesc. Tragem doar asupra unităților rusești aflate pe teritoriul ucrainean ocupat temporar”, a declarat Reznikov.

05-02-2023
11:30

Rusia bombardează din nou orașul Harkov

Două rachete rusești au lovit centrul orașului Harkov, capitala administrativă a regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, una dintre rachete lovind o clădire rezidențială, au anunțat duminică oficiali locali, citați de Reuters.

“O clădire rezidențială din centrul orașului a fost lovită. A izbucnit un incendiu. Până în prezent, se cunosc trei victime: o femeie de 54 de ani și doi bărbați de 51 și 55 de ani”, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleh Synehubov, pe platforma de mesagerie Telegram.

El a precizat că femeia a fost spitalizată cu răni provocate de șrapnel.

Ministerul Apărării de la Kiev a publicat pe Twitter o fotografie cu o clădire a universității din oraș, lovită de rachetele S-300 lansate de Rusia. Alte surse vorbesc de cinci persoane rănite în urma acestui atac.

Atacul s-ar fi desfășurat la ora 08.20, rachetele fiind lansate din regiunea Belgorod, aflată la granița cu Ucraina.

În urmă cu un an, în momentul în care Rusia invada Ucraina, statele occidentale se temeau să ajute concret Ucraina cu armament serios, limitându-se la ajutor umanitar sau căști de război.

Germania vrea să trimită 160 de tancuri în Ucraina

La 11 luni de la război, statele puternice din UE și NATO au trecut deja numeroase linii roșii invocate de Moscova și au ajuns să trimită în Ucraina inclusiv tancuri, sau cel puțin intenționează să trimită în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Joe Biden anunța în urmă cu câteva luni că Ucraina a primit până acum aproximativ 2.000 de tancuri, însă informația era destul de vagă și incompletă. Cu toate acestea Germania pare dispusă acum să trimită până la 160 de tancuri Leopard 1, în timp ce americanii vor trimite undeva la 30 de tancuri Abrams.

Cu toate că aceste tancuri vor ajunge pe front mai târziu decât ar spera ucrainenii, analiștii militari din Occident cred că acesta e doar un prim pas prin care Ucraina poate ajunge să aibă sute de tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme Patriot și chiar avioane F-16 sau mai performante.

ADVERTISEMENT

Conform unui raport al Handelsblatt, Germania poate transfera până la 160 de tancuri Leopard 1 la Kiev din stocurile industriale existente. Potrivit surselor, Rheinmetall și Flensburger Fahrzeugbau (FFG) pot repara și exporta în Ucraina majoritatea vehiculelor lor de luptă.

Cert e că autoritățile germane vor preda Kievului 88 de tancuri Leopard 1, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit. Înainte de a fi trimise, vehiculele de luptă vor fi restaurate și reparate, astfel că va mai dura aproximativ o lună până când acest scenariu va deveni realitate.

ADVERTISEMENT

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit britanicilor pentru că îi antrenează pe tanchiștii ucraineni pe tancurile Challenger 2, care ulterior vor fi donate Ucrainei. Marea Britanie va trimite într-o primă fază 14 astfel de tancuri, însă cu siguranță e doar începutul efortului de a ajuta Ucraina să învingă Rusia.

Totodată, Zelenski cere Occidentului și mai mult armament greu pentru a păstra ”fortăreața” Bakhmut, oraș care a devenit obsesia rușilor pentru că nu au reușit momentan să-l cucerească.

ADVERTISEMENT

”Bakhmut nu se va preda. Ne vom lupta atât timp cât putem, considerăm Bakhmut fortăreața noastră”, a transmis Zelenski în timpul summitului de la Kiev, ținut într-un buncăr, la care au participat oficiali ai Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT