LIVE Actualizat 15-02-2023
19:35

Război în Ucraina, ziua 357. Serviciile secrete norvegiene: Rusia desfășoară nave cu armament nuclear în Marea Baltică

Război în Ucraina, ziua 356. Experţii americani consideră că Rusia vrea să ridice presiunea de pe trupele terestre şi va declanţa o ofensivă aeriană.
15.02.2023 | 21:24
Razboi in Ucraina ziua 357 Serviciile secrete norvegiene Rusia desfasoara nave cu armament nuclear in Marea Baltica
Război în Ucraina, ziua 357 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
15-02-2023
19:35

Serviciile secrete norvegiene: Rusia desfășoară nave cu armament nuclear în Marea Baltică

Serviciile secrete din Norvegia ar fi aflat următoarea mișcare militară a lui Vladimir Putin. Rusia ar fi plasat, recent, o parte din resursele sale nucleare pe submarine și pe nave ale Flotei de Nord, se arată într-un raport publicat de serviciile secrete norvegiene și citat de Il Messaggero.

”Dispozitivele nucleare au fost plasate pe submarine și pe navele de suprafață ale Flotei de Nord. Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă în diferite scenarii operaționale, la care pot participa țările din NATO”, se arată în raportul Norvegiei.

15-02-2023
12:46

Rusia raportează noi progrese pe front, Ucraina cere ajutor

Rusia se laudă cu noi progrese importante pe front, de data aceasta fiind vorba de străpungerea a două linii fortificate de apărare a Ucrainei pe frontul de est. Moscova susține că ucrainenii s-au retras în Lugansk, fără să ofere prea multe detalii.

“În timpul ofensivei, trupele ucrainene s-au retras haotic la o distanţă de până la 3 km de la liniile ocupate anterior. Chiar şi cea de-a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a mai putut să facă faţă asaltului militarilor ruşi”, a transmis Ministerul Apărării din Rusia.

Aceste atacuri nu fac parte momentan din mult anunțata nouă ofensivă a Rusiei, însă rușii continuă să atace în valuri, în ciuda opoziției puternice a ucrainenilor. Între timp, președintele Volodimir Zelenski cere noi ajutoare din partea NATO, până când nu va fi ”prea târziu”.

Financial Times relatează că informațiile din statele membre NATO sugerează prezenţa unui număr din ce în ce mai mare de avioane rusești în apropierea graniței ruso-ucrainene. Acest lucru i-a fost confirmat ziarului de un înalt oficial al administrației americane.

Polonia e convinsă că Occidentul va livra avioane Ucrainei

Oficialul american a dezvăluit pentru Financial Times ceea ce a declarat ministrul american al apărării, Lloyd Austin, la întâlnirea de marţi a Grupului de contact al membrilor NATO pentru asistența Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Era foarte clar că avem puțin timp să îi ajutăm pe ucraineni să se pregătească pentru ofensivă și că au niște nevoi destul de specifice. Forțele terestre ruse sunt destul de epuizate, așa că acesta este cel mai bun indicator că vor transforma asta într-o luptă aeriană. Dacă ucrainenii vor să supraviețuiască, trebuie să aibă cât mai multă capacitate de apărare aeriană și cât mai multă muniție”, a spus oficialul.

În acelaşi timp, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că este convins că discuțiile privind livrarea avioanelor de luptă F-16 Ucrainei vor da probabil roade, dar consideră că va fi în continuare necesar să se pună multă presiune.

ADVERTISEMENT

Țările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până acum să trimită avioane de luptă sau arme cu rază lungă de acțiune, de teamă că armata ucraineană ar lovi ținte adânc, în teritoriul Rusiei.

“Suntem conștienți că potențialul nostru în acest domeniu este limitat, pentru că avem doar 48 de avioane F-16, dar aliații au un potențial mult mai mare, așa că cred că această conversație se va încheia cu o decizie pozitivă. Trebuie doar să punem presiune”, le-a declarat Blaszczak reporterilor, la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, un raport realizat de cerecetătorii de la Universiotatea Yale relevă că Rusia deține cel puțin 6.000 de copii ucraineni în locații din Crimeea și alte locaţii, cu scopul principal de a-i “reeduca politic”.

Cercetătorii susţin că au identificat cel puțin 43 de tabere și alte tipuri de facilități în care au fost duşi copii ucraineni care fac parte dintr-o “rețea sistemică la scară largă” operată de Moscova, activată o dată cu invazia din Ucraina, în februarie 2022. “Scopul principal al taberelor pe care le-am identificat pare să fie reeducarea politică”, a declarat Nathaniel Raymond, unul dintre cercetători, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

De pe front, Ministerul britanic al Afacerilor Externe a confirmat marţi că un alt britanic a murit în Ucraina. Este al optulea britanic care moare în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie anul trecut. Într-o scurtă declarație, Ministerul precizează că acordă asistență familiei sale.

Identitatea britanicului decedat nu a fost încă dezvăluită, iar oficialii Ministerului de Externe britanic spun că sunt în contact cu autoritățile locale ucrainene. BBC amintește că un număr mare de voluntari britanici, atât soldați, cât și lucrători umanitari, au mers să ajute Ucraina după izbucnirea războiului.

ADVERTISEMENT