LIVE Actualizat 08-02-2023
15:41

Război în Ucraina, ziua 350. Volodimir Zelenski se întâlnește cu Regele Charles al III-lea. De la Londra, liderul de la Kiev merge la Paris, apoi la Bruxelles

În așteptarea ofensivei rusești, care e privită cu atenție de toți experții militari, orașul Bakhmut pare să cedeze și e aproape încercuit de ruși.
08.02.2023 | 17:41
Razboi in Ucraina ziua 350 Volodimir Zelenski se intalneste cu Regele Charles al IIIlea De la Londra liderul de la Kiev merge la Paris apoi la Bruxelles
Război în Ucraina, ziua 350. Foto: FT.com
ADVERTISEMENT
08-02-2023
15:41

Marea Britanie analizează "în mod activ" posibilitatea de a furniza avioane britanice Ucrainei

Premierul Rishi Sunak i-a cerut secretarului său pentru apărare, Ben Wallace, să investigheze ce avioane ar putea fi oferite de Marea Britanie Ucrainei, a declarat Downing Street.

Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a declarat: “Primul ministru l-a însărcinat pe secretarul apărării să investigheze ce avioane am putea oferi, dar, pentru a fi clar, aceasta este o soluție pe termen lung, mai degrabă decât o capacitate pe termen scurt, care este ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie acum”.

El a subliniat că nu a fost luată nicio decizie privind furnizarea de avioane britanice Ucrainei, dar că problema este analizată “în mod activ” de Wallace.

“Nu am luat o decizie dacă vom trimite sau nu avioane de luptă britanice. Evident, există o discuție în curs de desfășurare între alte țări cu privire la propriile lor avioane de luptă, unele dintre acestea fiind mai apropiate de cele cu care piloții ucraineni sunt obișnuiți”, a mai spus el.

Marea Britanie spera să primească primii piloți ucraineni în primăvară, a spus el, adăugând că “evident, vrem să înceapă cât mai curând posibil”.

Subliniind că aceste avioane sunt “piese complexe de echipament militar”, purtătorul de cuvânt a spus: ”Credem că este corect să furnizăm atât echipamente pe termen scurt, cum ar fi tancuri Challenger, tunuri suplimentare, capacități cu rază de acțiune mai lungă care pot ajuta la câștigarea războiului acum, dar și să privim pe termen mediu și lung pentru a ne asigura că Ucraina are toate capacitățile posibile de care are nevoie”.

08-02-2023
14:36

Zelenski merge la Paris după vizita în Marea Britanie. Întâlnire cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz

Volodimir Zelenski a sosit la Palatul Buckingham pentru audiența cu Regele Charles al III-lea. El este așteptat apoi să ajungă la Paris în această seară, relatează postul de televiziune francez BFM TV, citând surse care au cunoștință despre acest lucru.

Zelenski Charles III
Președintele Ucrainei s-a întâlnit cu regele Marii Britanii Foto: Aaron Chown/PA via The Guardian

Liderul de la Kiev urmează să se întâlnească la Paris cu cancelarul german, Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron, relatează Reuters, citând postul de televiziune NTV. Liderul ucrainean ar urma apoi să se deplaseze mâine la Bruxelles, unde UE organizează un summit.

08-02-2023
13:46

Zelenski în Parlamentul britanic: Londra a fost alături de Kiev încă din prima zi

Președintele Zelenski, care a susținut un discurs în fața parlamentarilor britanici, a împărtășit o poveste despre ultima dată când a fost în Marea Britanie, în toamna anului 2020, când a vizitat War Rooms de sub Whitehall, unde Winston Churchill a condus Marea Britanie în timpul celui de-al doilea război mondial.

El spune că a simțit cum “curajul te face să treci prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Londra a fost alături de Kiev încă din prima zi, din primele secunde și minute” ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Zelenski a mulțumit Marii Britanii în numele războinicilor ucraineni, al artileriștilor aerieni, al apărătorilor cerului, al recruților și al celor care vor fi trimiși în prima linie a războiului.

Președintele Ucrainei a mai spus că se va întâlni cu Regele Charles mai târziu în cursul zilei de miercuri, ceea ce va fi, potrivit lui, “un moment cu adevărat special”. El a declarat că îi va transmite regelui recunoștința pentru sprijinul acordat de toți ucrainenii.

”În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”, a mai spus Zelenski.

Liderul de la Kiev i-a oferit președintelui Camerei Reprezentanților din Marea Britanie, Lindsay Hoyle, o cască de pilot ucrainean.

Pe cască era scris: ”Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.

Zelenski a mai spus că are încredere că acest simbol “ne va ajuta cu următoarea noastră coaliție… de avioane… aripi pentru libertate”.

