Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu postului britanic BBC, în preajma împlinirii a 12 luni de când țara sa se confruntă cu agresiunea militară a Rusiei.
Liderul de la Kiev a vorbit în acest material și despre perspectiva unor înțelegeri pentru pace. Zelenski a fost ferm pe această temă și a spus că e exclus să cedeze vreun teritoriu ucrainean în favoarea lui Putin.
”Orice compromis teritorial ne va transforma într-un stat mai slab”, spune Zelenski, care mai crede că ”armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”.
“Nu este o problemă de compromis în sine. Nu ne este frică de ele, în viaţă facem milioane de compromisuri. Dar întrebarea este “cu cine ?”. Compromisuri cu (preşedintele rus Vladimir) Putin ? Nu, pentru că nu există încredere”, a mai spus preşedintele ucrainean.
Aleksandr Lukaşenko pare tot mai dispus să se alăture conflictului declanșat de Rusia în Ucraina, cel puțin declarativ. Joi, liderul de la Minsk a anunțat că armata din țara sa se va alătura celei ruse în războiul din Ucraina doar în cazul unui atac direct asupra Belarusului.
În fața presei din occident, Lukaşenko a respins afirmaţiile Kievului şi Occidentului că ţara lui ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina de partea Moscovei. El a precizat că intenţionează să se întâlnească vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Sky News.
”Sunt gata să lupt alături de ruşi de pe teritoriul Belarus într-un singur caz: dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide cetățenii”, a declarat Lukaşenko într-o conferinţă de presă joi.
El a avertizat că ”dacă ucrainenii vor comite o agresiune împotriva Belarusului, răspunsul va fi cel mai sever, iar războiul va căpăta o cu totul altă natură”, mai scrie sursa citată.
O patrulă a Poliţiei de frontieră din Republica Moldova a descoperit joi, în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni/nord), resturile unei rachete, după ce în noaptea de miercuri spre joi Rusia a lansat un nou val de atacuri cu rachete împotriva Ucrainei.
Autorităţile de resort au luat imediat măsuri pentru protejarea zonei. Totodată a fost anunţat Serviciul de Urgenţă 112, echipele Bombteh ale IGP, precum şi Procuratura raionului Briceni.
Este cel de-al patrulea caz în care resturi ale unor rachete cad pe teritoriul Republicii Moldova, în urma bombardamentelor asupra Ucrainei. Ca în cazurile precedente, autorităţile întreprind toate acţiunile necesare, conform procedurilor în vigoare, pentru a oferi siguranţă şi securitate cetăţenilor.
În timpul nopții de miercuri spre joi două drone ucrainene au fost doborâte în apropierea orașului Sevastopol, din peninsula Crimeea, a scris Mihail Razvojaev, guvernatorul rus al Sevastopolului, pe canalul său de Telegram.
“Atacul asupra peninsulei a început în timpul nopții. Forțele de apărare aeriană și Flota Mării Negre au doborât două drone în zona Sevastopolului. Mai multe drone au fost doborâte peste apele din jurul peninsulei”, a adăugat el.
Oleksi Goncearenko, membru al parlamentului ucrainean, a anunțat că Rusia a lansat un atac major în cursul nopții. “Au tras 32 de rachete asupra centralelor energetice. 16 dintre ele au fost doborâte de forțele noastre de apărare”, scrie Goncharenko.
Armata ucraineană a confirmat la rândul ei că a doborât 16 rachete rusești în timpul nopții de miercuri și joi dimineață.
Faptul că mai multe rachete au ajuns la țintă îi determincă pe ucraineni să ceară Occidentelui să urgenteze trimiterea de echipanemte militare către Kiev. “Nu avem arme cu care să le doborâm”, a transmis Goncearenko.
Statele Unite ar trebui să încerce să demonstreze că nu se află în spatele distrugerii gazoductului Nord Stream care lega Rusia de Europa de Vest, a transmis ambasada Rusiei în SUA. Moscova consideră distrugerea gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, în septembrie anul trecut, un “act de terorism internațional” și nu va permite ca aceasta faptă să fie “ascunsă sub preş”, se arată într-un comunicat al ambasadei.
