News

Război în Ucraina, ziua 349. Bakhmut este din ce în ce mai izolat / New York Times: Luptătorii ucraineni din estul țării sunt depășiți și epuizați

Război în Ucraina, ziua 349. Forțele rusești încearcă să țină ocupate forțele ucrainene cu luptele din estul regiunii Donbas, a declarat Kievul.
07.02.2023 | 18:35
Razboi in Ucraina ziua 349 Bakhmut este din ce in ce mai izolat  New York Times Luptatorii ucraineni din estul tarii sunt depasiti si epuizati
Membri ai armatei ucrainene trag cu un obuzier german în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk. Foto: Marko Đurica/Reuters
ADVERTISEMENT
07-02-2023
16:35

Parlamentul de la Kiev a extins legea marțială cu 90 de zile

Presa ucraineană relatează că în favoarea celei de-a cincea extinderi au votat 348 de parlamentari, mult peste cele 226 de voturi necesare. În același timp, a fost extinsă şi mobilizarea generală.

Aceasta înseamnă că bărbaţilor din Ucraina cu vârste între 18 şi 60 de ani, care sunt supuşi serviciului militar obligatoriu, le va fi interzis în continuare, cu câteva excepţii, să părăsească ţara. Regulamentul este valabil provizoriu până pe 20 mai, relateazp agenția dpa citată de Agerpres.

07-02-2023
15:58

Ucraina a scos milioane de cărți din biblioteci în efortul de ”dezrusificare”.

Ucraina a scos milioane de cărți din bibliotecile publice în efortul său continuu de ”dezrusificare”, potrivit parlamentului ucrainean.

”Au existat linii directoare pentru a retrage cărțile autorilor care au susținut agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Yevheniya Kravchuk, un deputat ucrainean care este șef adjunct al Comisiei parlamentare pentru politică umanitară și informațională.

”Există o listă cu astfel de autori care au fost sancționați. În general, proporția cărților în ucraineană și rusă în biblioteci este destul de regretabilă. De aceea, acum vorbim despre necesitatea reînnoirii colecțiilor și achiziționării de cărți în limba ucraineană cât mai curând posibil”, a adăugat ea.

În noiembrie anul trecut, 19 milioane de cărți au fost scoase din bibliotecile publice în urma unei inițiative a Ministerului Culturii de a retrage ”anumite tipuri de cărți”. Parlamentul a spus că 44% din cărțile din bibliotecile publice sunt încă în rusă, restul în ucraineană și alte limbi.

07-02-2023
10:45

New York Times: Luptătorii ucraineni din estul țării sunt depășiți și epuizați

În timp ce Rusia trimite întăriri în estul Ucrainei înainte de o nouă ofensivă, The New York Times scrie că situaţia se deteriorează în orașele și satele de pe frontul de est.

“Trupele ucrainene, epuizate, se plâng că sunt deja depășite numeric și din punct de vedere al calităţii armamentului, înainte ca Rusia să-și trimită majoritatea celor aproximativ 200.000 de soldați nou mobilizați. Medicii din spitale raportează pierderi tot mai mari, în timp ce se luptă să trateze luptătorii cu răni grave”, scrie New York Times.

Ziarul adaugă că civilii se confruntă din nou cu decizia agonizantă de a rămâne sau de a aștepta viitoarele atacuri rusești.

Moscova ar fi adunat acolo trupe suplimentare pentru o ofensivă așteptată în următoarele săptămâni, care ar putea viza regiunea Lugansk.

Război în Ucraina, ziua 349. Kievul așteaptă o ofensivă rusă în Lugansk

“Luptele pentru regiune se încing”, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul din Donețk. În Lugansk, colegul său, guvernatorul Serhii Haidai, a declarat că bombardamentele de acolo s-au diminuat deoarece “rușii au păstrat muniție pentru o ofensivă pe scară largă”.

ADVERTISEMENT

Săptămâni de lupte intense au continuat să se desfășoare în jurul orașului Bakhmut și al orașelor învecinate Soledar și Vuhledar, a declarat biroul prezidențial al Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia continuă să facă mici progrese în eforturile sale de a încercui orașul Bakhmut din Donbas.

ADVERTISEMENT

“În timp ce mai multe rute alternative de aprovizionare în lungul țării rămân disponibile pentru forțele ucrainene, Bakhmut este din ce în ce mai izolat”, a declarat ministerul pe Twitter.

Zona de vest a regiunii Lugansk va fi probabil în centrul oricărei noi ofensive rusești, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, care a fost nominalizat să preia conducerea Ministerului Apărării.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat Financial Times, el a declarat că ofensiva va fi lansată cel mai probabil de “brigăzi mecanizate adecvate”, mai degrabă decât de rezerviștii slab pregătiți și de mercenarii Wagner, care au suferit pierderi grele în ultimele bătălii.

O eventuală înlocuire a ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, nu va avea loc săptămâna aceasta, a declarat luni David Arakhamia, care este șeful partidului lui Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

“Așteptăm numirea șefilor ministerului afacerilor interne și serviciului de securitate al Ucrainei”, a scris el pe rețelele de socializare.

Duminică seara, Arakhamia a declarat că Kirilo Budanov îl va înlocui pe Reznikov în funcția de ministru al apărării. Anunțul a fost făcut după un scandal de corupție la scară largă în Ministerul Apărării.

Lumea se îndreaptă spre un “război mai amplu”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că lumea se îndreaptă spre un “război mai amplu” din cauza situației din Ucraina, în timpul unui discurs în care și-a prezentat prioritățile pentru 2023.

Adresându-se Adunării Generale a ONU cu doar câteva săptămâni înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Guterres a descris războiul ca fiind “un război care provoacă suferințe de nedescris poporului ucrainean, cu profunde implicații globale”.

”Perspectivele de pace continuă să se diminueze. Șansele unei noi escaladări și vărsări de sânge continuă să crească. Mă tem că lumea nu se îndreaptă ca somnambulul spre un război mai amplu. Mă tem că o face cu ochii larg deschiși”, a mai declarat Guterres.

Zelenski ar putea participa la un summit UE

UE se pregătește să îl primească pe Volodimir Zelenski la un summit la Bruxelles în această săptămână. De asemenea, liderul ucrainean este așteptat să se adreseze unei sesiuni speciale a Parlamentului European, scrie Financial Times, citând persoane informate cu privire la aceste planuri.

Planul propus face obiectul unor probleme de securitate care riscă să deraieze călătoria lui Zelenski, precizează ziarul.

Acesta vine după ce președintele Ucrainei a găzduit un summit cu înalți oficiali UE, inclusiv cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful Consiliului European, Charles Michel.

Întrebat despre perspectiva unei vizite la Bruxelles vineri, Zelenski a declarat reporterilor: ”Sincer vorbind, există riscuri mari dacă mă duc undeva. Acest lucru este adevărat”.

ADVERTISEMENT