08-02-2023
10:49

Regele Charles al III-lea se va întâlni cu președintele ucrainean

Regele Charles al III-lea va avea miercuri o audiență cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat Palatul Buckingham.

Întâlnirea dintre rege și președintele Zelenski va avea loc la Palatul Buckingham în cursul după-amiezii.

Într-o vizită surpriză, președintele ucrainean Zelenski a sosit miercuri în Marea Britanie, în prima sa vizită de la invazia Rusiei, pentru a se adresa Parlamentului și a se întâlni cu premierul Rishi Sunak și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice.

08-02-2023
08:48

Zelenski pleacă astăzi în Marea Britanie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va sosi astăzi în Regatul Unit pentru a se întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak și cu soldați ucraineni, a anunțat biroul premierului britanic.

Totodată, liderul de la Kiev a primit şi o invitaţie de a merge la Bruxelles, vineri, dar nu este clar dacă va ajunge în capitala Belgiei.

Vizita în Marea Britanie este a doua pe care Zelenski o efectuează în străinătate de la începutul războiului, după cea din luna decembrie, din SUA.

08-02-2023
08:36

Comandant cecen: Am ocupat mai multe străzi din Bahmut

Trupele ruse continuă să avanseze în Bahmut și au capturat mai multe străzi, a declarat Apti Alaudinov, comandantul Forțelor Speciale Cecene Ahmat și comandant adjunct al Corpului 2 Armată al Miliției Populare a Republicii Populare Lugansk.

“Wagner și unitățile Ministerului rus al Apărării desfășoară cu mare succes operațiuni militare, au avansat chiar în orașul Bahmut”, a spus el, adăugând că “au fost ocupate deja mai multe străzi”.

Potrivit lui Alaudinov, se fac progrese în direcția autostrăzii spre Konstantinovka.

„Este singura rută care încă mai are comunicații între forțele ucrainene blocate și restul armatei lor”, a spus el.

Între timp, Ucraina respinge pretențiile Rusiei că ar controla mai multe așezări din regiunile Donețk și Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 350. Cât mai rezistă Bakhmut?

Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei a respins marți afirmațiile Rusiei că ar fi preluat controlul asupra mai multor așezări mici din regiunile Donețk și Zaporojie.

ADVERTISEMENT

Ucraina a spus că ”capturarea lor de către inamic nu a fost confirmată în acest moment” și că ”Forțele de Apărare ucrainene continuă să apere fiecare dintre aceste zone”.

Marți mai devreme, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat că ”operațiunile Rusiei se dezvoltă cu succes” în apropierea orașelor cheie Bakhmut și Vuhledar și că forțele ruse au preluat controlul asupra mai multor așezări mici din regiunile Donețk și Zaporojie. Șoigu a mai transmis că Rusia deține controlul deplin asupra Soledar, din care Forțele Armate ucrainene și-au anunțat deja retragerea în ianuarie.

ADVERTISEMENT

Rușii se grăbesc de obicei să-și asume anumite victorii și cucerirea de așezări, lucru criticat inclusiv de liderul Wagner, Evgheni Prigojin.

Cu toate acestea, așa cum a fost și cazul Soledar, în cele din urmă Rusia își îndeplinește obiectivele militare chiar dacă se laudă prematur cu aceste victorii.

ADVERTISEMENT

Cert e că fortăreața Bakhmut, așa cum a numit-o Zelenski, are șanse reale să fie cucerită de ruși sau părăsită de ucraineni pentru a nu risca o încercuire. Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare a regiunii Donețk, a vorbit despre creșterea forțelor ruse de-a lungul unor părți ale frontului din Donețk.

”Există o acumulare de trupe de ocupație și din ceea ce a mai rămas din autoproclamatul DPR/LPR. Lucrăm zi și noapte pentru a ne întări fortificațiile și linia de apărare pentru a respinge inamicul și a-l abține de la îndeplinirea planurilor lor”, a completat oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă Bakhmut ar putea fi salvat, Kyrylenko a spus: ”Nu excludem niciun scenariu… Se iau toate măsurile pentru a nu permite acest lucru”. Cert e că Ucraina nu concepe să-și folosească soldații pe post de carne de tun, spre deosebire de Rusia.

“Nimeni nu va folosi apărătorii ucraineni ca carne de tun. Acum, Bakhmut este în picioare. Facem tot posibilul pentru a distruge cât mai mulți inamici”, a completat Kyrylenko, cu mențiunea că ”aproape 52% din regiunea Donețk este acum controlată de guvernul ucrainean, forțele armate ucrainene”. Un soldat ucrainean a povestit pentru CNN că orașul este pe jumătate încercuit.

ADVERTISEMENT