Ambasada a citat o postare pe blog a jurnalistului Seymour Hersh, care a vorbit cu o sursă anonimă ce i-ar fi spus că scafandrii marinei americane au distrus conductele, cu explozibili, la ordinul președintelui Joe Biden. Casa Albă a respins acuzațiile ca fiind “cu totul false și o născocire completă”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat miercuri că este o “pură dezinformare că Statele Unite sunt în spatele a ceea ce s-a întâmplat” cu Nord Stream, determinând noi comentarii ale Rusiei.
Rusia nu arată în niciun moment că ar intenționa să oprească agresiunea din Ucraina. De la Kremlin vin ordine de ofensivă pe toate fronturile. În același timp, de la Bruxelles răspunsul este unul pe măsură.
Miercuri, Uniunea Europeană a anunțat al 10-lea pachet de sancțiuni la adresa Kremlinului, la aproape un an de la invazia declanșată în Ucraina. Conform Bruxelles-ului, noile sancțiuni vor avea un efect asupra a peste 11 miliarde de dolari din industria rusească a componentelor pentru armament.
Potrivit datelor Sky News, noul pachet de sancțiuni propus de CE vizează industria tehnologiilor și materialelor necesare mașinăriei rusești de război pentru construcția de arme. Vorbim aici de componente, motoare de avion sau antene de diverse tipuri.
De asemenea, pentru prima dată în contextul războiului din Ucraina, blocul comunitar sancționează și Iranul pentru faptul că a livrat drone regimului lui Vladimir Putin.
🇪🇺 EU to impose sanctions against Iran, which it accuses of supporting Russia’s actions in Ukraine – Head of European Commission Ursula von der Leyen.#ZelenskyWarCriminal #Zelensky #Zelensky #Zelink #Zelenskyy #UkraineWar #UkraineRussiaWar #UkraineInvasion #ukrainerussia… https://t.co/lwNt2aSKR4 pic.twitter.com/fuJ9cggRz1
— Tofurious (@WeTheFury) February 15, 2023
”Sunt sute de drone asamblate în Iran, folosite de Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina. Aceste drone iraniene omoară civili ucraineni şi asta este îngrozitor. Astfel că, pentru prima oară, propunem de asemenea sancţiuni care să ţintească agenții economici iranieni, inclusiv cei care au legătură cu Garda Revoluţionară. Este de datoria noastră să facem acest lucru”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
În același timp, statele din Uniunea Europeană au anunțat că susțin până la capăt Ucraina în confruntarea sa cu Rusia. Blocul comunitar e gata să sprijine Ucraina până la victorie, în ciuda disensiunilor de parcurs. ”Primăvara aceasta şi vara vor fi decisive. Războiul va fi decis în această primăvară şi vară”, a susținut Josep Borell, înalt reprezentant al UE.
În viitoarea etapă, pentru a deveni efective, sancțiunile prevăzute în al 10-lea pachet trebuie să treacă prin circuitul legislativ instituțional. De subliniat că celelalte pachete au fost adoptate cu întârziere din cauza opoziției Ungariei și ezitărilor unor țări ca Germania și Austria.
În ultimele ore, Rusia a lansat atacuri constante asupra pozițiilor ucrainene din estul țării, a declarat ministrul adjunct al Apărării de la Kiev. Hanna Malyar a spus că situația este tensionată și că devine ”dificilă” pentru trupele ucrainene.
Cu toate acestea, ea a adăugat că forțele țării rezistă, iar unele unități rusești au suferit pierderi uriașe. Anunțul ei vine după ce Moscova a susținut, la primele ore ale zilei de miercuri, că a distrus două linii de apărare fortificate ucrainene pe frontul de est.
De la Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunțat că ucrainenii s-au retras în fața atacurilor din regiunea Lugansk, dar nu a oferit alte detalii suplimentare care să certifice această realitate de pe front.
Tot miercuri, Ucraina a anunțat că a ”eliminat” 690 de soldați ruși numai în ultimele 24 de ore. În actualizarea sa zilnică cu privire la pierderile rusești, Ministerul Apărării ucrainean a declarat că un total de 139.770 de soldați inamici au fost uciși de la începutul invaziei.